Mala škola parfema

Nekome je parfem samo ritual uljepšavanja, dok je drugima neodvojiv dio osobnosti. Parfemi i njihovi mirisi pobuđuju emocije, vraćaju uspomene i rade za naše samopouzdanje, no samo se rijetki mogu s nama tako stopiti da postanu dio nas. Upravo zato, kupnja parfema više je od biranja dopadljive bočice ili ugodna mirisa, spoj je to poznavanja osobe i općeg "parfemskog" obrazovanja.
Vidi originalni članak

Koncentracija mirisa
Iako je u društvu uvriježeno govoriti "parfem" za svaki oblik mirisa kojega nanosimo na sebe, parfem je u stvari samo jedan od oblika mirisa. Parfemom podrazumijevamo najkvalitetniji, odnosno najkoncentriraniji oblik mirisa jer sadrži 15-20% esencijalnih ulja i ujedno je i najkvalitetniji. Esencijalna ulja tek na koži razvijaju puni volumen mirisa, a za njih je specifična finoća baznih noti. Sljedeća po kvaliteti parfemska je vodica (označava se kao EDP) koja sadrži 8-15% esencijalnih ulja. Može se nanositi direktno na kožu ili na odjeću, a dominiraju note iz srca mirisa. Za kraj ostavljamo toaletnu vodicu (označavanu kao EDT) koja sadrži 4-8% esencijalnih ulja. U njoj dominiraju gornje note mirisa, a najbolje ju je nositi na odjeći, koju poprskamo 30 cm od tijela. 

Parfemske skupine
Osnove parfema svakako su parfemske skupine. Mnoštvo ih je, neke se i isprepliću, a među najpoznatijima su floralna, drvenasta, orijentalna, citrusna, chypre, puderasta i gourmand skupina. Njihovu dugotrajnost garantira kombinacija raznih faktora, a uvelike ovisi i o sastavu parfema. 

Vruće točke
Kada ga stavljate na kožu, parfem uvijek stavljajte na "vruće" točke tijela tj. mjesta gdje se jako osjećaju otkucaji srca, a to su zapešća, unutarnja strana laktova i koljena, područje na vratu i iza uha te između grudi. Moramo napomenuti kako točke na koje ste nanijeli parfem nikada ne smijete protrljati, iako mnogo ljudi čini baš to, misleći kako će tako bolje aktivirati miris. No, upravo je suprotno, tako mu uništavate strukturu. 

Odaberite ispravno
No, i kada baratate svim informacijama, znate li odabrati pravi parfem? Parfem koji na vašoj prijateljici miriše božanstveno, na vama može djelovati kao sasvim drugačiji miris. Intenzitet parfema, pa i sam njegov miris ovisi o sastavu kože, o hormonima, o tome što jedete i svim kemijskim procesima koji se odvijaju u tijelu. Primjerice, miris parfema može sasvim drugačije djelovati kada ga nanesete nakon korištenja nekih lijekova. Zbog toga bi svaki parfem prije kupnje trebali isprobati na koži, ne kupovati ga na prvi miris, već kada malo odstoji, jer tek tada otkriva pravi miris. Preporuča se birati parfem tijekom dana, jer nam je ujutro njuh najslabiji. Također, izbjegavajte mirisati velik broj parfema jedan za drugim, jer će nam tako i najrazličitiji djelovati slično. U razlikovanju mirisa pomoći će i miris kave, koji neutralizira druge mirise i omogućava nam da se ponovno koncertiramo na novi miris.

Rok trajanja

Dobro je znati kako parfemi ostaju svježi do tri godine ako pazimo da nisu izloženi suncu i visokim toplinama. Također, treba ih čuvati na suhom i zatamnjenom mjestu. Parfem ne smijemo nositi kada tijelo izlažemo suncu jer nam može ostaviti mrlje po koži. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".