Zvijezda nove Dive je pedagoginja čija je misija STEM od najranije dobi: 'Djeca doista mogu sve!'

Siječanjsku Divu potražite u subotu, 14. siječnja, ekskluzivno uz Večernji list
Vidi originalni članak

Druga subota u mjesecu znači da je vrijeme i za novu Divu. Zvijezda prvog ovogodišnjeg broja je Božena Vrgoč, pedagoginja i osnivačica centra Educativo i Instituta za STEM edukaciju najmlađih. Za Divu otkriva kako joj je bilo pokrenuti vlastiti biznis, zašto je posvećena edukaciji najmlađih te zašto se uvijek voli vratiti kući u Slavoniju. 

– Ljubav prema ranom odgoju i obrazovanju, rad s djecom i profesionalno opredjeljenje pedagoginje odveli su me do moje druge velike strasti, a to je prijenos znanja i iskustava u smislu obrazovanja odraslih. Tako je i nastao edukativni centar Educativo unutar kojeg provodim radionice i edukacije za odgojitelje i stručne suradnike iz metodike poučavanja engleskog jezika (Jezik i vrtić) i STEM u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju. Moj poduzetnički pothvat bio je ujedno odgovor na potrebe tržišta – odgojitelji i stručni suradnici prepoznali su kvalitetu odgojno-obrazovnih sadržaja koje sam provodila u radu s djecom, a ja sam bila uzbuđena podijeliti cijeli “know how” oko poučavanja STEM-a i engleskog jezika kako bi on postao standard u hrvatskim vrtićima. Klima u Hrvatskoj više je nego ikad prije naklonjena onima koji se pripremaju na samostalan poduzetnički pothvat, bila sam polaznica raznih akademija i edukacija za poduzetnike te korisnik potpora za pokretanje poslovanja. Za sve koji se pripremaju na samostalan poduzetnički pothvat vrijede isti koraci, od pisanja poslovnog plana do otvaranja tvrtke i tehničkih koraka na putu vode vas institucije poput Plavog ureda, na vama je da se oboružate vjerom u sebe i svoje usluge ili proizvod, marljivo učite putem, ulažete u sebe i hrabro kročite naprijed – rekla je Božena, s kojom smo se dotaknuli i mode.

U njezinom ormaru centralno mjesto zauzimaju klasični i elegantni poslovni komadi, a zbog praktičnost, jednostavnosti i uštede vremena, preferira šoping na online aplikacijama:

– Moram priznati da sam godinama koristila Pinterest kao inspiraciju za odjevne ideje, ali me je nedavno prijateljica “zaludila” aplikacijom Acloset, koja je odlična alternativa bazirana na komadima koji se nalaze u tvom ormaru, kao i cijelim konceptom kapsula odijevanja, pa sam trenutno skroz u istraživanju, preslagivanju ormara i slaganju osobnog stila te potrazi za novim, klasičnim odjevnim komadima koji ne izlaze iz mode i lako se kombiniraju.

U novoj broju, Marija Pajić Bačić postavlja pitanje što zanima Gen Z, generaciju koja drži 40% tržišta. Rođeni od 1995. do 2012. godine naslijedili su milenijalce, a prethode alfama. U nekim su tvrtkama zbog svojih prohtjeva već došli na listu najmanje poželjnih radnika. Žive po vlastitim pravilima, a istraživanja kažu da ih je pandemija psihološki najviše pogodila.

Naš Goran Čižmešija donosi najbolje od ulične mode u centru Zagreba. Mnoge kombinacije nastale su na Staru godinu pa se njima provlači dodatna doza elegancije, šljokica i sjaja, a takvi su prizori upravo ono što trebamo sada kada s nestrpljenjem iščekujemo proljeće. 

Dubravka Prpić Znaor analizirala je stil Bojane Gregorić Vejzović, glumice koja svoja izdanja često dijeli s mnogobrojnom publikom na društvenim mrežama. Outfiti su uvijek popraćeni i nizom pozitivnih komentara, a stajlinge upotpunjuje efektnim detaljima poput statement torbi, šljokičastih komada ili zanimljivih cipela. Modna savjetnica i urednica kaže da glumica ima vrlo uređen, konkretan i razrađen stil.

Vivienne Westwood, dizajnerica koju opisuju kao posljednji izdanak britanskog punka, preminula je nedavno u 82. godini. Ostat će upamćena i kao osoba koja je imala kraljevsku titulu Dame, no glatko je odbila Kate Middleton da joj dizajnira vjenčanicu. Uzdigla je modu na novu razinu, dala joj slobodu i mogućnost da postane umjetnost, lišila je trivijalnosti, uniformiranosti i malograđanske svijesti. Izborila se da u njoj više nema tabua. Pokazala je da potrgana majica može biti šik. 

U novom broju pitamo se i koliko nam odjeće zapravo treba. Odgovor na pitanje daju istraživači s berlinskog Hot or Cool Instituta čija istraživanja pokazuju da bismo trebali smanjiti potrošnju za čak 80 posto, a u ormar bismo godišnje trebali dodati maksimalno pet odjevnih komada. 

Dubravka Prpić Znaor donosi reportažu sa skijališta, iz divnog Obertauerna, mjesta na kojem uvijek ima snijega. Riječ je o jednoj od top lokacija kojoj se skijaši često vraćaju. Smještena je oko 90 km od Salzburga, a i visina je impresivna - čak do 2312 metara. Čim se dođe u mjesto, nema potrebe za vožnjom jer je sve na dlanu. Brojni smještaji nude mogućnost držanja skija u podrumu te odlaska na stazu koja nije daleko. Naime, Obertauern ima čak 11 ulaza na staze.

Na stranicama posvećenima ljepoti donosimo novitete koji se odnose na kreiranje jednostavnog nude make upa stila za svaki dan. Od bež do tonova pijeska, svijet nude nijansi je sve ljepši, a biramo eleganciju i likovnost decentnih tonova. 

Tu je i muški svijet divne kozmetike. Svijet formula nove generacije donosi nam niz opcija, od linija protiv bora do seruma i divnih kolekcija za njegu brade. Brendovi predlažu konkretnu njegu i za one koji se svaki dan briju, a u fokusu je dobra hidratacija.

Hladni, zimski dani idealni su za kućni wellness. Vlastita kupaonica tako postaje raj mirisnih formula, neodoljivih ulja i apsolutnog opuštanja. Od kupke do pilinga, svijet kućnog wellnessa je čaroban te koži vraća mekoću i zdravu, ružičastu boju.

Novu Divu potražite u subotu, 14. siječnja, ekskluzivno uz Večernji list

Vlasnik salona o novim cijenama frizerskih usluga: 'Svi koji su dizali cijene nakon uvođenja eura, mislim da to nije ok'

Čizme kakve nosi lijepa brineta osvježile bi i najobičniji stajling: Odlično ih kombinira uz haljinu koja joj pristaje kao salivena

Znate li za 'pravilo 5,5 cm' koje može pomoći odrediti pristaje li vam više kratka ili duga kosa?

Pravnica i liječnik izgledaju baš cool: 'Najčešće nosimo crnu, ona je uvijek elegantna'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".