Znate li da se prije nijedan Hrvat nije zvao Damir niti Hrvatica Gordana? Marija Jurić Zagorka zaslužna je za brojna hrvatska imena

Zagorka je najpoznatija po svom romanu 'Grička vještica', koji je je postao kultni klasik hrvatske književnosti i jedan od najprodavanijih romana u Hrvatskoj, ali rijetko tko zna da je popularizirala i brojna nova imena.
Vidi originalni članak

Marija Jurić Zagorka legenda je hrvatske književnosti rođena upravo na današnji dan, 2. ožujka 1873. Bila je hrvatska novinarka, spisateljica i feministkinja, a smatra se jednom od najznačajnijih hrvatskih spisateljica 20. stoljeća te prva profesionalna novinarka u Hrvatskoj.

Dugo sustavno prešućivana i osporavana, proglašavana autoricom 'šunda' koja u svojim djelima podilazi najnižim čitateljskim instinktima, Zagorka je danas nezaobilazno ime bez kojega bi hrvatska književnost bila znatno osiromašena.

Savjetovali su joj da se primi motike i kuhače. Srećom, nije ih poslušala! Postala je prva hrvatska profesionalna novinarka, najpopularnija hrvatska spisateljica i amazonka hrvatskog feminizma. Unatoč svemu navedenom, do danas nije postignuta potpuna suglasnost o mjestu i ulozi Marije Jurić Zagorke u hrvatskoj književnosti, a nisu razriješene ni mnogobrojne bijele mrlje iz njezine biografije.

Zagorka je najpoznatija po svom romanu 'Grička vještica', koji je je postao kultni klasik hrvatske književnosti i jedan od najprodavanijih romana u Hrvatskoj. Zagorka je također pisala o društvenim i političkim pitanjima te je bila poznata kao zagovornica ženskih prava. Kroz svoje novinske članke i knjige, zalagala se za jednakost spolova i borila se protiv diskriminacije žena u društvu. 

Uzbudljiva je to povijesna priča iz burnog 18. stoljeća, začinjena ljubavnim zapletima i intrigama, a sastoji se od sedam svezaka: Tajna Krvavog mosta, Kontesa Nera, Malleus maleficarum, Suparnica Marije Terezije I, Suparnica Marije Terezije II, Dvorska kamarila Marije Terezije i Buntovnik na prijestolju. Unutar razgranate i vrlo zamršene fabule Zagorka u Gričkoj vještici redovito daje i široku panoramu hrvatskoga društva i njegove klasne raslojenosti, a ideološka previranja i borbe na dvoru znalački povezuje sa suvremenim stanjem.

Uz roman Grička vještica treba osobito istaknuti i Zagorkin feminizam, tj. borbu za prava žena. I sama je u memoarskom tekstu Kako je bilo (1953.) napisala da su njezini romani „trebali da probude historijskim događajima borbenost u ženskoj duši”. Odatle i izbor provokativne teme progona vještica, odatle i odabir slobodoumne glavne junakinje, mlade kontese Nere koja hrabro štiti svoju služavku proglašenu vješticom, a na pitanje sudca o tome je li se i sáma bavila vračanjem i liječenjem, prkosno i samosvjesno odgovara: „Ja sam nastojala liječiti samo jednu bolest, a to je glupost! Ali kako vidim, nije mi uspjelo.”

Rođendan Marije Jurić Zagorke važan je podsjetnik na činjenicu da su nakon pet godina, koliko ih nije bilo na tržištu, njezini romani Grička vještica i Kći Lotršćaka objavljeni u novom izdanju Školske knjige.

Osim književnih djela, Marija Jurić Zagorka ostavila je trag i u hrvatskim imenima. Znate li da se prije njenog doba nijedan Hrvat nije zvao Damir niti ijedna Hrvatica Gordana? Upravo je Zagorka izmislila ta imena za svoje likove, a naslanjajući se na narodna imena te se na taj način odupirala germanizaciji i mađarizaciji hrvatskoga jezika. U nastavku vam donosimo popis imena koje je popularizirala upravo Marija Jurić Zagorka:

DAMIR – Gordanina ljubav. Dolazi od riječi “dati i “mir” što bi značilo “davatelj, nositelj mira”.

SINIŠA – Lik iz Gričke vještice. Mlad i neustrašiv, odvažan, plemenit i pošten časnik Trenkovih pandura. Ime dolazi od riječi “sin”.

SOKOL – Tajanstveni vitez iz Plamenih inkvizitora.

VJERAN – Plemić Vjeran Keglević glavni je muški junak djela Jadranka. Ime Vjeran nastalo je od imenice “vjera” i znači “onaj koji je vjeran”.

DARINKA – Ženski lik iz djela Kneginja iz Petrinjske ulice.

DORJA – Ženski lik iz djela Plameni inkvizitori. Dorja je oblik imena Doroteja koje dolazi iz grčkog jezika i znači “dar Božji”.

GORDANA – Lijepa i odvažna glavna junakinja djela Gordana – Kraljica Hrvata. Ime dolazi od riječi “gorda” što znači “ponosna”.

HRVOJKA – Žensko ime koje dolazi od narodnog imena Hrvat.

JADRANKA – Junakinja istoimenog djela. Ime je nastalo od imena Jadranskog mora koje zauzima vrlo važno mjesto u hrvatskom nacionalnom identitetu.

KSENIJA – Junakinja iz djela Republikanci.

NERA – Mlada, hrabra i ponosna velikašica iz Gričke vještice, unuka grofice Suzane Ratkaj. Nera i Siniša najpoznatiji su Zagorkin ljubavni par.

STANKA – Junakinja Gričke vještice.

TAJANA – Ženski lik iz Plamenih inkvizitora. Dolazi od riječi “tajna”.

ZAGORKA – Pseudonim Marije Jurić kojeg je preuzela iz rodoljubnih razloga. Iz poštovanja prema njoj kasnije se često davao kao žensko osobno ime.

Pavla Pinezić mlada je RIječanka koja radi cool ručno oslikane ilustracije na traper komadima
Njezin kaput pravi je statement komad: 'Volim sve životinjske uzorke i ne postoji niti jedan uzorak koji ne bih nosila'
Odvjetnička vježbenica osvojila nas je smislom za modu: 'Prije sam nosila šareno, u zadnje vrijeme biram što klasičnije'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".