U tijeku su pripreme za Uskrs, a ako ste možda u potrazi za savršenim desertom kojim biste mogli zasladiti vikend, donosimo recept za pravo ukusno savršenstvo. Podijelila ga je s nama gastro blogerica Nina Mrvica, a radi se o Paski – tradicionalnom ukrajinskom kruh koji izgledom podsjeća na božićni panettone, a okusom na uskršnju pogaču prepunu sušenog voća.
Ovaj slatki kruh u Ukrajini se po običaju priprema za Uskrs, a ima sve što možete poželjeti: mekan je, izrazito sočan, aromatičan i ispunjen je slatkim notama voća. Idealan je izbor ako ovog Uskrsa želite pripremiti kolačić koji istovremeno podsjeća na pincu i voćni kruh. Recept donosimo u nastavku.
Vrh svoje Paske prelijte royal icing glazurom, a dekoracijom po želji dodajte moderni twist u tradicionalnu recepturu. Nina Mrvica svoju je Pasku ukrasila zečjim ušima, što je idealan detalj ako imate djecu.
Sastojci za tijesto:
- 650 g glatkog brašna
- dvije vrećice suhog kvasca
- 200 g otopljenog maslaca
- 180 g šećera
- 250 ml mlakog mlijeka
- 5 žumanjaka
- 1 žličicu soli
- naribanu koricu jednog limuna
- 100 g suhih brusnica
- 100 g grožđica
Sastojci za uši od keksića:
- 115 g maslaca sobne temperature
- 60 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žumanjak jajeta S veličine
- 150 g glatkog brašna
- 10 g nezaslađenog kakao praha
- prstohvat soli
Sastojci za royal icing:
- 105 g bjelanjaka (oko 3 do 4 jajeta)
- 480 g šećera u prahu
- puder roza boju
- jestive šarene perlice
Priprema tijesta:
Izvadite okrugli kalup s dubljim obrubom ili kartonske posudice za pečenje promjera 18 cm. Ako nemate ni jedno ni drugo, Pasku možete ispeći u loncu jednakog promjera. Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje, a rubove pobrašnite.
Odvojite 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješajte, poklopite i ostavite pola sata na toplom.
Kvascu dodajte žumanjke, šećer, sol, te rastopljen i prohlađen maslac. Ulijte preostalo mlijeko i brašno pa mikserom dobro izradite tijesto.
Kada je smjesa gotova, prekrijte ju čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola sata da odmori. Nakon toga umiješajte grožđice i brusnice, oblikujte kuglu pa tijesto prebacite u pripremljen kalup. Pokrijte i ostavite još sat vremena ili dok se veličina udupla. Prije pečenja tijesto svakako zarežite na vrhu kako ne bi puklo. Pecite ga 50-ak minuta, a kad se ohladi, izvadite svoju Pasku iz kalupa.
Priprema uši od keksića:
Uši od keksa pripremit ćete jednostavno. Prvo mikserom izradite maslac i šećer. Zatim dodajte žumanjak pa sve povežite, uz vaniliju i sol. Smjesi dodajte brašno i kakao pa sve dobro izradite istim nastavkom.
Tijesto prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata, a onda pećnicu ugrijte na 180 °C. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje, a tijesto razvaljajte na debljinu od oko 4 mm. Izrežite oblik ušiju te ih prebacite na pripremljen lim. Keksiće pecite oko 9 minuta, dok vam rubovi malo ne potamne.
Priprema royal icing glazure:
Prvo što trebate učiniti je istući bjelanjke. Kada se zapjene, dodajte šećer u prahu pa miksajte dok se ne sjedine s bjelanjcima u kompaktnu i sjajnu glazuru.
Dio odvojite za roza djelić ušiju. Ukapajte malo boje i pomiješajte. Zatim i bijelu i roza royal icing glazuru stavite u zasebne slastičarske vrećice s malenim otvorom.
Ukrasite keksiće i ostavite da se glazura stisne, a ostatak prelijte preko ohlađene Paske. Odmah dodajte šarene mrvice te zabodite uši. Ako se bojite da će vam uši pasti, možete iza njih postaviti štapić za grill.
Pripremljenom Paskom oduševit ćete sve one koji vole eksperimentirati s novim okusima, a dekoracijom ćete ugodno iznenaditi djecu, ali i svoje Instagram pratitelje. Vjerujte nam, Paska će ove godine biti it uskršnja slastica!