U tijeku su zadnje pripreme za Uskrs, a ako ste možda u potrazi za savršenim desertom kojim biste mogli zasladiti vikend, donosimo recept za pravo kremasto savršenstvo. Podijelila ga je s nama Bojana Matek, a sa sezonom jagoda, uvijek mu se rado vraćamo. Radi se o mileram torti od jagoda, jednoj od onih slastica za koje se traži komad više. Recept donosimo u nastavku.
Sastojci za podlogu:
- 220 g brašna
- 100 g maslaca
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
- 3 žumanjka
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
Sastojci za kremu
- 800 ml mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 180 g šećera
- 1350 g milerama
Sastojci za preljev
- 600 g jagoda
- sok polovice limuna
- 2 vanili šećera
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 vrećice preljeva za torte
- 3 žlice šećera
- voda
Priprema
Zamijesite tijesto od brašna, hladnog maslaca narezanog na kockice, šećera, soli, praška za pecivo, žumanjaka i kiselog vrhnja. Nemojte predugo mijesiti. Kada dobijete kompaktno tijesto, spljoštite ga u disk, zamotajte prozirnom folijom i stavite na hlađenje 30 minuta. Dno i stranice kalupa za torte od 30 cm obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto i rasporedite ga po dnu. Slobodno se poslužite prstima da pokrpate nepravilnosti. Kalup vratite u hladnjak.
Za kremu pomiješajte pudinge i šećer s nekoliko žlica mlijeka koje ste oduzeli od onih 800 ml. Ostatak zakuhajte pa skuhajte puding prema uputama. U još vrući puding ravnomjerno umiješajte mileram pa cijelu kremu rasporedite po tijestu.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 40 min. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Jagode nasjeckajte na kockice, dodajte im limunov sok, šećer u prahu i vanilin šećer. Pustite jedan sat u hladnjaku da se mariniraju, a zatim procijedite višak sokova koji su pustile i odložite sa strane. Posložite ih po ohlađenoj torti.
U sok koji ste iscijedili dodajte vodu do ukupne količine od 0.5 litre. Tekućinu dodajte u šećer i preljev pa skuhajte prema uputama na pakiranju. Prelijte preko jagoda i stavite nekoliko sati u hladnjak na hlađenje.
Tortu prebacite na pladanj i poslužite.