Ako postoji desert koji nam baš nikad neće dosaditi, onda je to čokoladna torta. Mogli bismo je stalno jesti, a uvijek volimo isprobavati nove recepte. Jedan od posljednjih koje smo isprobali pronašli smo na stranici Zara Home, a recept prenosimo u nastavku.
SASTOJCI:
BISKVIT
90 g lješnjaka
80 g šećera
150 g brašna
50 g kakaa
125 g kokosovog ulja
2 žlice sirupa
3 žlice hladne vode
KARAMEL OD MISA
200 g šećera
90 g kokosovog ulja
180 g kokosovog mlijeka
40 g misa
GANACHE
400 g čokolade
120 g jogurta od kokosa
220 g karamela od misa
Priprema biskvita:
Stavite lješnjake u miješalicu i izmiješajte. Zatim dodajte brašno, kakao u prahu i šećer. Ponovno izmiješajte. Dodajte ulje i po malo vode dok se tijesto potpuno ne sjedini.
Na podlogu kalupa stavite papir i nauljite rubove. Rukama stavite tijesto na podlogu i ostavite da se kratko ohladi.
Pecite na 180 stupnjeva 30 minuta tako da tijesto prekrijete aluminijskom folijom i nečime za dodavanje težine.
Priprema karamela od misa:
U lonac stavite šećer zajedno s kokosovim uljem, stavite na srednje nisku vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi. Smanjite na vatru najmanje jačine i dodajte kokosovo mlijeko sobne temperature.
Kad dođe do točke vrenja, sklonite lonac s vatre. Pjenjačom pažljivo promiješajte kako bi se kristali šećera koji nastanu otopili.
Nakon što odstoji, dodajte miso i promiješajte istom pjenjačom. Ostavite sa strane.
Priprema ganachea:
Otopite 70-postotnu čokoladu na vodenoj pari. Po završetku stavite sve sastojke u zdjelu i pjenjačom umiješajte čokoladu, karamel i jogurt od kokosa.
Priprema torte:
Nadjev stavite na već pripremljenu i ohlađenu podlogu za tortu. Držite u hladnjaku 3 sata kako bi očvrsnulo.
Prije posluživanja stavite još karamela na vrh torte.