Proljeće je savršeno vrijeme za uživanje u slatkim i ukusnim poslasticama. Ako tražite desert koji je istovremeno lijep i izvrstan, ne tražite dalje od tarta od jagoda. Ovo klasično francusko pecivo jednostavno je za napraviti i savršeno je za proljetno okupljanje, a mi vam donosimo odličan recept koji smo pronašli na stranici Zara Home.
Sastojci za tijesto:
- 250 g poluintegralnog pšeničnog brašna
- 60 g smeđeg šećera
- 1 prstohvat soli
- 160 g maslaca bez soli (vrlo hladnog)
- 75 ml hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 500 g jagoda
- 75 g mljevenih badema
- 30 g smeđeg šećera
Piprema:
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer i sol). Dodajte maslac narezan na kockice i mijesite prstima dok ne dobijete tijesto nalik crumbleu.
Dovršite prelijevanjem hladnom vodom, sjedinite sve, oblikujte u kuglu i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. U sredinu stavite mljevene bademe oblikujući krug. Ostavite oko 4 cm okolo da ga kasnije možete saviti.
Jagode narežite (na kriške ili polovice) i stavite na bademe. Pospite smeđim šećerom. Preklopite tijesto preko jagoda, premažite maslacem i pecite 40 minuta.