Zaha Hadid - odlazak žene koja je ispisala povijest

Najveća arhitektica svih vremena, u 65. godini iznenadno je napustila ovaj svijet...
Vidi originalni članak

Zaha Mohammad Hadid, ugledna  britanska arhitektica i dizajnerica iračkog podrijetla; prva, i zasada jedina, dobitnica Pritzkerove nagrade (2004.), najprestižnije nagrade za arhitekturu na svijetu preminula je iznenadno u 65. godini života od posljedica srčanog udara. 

Zaha Hadid je rođena u Bagdadu 1950. godine u vrijeme progresivnog razmišljanja na Bliskom istoku kad je modernizam smatran glamurom. Odrasla je u jednoj od prvih Bauhausom nadahnutim bagdadskim kućama. Prvotno je bila studentica matematike na Američkom sveučilištu u Bejrutu, ali se onda preselila u London na studij arhitekture Škole arhitektonskog udruženja (Architectural Association School), gdje je upoznala Rema Koolhaasa, Elia Zenghelisoma i Bernarda Tschumija, vodeće arhitekte eksperimentalne europske arhitekture. Njezin utjecaj na druge je počeo veoma rano, već s objavljivanjem svojih neizvedenih projekata, kao što je Cardiffska opera (Cardiff Bay Opera House, 1994).

Djeluje u Europi, Aziji i ns Bliskom istoku, a u Guggenheim muzeju u New Yorku 2008. godine predstavila je svoju prvu veliku retrospektivu. Njezina arhitektura odlikuje snažnim futurističkim linijama zakrivljenih i izduženih formi s više perspektivnih točaka i iscjepkane geometrije čime se priziva kaos modernog života.

Njezina prva zgrada u Sjedinjenim Američkim Državama, Rosenthal Centar za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju, doživjela je nedvojbenu podršku kritike i popularnost. Tada su joj povjereni veliki projekti, uključujući i Središnju zgradu BMW-a u Leipzigu, Phaeno Science Center-a u Wolfsburgu, MAXXI - Nacionalni centar za suvremenu umjetnost u Rimu, te Kolodvora brze željeznice u Napulju. Od posljednjih projekata ističu se Opera u Guangzhou u Kini iz 2010.godine i London Aquatics Centre za XXX. Olimpijske igre 2012 .godine. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".