Ako još nemate ideje kakve biste slastice mogli pripremiti, donosimo odličan recept gastro bloggerice Bojane Matek, poznate pod imenom @bokylicious. Na njezinom profilu možete pronaći recepte za ukusna i pomalo drugačija slana i slatka jela, a ovog Uskrsa možete pripremiti quiche sa šparogama i šunkom, jelo koje će se definitivno istaknuti na blagdanskom stolu.
Sastojci za tijesto :
- 180 gr brašna
- 80 gr hladnog maslaca
- prstohvat soli
- 6-8 žlica hladne vode
Sastojci za nadjev :
- 400 gr šparoga
- 300 gr šunke u komadu
- 100 gr gorgonzole (ili sira po želji)
- 4 jaja L veličine
- 200 gr milerama
- 1 žličica soli
- začini po želji
Priprema:
Maslac narežite na kockice pa s ostalim sastojcima dodajte brašnu i umijesite glatko tijesto. Nemojte predugo mijesiti da se jako ne ugrije. Spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 min.
U međuvremenu odrežite tvrdi dio na šparogama pa ih nasjeckajte na komadiće. Nasjeckajte i šunku na kockice, a gorgonzolu natrgajte na komadiće.
Nakon 30 minuta, pripremite kalup za pite (najbolje s pomičnim dnom), dno prekrijte papirom za pečenje, izvadite tijesto iz hladnjaka, tanko razvaljajte i prebacite u kalup. Na tijesto rasporedite šunku i šparoge pa onda i gorgonzolu.
Jaja dobro izmutite, posolite, pa u njih umješajte mileram, sve izmiješajte i prelijte preko šunke, šparoga i sira.
Pecite u ugrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta. Poslužite topao ili hladan. Ako birate topao, prohladite 15 minuta prije nego režete quiche. Dobar tek! 💚