Za pravo opuštanje od stresa na poslu treba naći hobi i baviti se fizičkom aktivnošću

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. U ovoj se kolumni govori o tome kako bi se trebali znati opustiti
Vidi originalni članak

Naš ritam u prosjeku je 8-8-8. Svaka osmica jednako je važna jer rad, spavanje i slobodno vrijeme moraju biti u ravnoteži. S malim ekstra dodatkom. Kvaliteta vaših 480 minuta slobodnog vremena dnevno odgovorna je za vaše zadovoljstvo životom. 

Da bi to vrijeme bilo kvalitetno, obećajte si da ćete se prestati živcirati oko stvari koje i onako ne možete promijeniti. Koliko vam god bio turbulentan i naporan radni dan, odlučite da ćete razmišljanje o tome ostaviti u uredu. Kad probleme s posla "žvačete" još i doma, trošite dragocjeno vrijeme, zapostavljate obitelj i zapostavljate sebe. 

Najbolji smjer za učiniti promjenu u tom je slučaju vratiti se svojim izvornim hobijima. Dozvolite si uživanje u pisanju, izradi nakita, slikanju ili uključivanju u neku suludu glumačku skupinu. Kad svojem kreativnom dijelu osobnosti dozvolite da raste, bit ćete zadovoljniji, a time i učinkovitiji. To naravno uključuje i ono o čemu svi znamo gotovo sve, a odnosi se na tjelesnu aktivnost.

Danas jednostavno morate imati neku aktivnost kojom se sustavno bavite. Ne mora to biti nikakvo vježbanje u skupim teretanama već i obično istezanje koje ćete redovito raditi doma nakon posla ili hodanje dva puta tjedno sasvim je dovoljno. Ljudi nisu stvoreni za mirovanje, a 21. stoljeće čini sve kako bi se što manje znojili. Što je naravno daleko od naše prave prirode. 

I na kraju dozvolite sebi neku novu aktivnost ili pristup rješavanju problema. Otiđite u galeriju u kojoj još niste bili. Organizirajte izlet u okolicu kako bi bez posebnog plana istražili što se sve nudi.  Iskoristite brojne mogućnosti besplatnih predavanja kako bi otkrili nove sadržaje. Svojih osam slobodnih sati održavajte na životu novim kisikom. Samo tako će i vaš duh ostati vibrantan i znatiželjan. Vaše sjeme životnog zadovoljstva. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".