Vrijeme je za malo drugačiju pincu: Donosimo ukusan recept za najpoznatiji uskrsni kolač

Tonka Radić Čobanov s profila Tonkina kužina podijelila je s nama recept za omiljeni uskrsni kolač
Vidi originalni članak

Za desetak dana je Uskrs, a mnogi su već počeli razmišljati o nabavi šunke, jaja, luka, rotkvica... Neizostavan dio uskrsnog stola je i ukusna pinca, a danas donosimo recept za malo drugačiju pincu, koji je s nama podijelila Tonka Radić Čobanov s Instagram-profila @tonkina_kuzina. Riječ je o mini-uskrsnim pincama s ukusnim mousseom od vanilije, a njezin recept prenosimo u nastavku.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 130 g maslaca (otopljenog)
  • 2 vrećice kvasca
  • pola vrećice praška za pecivo
  • malo soli
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica kruskovaca
  • naribana korica limuna i naranče
  • groždice po želji
  • 100 ml mlijeka

Priprema:

Instant kvasac stavite u mlako mlijeko sa žličicom brašna i šećera da se diže. Prosijete brašno i dodajte sol. Jaja razmutite malo s vilicom i dodajte brašna i šećera da se diže. Dodajte šećer, rum, prošek, naribanu koricu limuna i naranče, grožđice, ostatak mlijeka i pripremljeni kvasac.

Sve promiješajte, miješajte dok ne dobijete glatko i kompaktno tijesto. Prekrijte ga i stavite na toplo dok se ne udvostruči. Kad se tijesto udvostručilo, pripremite zdjelicu s malo ulja, smočite prste i napravite male kuglice. Ako želite da su vam sve iste, poslužite se vagom te ih izvažite da budu iste gramaže. Posložite ih na pleh i ostavite da se ponovno dižu.

Neposredno prije pečenja, pogaču premažite razmućenim jajem i, pomoću oštrog noža ili škara, zarežite u križ te pospite šećerom. Pecite na 180° do željene boje, vrijeme pečenja ovisi o veličini pince. 

Mousse od limuna

Sastojci:

  • 100 ml soka od limuna
  • 20 g limunove korice,
  • 3 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • malo soli,
  • 2 listića želatine
  • 120 g mascarponea
  • 70 ml slatkog vrhnja
  • meringue od 40g bjelanjaka

Priprema:

U zdjelu na pari stavite sok od limuna, koricu, šećer, vanilin šećer, sol i žumanjke. Miksajte mousse pjenjačom na pari sve dok ne dobijete potrebnu gustoću i pjenu. Dodajte namočenu želatinu i stavite hladiti na sobnu temperaturu. Mascarpone izradite mikserom, lagano dodajte mousse od limuna, tučeno slatko vrhnje i na kraju meringue. 

Meringue

Sastojci:

  • 40 g bjelanjaka
  • 25 ml vode
  • 75 g šećera

Priprema:

Šećer i vodu stavite u zdjelu da zakuha i pretvori se u šećerni sirup. Vrući sirup ulijte u bjelanjke i miješajte sve dok se meringue ne ohladi. 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".