Vrijeme je za malo drugačiji lava cake: Odvažite se napraviti popularni desert, ovog puta s limunom u glavnoj ulozi

Ljubitelji limuna doći će na svoje s receptom za limun lava cake koji je s nama podijelila Tonka Radić Čobanov
Vidi originalni članak

Kad je riječ o gastro svijetu, jedan od "najinstagramskijih" prizora definitivno je rezanje lava cakea. Iako je najveća zvijezda čokoladni lava cake, početak jeseni pravo je vrijeme da isprobate novi i malo drugačiji desert - lava cake od limuna.

Recept za kolač s nama je podijelila Tonka Radić Čobanov u čijim smo receptima uživali već mnogo puta, a rado ih pratimo i na njezinom Instagramu, gdje se nalazi pod imenom @tonkina_kuzina. U nastavku donosimo Tonkin recept za lava cake od limuna. 

Sastojci za lemon curd

  • sok 2 limuna + korica za biskvit
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca iz hladnjaka na kockice
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak; bjelanjak sačuvajte za biskvit

Priprema lemon curda

U zdjelu stavite vodu i pustite da proključa. Stavite drugu zdjelu iznad i pazite da ne dodiruje vodu koja ključa. Dodajte limunov sok, šećer, prstohvat soli i maslac u veliku posudu za miješanje postavljenu posude s kipućom vodom.

Uz stalno miješanje, kuhajte dok se smjesa ne zgudne, 8-10 minuta. Najbolje ćete provjeriti je li gotovo tako da drvenom kuhačom uzmete malo smjese i, ako ne klizne s kuhače, smjesa je gotova. Procijedite kroz sito i stavite hladiti na sat vremena. 

Biskvit je brzo gotov pa ga je najbolje početi raditi kad se lemon curd ohladi. Ugrijte pećnicu na 180°C i upalite opciju ventilatora. Navedeni sastojci dovoljni su za četiri veća lava cakea. Posudu namažite maslacem i pospite šećerom.

Sastojci za biskvit

  • 120 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 bjelanjak
  • 180 g glatkog brašna
  • 120 g rastopljenog maslaca
  • korica 2 limuna

Priprema biskvita

Miksajte jaja i bjelanjak sa šećerom pet minuta, dok ne dobijete lijepu, pjenastu smjestu. Prosijte brašno i dodajte koricu limuna, izmiksajte te dodajte rastopljeni maslac i miksajte dok se smjesa potpuno ne izmiješa. Podijelite je u četiri zdjelice. 

Lemon curd stavite u špricu ili žlicom utisnice u sredinu smjese. Zagladite gornji dio tako da smjesa prekrije lemon curd. Pecite 12-15 minuta. Poslužite na tanjuru i pospite šećerom u prahu. 

Najukusniji recept za desert koji se topi u ustima: Medena torta koja baš nikog neće ostaviti ravnodušnim
Tko je za Nutella cheseecake? Imamo recept koji će zadovoljiti i najveće ljubitelje slatkog!
Najukusniji banana-kruh po receptu omiljene domaće blogerice koji je gotov za čas, a dugo ostaje sočan
Popularni zagrebački Cremme s nama je podijelio tri slatka recepta za kraj ljeta u kojima možete uživati već danas

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".