Kad je riječ o gastro svijetu, jedan od "najinstagramskijih" prizora definitivno je rezanje lava cakea. Iako je najveća zvijezda čokoladni lava cake, početak jeseni pravo je vrijeme da isprobate novi i malo drugačiji desert - lava cake od limuna.
Recept za kolač s nama je podijelila Tonka Radić Čobanov u čijim smo receptima uživali već mnogo puta, a rado ih pratimo i na njezinom Instagramu, gdje se nalazi pod imenom @tonkina_kuzina. U nastavku donosimo Tonkin recept za lava cake od limuna.
Sastojci za lemon curd
- sok 2 limuna + korica za biskvit
- 100 g šećera
- 50 g maslaca iz hladnjaka na kockice
- 1 jaje
- 1 žumanjak; bjelanjak sačuvajte za biskvit
Priprema lemon curda
U zdjelu stavite vodu i pustite da proključa. Stavite drugu zdjelu iznad i pazite da ne dodiruje vodu koja ključa. Dodajte limunov sok, šećer, prstohvat soli i maslac u veliku posudu za miješanje postavljenu posude s kipućom vodom.
Uz stalno miješanje, kuhajte dok se smjesa ne zgudne, 8-10 minuta. Najbolje ćete provjeriti je li gotovo tako da drvenom kuhačom uzmete malo smjese i, ako ne klizne s kuhače, smjesa je gotova. Procijedite kroz sito i stavite hladiti na sat vremena.
Biskvit je brzo gotov pa ga je najbolje početi raditi kad se lemon curd ohladi. Ugrijte pećnicu na 180°C i upalite opciju ventilatora. Navedeni sastojci dovoljni su za četiri veća lava cakea. Posudu namažite maslacem i pospite šećerom.
Sastojci za biskvit
- 120 g šećera
- 3 jaja
- 1 bjelanjak
- 180 g glatkog brašna
- 120 g rastopljenog maslaca
- korica 2 limuna
Priprema biskvita
Miksajte jaja i bjelanjak sa šećerom pet minuta, dok ne dobijete lijepu, pjenastu smjestu. Prosijte brašno i dodajte koricu limuna, izmiksajte te dodajte rastopljeni maslac i miksajte dok se smjesa potpuno ne izmiješa. Podijelite je u četiri zdjelice.
Lemon curd stavite u špricu ili žlicom utisnice u sredinu smjese. Zagladite gornji dio tako da smjesa prekrije lemon curd. Pecite 12-15 minuta. Poslužite na tanjuru i pospite šećerom u prahu.