Sezona je jagoda je pri kraju, no i dalje ih stignemo ubaciti u kolače. Ako vam je ponestalo ideje kako ih kombinirati, inspirirajte se receptom Tonke Radić Čobanov s Instagram-profila Tonkina kužina koja je s nama podijelila recept za Pavlovu roladu. Pavlova torta mnogima je omiljen desert pa vjerujemo da će i ova rolada dobiti mnoge obožavatelje. Bitno je napomenuti da se jagode mogu zamijeniti i nekim drugim voćem, primjerice malinama ili borovnicama, sve ovisi o sezoni. Tonkin recept prenosimo u nastavku.
Za početak, tostirajte lješnjake, približno dvije šake, no sve ovisi o vlastitom ukusu. Tostirajte ih na tavice, stavite u krpu i odstranite ljusku. Pripremite i desetak jagoda, no i njihova količina ovisi o ukusu pojedinca.
Za beze kore potrebno je:
- 5 bjelanjaka
- 200 g šećera u prahu
- 1 žlica ocsta
- 1 žličica gustina
- malo vanilije - burbon ili vanilin šećer
Pećnicu zagrijte na 180°C, a na lim od pećnice stavite papir za pečenje. Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti. Postepeno dodajte šećer (na tri puta) i miksajte dok se ne rastopi. Kad uzmete malo smjese i protljate je među prstima, ne smije se osjetiti šećer. Dodajte ocat, gustin i vaniliju pa ručno promiješajte.
Na pek papir stavite tostiranje lješnjake koje ste prethodno utisnuli. Rasporedite smjesu preko papira za pečenje. Pecite 10 minuta na 180°C, smanjite na 160°C i pecite još 10-15 minuta, ovisno o pećnici. Kora se mora dobiti laganu zlatnu boju, ali ostati mekana.
Dok se kora peče, pripremite još jedan papir za pečenje i posipajte ga šećerom u prahu s malo cimeta. Kad je kora gotovoa, prebacite je s gornjom stranom na papir sa šećerom u prahu s malo cimeta i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, odvojite papir za pečenje.
Dok se kora hladi, operite i izrežite jagode na kockice, stavite u sito i pospite vanilin šećerom. Bitno je da jagode puste višak vode kako ne bi vodu kasnije pustile u kolaču.
Sastojci za punjenje
- 250 g mascarponea
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu
- bourbon vanilija
- malo cimeta
Miksajte zajedno mascarpone i slatko vrhnje, dodajte šećer, vaniliju i cimet. Premažite koru s kremom, rasporedite voće i pospite s još malo tostiranih lješnjaka. Zarolajte pomoću papira za pečenje. Ukrasite po želji i dobro ohladite.