Volite Pavlovu tortu? Ako da, donosimo recept za roladu u kojoj ćete uživati!

Tonka Radić Čobanov podijelila je s nama recept za Pavlovu roladu u kojoj su glavne zvijezde sočne jagode
Vidi originalni članak

Sezona je jagoda je pri kraju, no i dalje ih stignemo ubaciti u kolače. Ako vam je ponestalo ideje kako ih kombinirati, inspirirajte se receptom Tonke Radić Čobanov s Instagram-profila Tonkina kužina koja je s nama podijelila recept za Pavlovu roladu. Pavlova torta mnogima je omiljen desert pa vjerujemo da će i ova rolada dobiti mnoge obožavatelje. Bitno je napomenuti da se jagode mogu zamijeniti i nekim drugim voćem, primjerice malinama ili borovnicama, sve ovisi o sezoni. Tonkin recept prenosimo u nastavku. 

Za početak, tostirajte lješnjake, približno dvije šake, no sve ovisi o vlastitom ukusu. Tostirajte ih na tavice, stavite u krpu i odstranite ljusku. Pripremite i desetak jagoda, no i njihova količina ovisi o ukusu pojedinca. 

Za beze kore potrebno je:

  • 5 bjelanjaka
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica ocsta
  • 1 žličica gustina
  • malo vanilije - burbon ili vanilin šećer

Pećnicu zagrijte na 180°C, a na lim od pećnice stavite papir za pečenje. Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti. Postepeno dodajte šećer (na tri puta) i miksajte dok se ne rastopi. Kad uzmete malo smjese i protljate je među prstima, ne smije se osjetiti šećer. Dodajte ocat, gustin i vaniliju pa ručno promiješajte. 

Na pek papir stavite tostiranje lješnjake koje ste prethodno utisnuli. Rasporedite smjesu preko papira za pečenje. Pecite 10 minuta na 180°C, smanjite na 160°C i pecite još 10-15 minuta, ovisno o pećnici. Kora se mora dobiti laganu zlatnu boju, ali ostati mekana. 

Dok se kora peče, pripremite još jedan papir za pečenje i posipajte ga šećerom u prahu s malo cimeta. Kad je kora gotovoa, prebacite je s gornjom stranom na papir sa šećerom u prahu s malo cimeta i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, odvojite papir za pečenje.

Dok se kora hladi, operite i izrežite jagode na kockice, stavite u sito i pospite vanilin šećerom. Bitno je da jagode puste višak vode kako ne bi vodu kasnije pustile u kolaču. 

Sastojci za punjenje

  • 250 g mascarponea
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu
  • bourbon vanilija
  • malo cimeta

Miksajte zajedno mascarpone i slatko vrhnje, dodajte šećer, vaniliju i cimet. Premažite koru s kremom, rasporedite voće i pospite s još malo tostiranih lješnjaka. Zarolajte pomoću papira za pečenje. Ukrasite po želji i dobro ohladite. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".