Kurkuma, srodnica đumbira, dubokog je i zlatno-narančastog tona te se stoljećima koristi u Aziji, ne samo da bi obogatila boju i okus jela, već i kao temeljni sastojak u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. Ovaj začin, koji se dobiva iz korijena (rizoma) biljke Curcuma longa, danas je predmet brojnih znanstvenih istraživanja koja potvrđuju ono što su drevne civilizacije znale instinktivno: njegova ljekovita svojstva su izvanredna. Glavna zvijezda kurkume je prirodni spoj polifenol zvan kurkumin, koji je nositelj njezinih najvažnijih zdravstvenih blagodati. Upravo je kurkumin zaslužan za snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, što ga čini moćnim saveznikom u očuvanju zdravlja i prevenciji raznih bolesti.
Znanstvene studije pokazuju da kurkumin djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale koji nastaju kao posljedica zagađenja, sunčevog zračenja i drugih vanjskih čimbenika te tako štiti stanice od oštećenja. Njegova protuupalna moć toliko je izražena da se u nekim istraživanjima uspoređuje s učinkom određenih protuupalnih lijekova, ali bez njihovih negativnih nuspojava. Zbog toga se preporučuje osobama koje se bore s upalnim stanjima poput artritisa i drugih poremećaja zglobova, kolitisa, alergija i infekcija. Istraživanja su pokazala da su pacijenti s osteoartritisom prijavili značajno smanjenje bolova u zglobovima nakon redovite konzumacije kurkume u prehrani.
Ipak, postoji jedan veliki izazov s kurkuminom – njegova izrazito niska bioraspoloživost. To znači da ga naše tijelo vrlo teško apsorbira iz probavnog sustava, a ono što se i apsorbira, brzo se razgrađuje i izlučuje. Zbog toga bismo mogli propustiti većinu njegovih zdravstvenih prednosti. Srećom, rješenje je iznenađujuće jednostavno i dostupno u svakoj kuhinji: crni papar. Aktivni sastojak crnog papra, piperin, dokazano povećava bioraspoloživost kurkumina za nevjerojatnih 2000 posto. Piperin olakšava prolazak kurkumina kroz crijevnu stijenku u krvotok i usporava njegovu razgradnju u jetri. Stoga, jednostavno dodavanje prstohvata crnog papra jelima s kurkumom drastično pojačava njezinu ljekovitost.
Osim protuupalnog i antioksidativnog djelovanja, znanost istražuje i druge potencijalne koristi kurkume. Studije su pokazale moguće pozitivne učinke na degenerativne bolesti oka, metabolički sindrom, anksioznost, pa čak i na ublažavanje bolova u mišićima nakon vježbanja. Posebno su zanimljiva istraživanja neuroprotektivnog učinka kurkumina, koja ispituju njegov utjecaj na poremećaje raspoloženja, depresiju i demenciju. Iako su te studije još uvijek u ranoj fazi, otvaraju vrata novim terapijskim mogućnostima. Također, laboratorijske studije sugeriraju da kurkumin može smanjiti rast i širenje stanica raka na molekularnoj razini, što ga čini obećavajućim područjem za buduća onkološka istraživanja.
Stručnjaci savjetuju da je najbolje kurkumu redovito uključivati u prehranu umjesto oslanjanja na suplemente. Možete je dodavati u juhe, variva, curryje, jela od riže i povrća, pa čak i spravljati hranjivi čaj. Recept je jednostavan: prokuhajte dvije žlice nasjeckanog svježeg korijena ili dvije žličice kurkume u prahu u dvije šalice vode. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha pet minuta, a zatim procijedite. Čaj možete piti topao ili hladan, a za bolji okus dodajte med i limun. Svježi korijen kurkume možete čuvati u zamrzivaču i do šest mjeseci. Budite oprezni pri rukovanju jer njezin intenzivan žuti pigment može obojiti radne površine i tkanine.
Iako je kurkuma u hrani sigurna za većinu ljudi, s dodacima prehrani treba biti oprezan. Suplementi sadrže znatno veće koncentracije kurkumina, što može biti rizično. Visoke doze mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca, osobito kod osoba s obiteljskom sklonošću. Također, mogu stupiti u interakciju s određenim lijekovima, uključujući lijekove protiv bolova, kemoterapiju, lijekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina te imunosupresive. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, uravnotežena prehrana temelj je zdravlja, a uvođenje cjelovitih namirnica poput kurkume, uz neizostavan prstohvat crnog papra, siguran je i učinkovit način za podršku općem blagostanju.