Važno je pogledati se u ogledalo - odraz nas može upozoriti na zdravstvene probleme

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. U ovoj kolumni piše o tome koliko je važno osluškivati svoje tijelo
Vidi originalni članak

Ogledalo mi nije baš uvijek najveći prijatelj. Bez iznimke otkriva ono što ne želimo vidjeti, pogotovo kad je višak kilograma u pitanju. Ipak, ima trenutaka u kojima vas ogledalo može uputiti da što prije posjetite liječnika. I to nipošto ne bi trebalo zanemariti. Naime, neki stručnjaci vjeruju da niti jedna promjena u organizmu ne dolazi sama i nije izolirana. Tako se po prvi znakovima na našem tijelu možda mogu spriječiti i neka ozbiljnija oboljenja. 

Isušena koža može ukazivati na probleme s jetrom. No, ako je koža nečista onda se sigurno radi o problemima povezanim sa želucem ili jajnicima. Nemojte odmah trčati kozmetičarima već prvo posjetite dermatologa i ginekologa. Stres zaista jest uzrok brojnih poremećaja, a sigurno utječe i na broj sijedih vlasi na glavi. Ako ste odjednom postali "bijeli", provjerite stanje vitamina B12, koji je odgovoran za rast zdrave kose i pigmentaciju. 

Iako je totalni modni hit iscrtavanje obrva, sigurna sam da i prirodne dobro služe svrsi. Ako ne počnu naglo ispadati. Umjesto da budete sretne jer ćete sad imati puno ljepše iscrtane lukove obrva, probajte provjeriti rad štitnjače. Poremećaji štitnjače nisu bezazleni, pa bi na to trebalo dodatno pripaziti. Krvarenje iz zubnog mesa može biti posljedica loše higijene, ali može biti i pokazatelj trudnoće jer zbog hormonalnih promjena dolazi do omekšavanja zubnog mesa. Kad smo već kod usta, pripazite i na usne, pogotovo ako su previše blijede. Blijede usne signal su nedostatka željeza, ali i srčanih ili plućnih tegoba jer se zbog njih smanjuje dotok kisika u krvotok. 

Uvijek bacite pogled na svoje tijelo u ogledalu. Ne samo da si dokažete kako ste sjajno kombinirale tu torbu s maramom već i da provjerite u kakvom ste zdravstvenom stanju. Brinite o sebi – čak i o svojem odrazu!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".