Ako ste ljubitelj čokolade i tražite neodoljivu poslasticu koja ne sadrži brašno, imamo za vas savršen recept. Torta od čokolade bez brašna s krokantima od lješnjaka je ukusna i jednostavna za pripremu, pružajući vam neodoljivu kombinaciju čokolade i hrskavih lješnjaka. Recept smo pronašli na stranici Zara Home, a donosimo ga u nastavku:
Sastojci:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 90 g čistog kakaa
- 7 jaja veličine L
- 275 g smeđeg ili rapadura šećera
- 150 g mljevenih badema
- 1,5 šalica šećera
- 90 ml vode
- 350 g prženih lješnjaka
Priprema:
Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC
Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću.
U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen.
Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodavajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena. Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.
Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.
Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici. Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.
U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel. Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite.