Ako ste pripremu ukusnih kolačića ostavili za zadnji tren, imamo super-ukusan spas - gingerbread keksiće čiji je recept s nama podijelila pastry chefica Ivana Čuljak. Ove kolačiće pripremamo već par godina, otkad je Ivana s nama podijelila recept, a gingerbread cookies ili, kako ih ona odmilja zove "đumbirci", odlična su ideja jer mogu dugo stajati. Iako, vjerujemo da će brzo nestati, čak će se tražiti i keksić više!
Recept je, kako nam je sama ispričala, pronašla u svojoj maloj kuharici, a sad ga je podijelila i s nama.
Sastojci
- 205 g maslaca
- 235 g meda
- 220 g smeđeg šećera
- 7 g soli
- 750 g brašna
- 10 g praška za pecivo
- 10 g đumbira
- 5 g muškatnog oraščića
- 5 g cimeta
- 5 g klinčića
- 100 ml hladne vode
Sastojci za ukrašavanje
- 3 bjelanjka
- 400 g šećera u prahu
- malo soka od limuna
Priprema
Miksati maslac sobne temparature, med, šećer I sol u kompaktnu smjesu. Dodati sve suhe sastojke. Pred kraj mješanja dodati 1 dcl vode. Ako se smjesa čini suha, možete dodati još malo. Zamotati u foliju i ostaviti u hladnjaku par sati. Najbolje da smjesa odstoji preko noći.
Razvaljati na masni papir tijesto debljine par milimetara, ne pretanko, rezati sa kalupićima i peći u pećnici 8 min na 175 stupnjeva.*
*Potrebno je naglasiti da svaka pećnica nije ista i možda će vama trebati par minuta duže. Bitno je ne presušiti Đumbirke.
Ukrašavanje je jako jednostavno.
Malo istući bjelanjke, dodati šećer u prahu i limunov sok. Ivana je podijelila tri dijela, jedan je ostavila bijeli, a ostala dva obojala u zeleno i crveno. Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu i crtati motive po želji.