Uskrs je vrijeme kada se mirisi djetinjstva ponovno šuljaju iz kuhinje – pisanice, razni kolači, citrusne kore, kapljica ruma… A među najdražim uskrsnim klasicima svakako je pinca. Njezin bogat, mekani okus vraća nas za obiteljski stol, u trenutke dijeljenja, smijeha i topline te fantastičnih okusa koje ne možemo zaboraviti.
Ove godine, Hungry Mile donosi njezinu mini verziju – jednostavniju, ali ništa manje posebnu. Mini pince punjene kremom od sira i bijele čokolade, s voćnim preljevom, idealne su za blagdanski stol, ali i kao slatki zalogaj koji ćemo poželjeti raditi cijele godine. Zalogaj koji slavi tradiciju, ali u modernom, razigranom obliku.
Znamo svi – prava pinca, ona klasična, traži svoje vrijeme. Dugotrajno mijesenje, čekanje, ponovno dizanje… i u svakodnevnom ritmu često samo zaključimo: ma nećemo stići ove godine. Upravo zato, Hungry Mile u pripremi koristi Bosch MUM6 – snažan i pouzdan kuhinjski robot koji od “pinca maratona” napravi ugodnu, jednostavnu rutinu. U svega nekoliko minuta, on će za vas obaviti ono što bi inače trajalo satima: umijesiti glatko tijesto, umutiti savršeno prozračnu kremu i izblendati voćni preljev bez ikakve muke.
I dok ova mini pinca ima svoje mjesto za Uskrs, njezin šarm ne prestaje s proljećem. Radit ćete je i ljeti, i zimi, za rođendane, kave s prijateljima ili tek tako – jer je toliko fina. A baš kao ni pinca, ni Bosch MUM6 ne pripada samo blagdanima. Taj višenamjenski uređaj koristi se i za pripremu svakodnevnih jela – od dizanog tijesta i umaka, preko variva i smoothija, do domaće tjestenine i brzih slastica. Sve u jednom, svaki dan. No, dosta o tome, idemo se baciti na recept.
Recept za mini pince s kremom od bijele čokolade i voćnim coulisom (12 kom)
Tijesto:
-
500 g glatkog brašna
-
1 prašak za pecivo
-
½ žličice sode bikarbone
-
prstohvat soli
-
120 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
2 jaja (L) + 1 žumanjak
-
130 ml jogurta
-
100 g otopljenog maslaca
-
1 žlica meda
-
naribana korica 1–2 limuna i 1–2 naranče
-
1 žličica vanilija ekstrakta
-
1 žlica ruma
Priprema:
-
U posudu Bosch MUM6 kuhinjskog robota dodajte sve suhe sastojke.
-
U drugoj zdjeli sjedinite mokre (jaja, jogurt, maslac, med, rum, vaniliju i naribane korice).
-
Spojite mokre i suhe sastojke pa miksajte s nastavkom za tijesto 2–3 minute, dok ne dobijete mekano, glatko tijesto.
-
Raspodijelite tijesto u 12 kalupa za muffine s papirnatim košaricama.
-
Po želji ih zarežite križno, premažite jajem i pospite krupnim šećerom.
-
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Ohladite i prekrijte krpom.
Krema od bijele čokolade i sira:
-
200 g mascarponea
-
200 g krem sira
-
160 g bijele čokolade (otopljene i prohlađene)
-
320 ml slatkog vrhnja
-
1–1,5 žličica vanilija ekstrakta
Priprema:
-
U Bosch MUM6 s pjenjačom izmiksajte mascarpone, krem sir i vaniliju dok ne postanu glatki.
-
Dodajte otopljenu čokoladu i sjedinite.
-
Ulijte vrhnje i miksajte još 2–3 minute, dok ne dobijete prozračnu, čvrstu kremu.
-
Spremite kremu u slastičarsku vrećicu i dobro ohladite.
Voćni coulis:
-
200 g malina ili šumskog voća
-
1–2 žlice šećera (po ukusu)
-
sok ½ limuna
-
po želji: prstohvat naribane tonke
Priprema:
-
U lončiću zakuhajte voće, šećer i limun 5–10 minuta, dok voće ne omekša.
-
Po želji dodajte naribanu tonku.
-
Izblendajte smjesu u Bosch MUM6 nastavkom za blendanje do glatke teksture.
-
Procijedite po želji i ohladite.
Završni koraci:
-
Ohlađene mini pince izdubite u sredini ili lagano utisnite.
-
Napunite ih ohlađenom kremom iz vrećice.
-
Prelijte voćnim coulisom.
-
Dekorirajte po želji – šećer u prahu, čokoladne strugotine, jestivo cvijeće.
Napomena: Premaz i šećer na tijestu nisu obavezni, jer će punjenje i preljev dominirati okusom i izgledom.
Za kraj...
Mini pince by Hungry Mile možda su inspirirane Uskrsom, ali nose onu vrstu okusa koji ne poznaje sezonu – nježne, mirisne, pune karaktera. Recept možete pronaći i u video formatu.
A kad imate pravog pomagača u kuhinji, poput Bosch MUM6, taj užitak možete si priuštiti kad god poželite. Jer neke tradicije vrijedi čuvati – a neke s veseljem pretvaramo u svakodnevne rituale.