Upoznajte Zagrepčanku Petru koja gradi slastičarske snove na prestižnoj francuskoj kulinarskoj školi École Ducasse

U njezine torte i kolače zaljubili smo se na prvi pogled još prije nekoliko godina kad je kao primalja slobodno vrijeme kratila objavljujući svoje slastičarske fantazije na profilu Mon Chéri slastice, a sada je odlučila krenuti u svijet! Naime, upisala je prestižnu kulinarsku školu u Francuskoj koju je između ostalog završio i Cedric Grolet, najveća slastičarska zvijezda trenutno! Ovo je njezina priča!
Vidi originalni članak

1. Kako si se odlučila za francusku pastry školu, kako je tekao upis - kako je zamišljen program - koliko vas je i gdje točno živiš?      

Kada sam odlučila da se želim usavršiti u ovom području nije bilo dvojbe gdje, znala sam da želim u Francusku. Htjela sam učiti od najboljih, a njihovi chefovi u pastry i bakery području teško se mogu mjeriti s drugima.

Oko upisa nije bilo problema. Morala sam proći nekoliko krugova razgovora kako bi se uvjerili da sam ozbiljan kandidat koji zadovoljava kriterije. 
      
U školi postoji više vrsta programa, ali moj program je zamišljen tako da svaki dan prolazimo razne recepture počevši od osnova pa sve do nekih zahtjevnijih tehnika. Svaki dan imamo 7 sati nastave, a program je jako intenzivan i zahtjeva puno pripreme, truda i rada. Cilj je usavršiti tradicionalne francuske recepture i tehnike.

U lipnju je školu upisalo oko 50 studenata, ali ovdje su i oni studenti koji već godinama studiraju na bachelor programu. 
Živim u zgradama u sklopu kampusa Ecole Ducasse koji je namijenjen internacionalnim studentima. 

2. Najpoznatiji francuski slastičar je završio tvoju školu - na kojoj razini je Ecole Ducasse i što misliš o francuskom slastičarstvu?

Za Ecole Ducasse imam samo riječi hvale. Ono što bi ih najviše opisalo je profesionalnost i posvećenost. Chefovi koji nas obučavaju su puni strpljenja i potpuno su posvećeni onome što rade. Ostaju svaki dan duže s nama kako bi sve tehnike bile usavršene i kako niti jedan pojedinac ne bi bio u zaostatku. Ono što najviše pokazuje njihovu kvalitetu su ljudi poput Cedrica Groleta koji su nakon ove škole napravili velike stvari. Što se tiče francuskog slastičarstva općenito, kako sam i rekla, sve riječi su suvišne. Njihova razina je san svakog slastičara i nešto što se gradi godinama. 

3. Koliki su troškovi života u Francuskoj? 

Teško je točno definirati troškove života u Francuskoj. Olakšavajući faktor je što u sklopu škole imamo osiguran ručak. Cijene trgovina i restorana su podjednake kao i u Hrvatskoj.

3. Što misliš o Cedricu koji je na IG i Tik Toku pravi boom, jesi imala prilike i probati njegove proizvode?

Cedric je moja najveća inspiracija. Nevjerojatno je pogledat njegovu sadašnjost i zamislit da je započeo svoj put na ovom mjestu, u malom francuskom selu i napravio toliki poslovni uspjeh. Probala sam neke od proizvoda u njegovom pastry shopu u Parizu i najviše me se dojmio “hazelnut” koji je savršeni spoj paste od lješnjaka, karamele i hrskavih komadića lješnjaka.  

4. Kako izgleda tvoj tipičan dan u školi? 

Naši dani u školi započinju već u 5.30 ujutro kako bi se pripremili za predavanja. Prvi dio nastave nam chef pokazuje recepturu i izradu, a nakon toga mi ponavljamo proces. U školi smo do 13 sati, a ponekad imamo i dodatne popodnevne sate poput masterclassa, satova fotografije, ice sculpturing itd. 

 5. Koja ti je najdraža slastica općenito?

Eclair, definitivno. 

6. Kako si se odlučila baviti slastičarstvom i kako je tekao tvoj poslovni put u Zagrebu?

Moj poslovni put je započeo prije 3 godine. Nakon što sam sa sestrom snimala videe izrade slastica na tik toku shvatila sam da je sve više i više upita te sam otvorila Instagram profil @moncheri.slastice . Sve je od samog početka išlo glatko, a posao je s vremenom sve više i više rastao.

7. Aktivna si i na Tik Toku - kako stigneš sve obaveze uskladiti?

Teško je ponekad uskladit obaveze i vrijeme koje zahtjeva vođenje društvenih mreža. Uz slastičarstvo; fotografija, videografija i editiranje su moja strast i još jedan način za izražavanje kreativnosti koje u mojoj glavi nikad ne nedostaje.  

8. Koji ti je cilj nakon završetka škole?

Postavila sam si veliki cilj, a to je otvorit brunch&bakery mjesto u Zagrebu u kojem će se ljudi kroz hranu moći na trenutak osjećat kao da su pariškoj pekari. 

9. U Zagrebu si radila kao primalja, a slastice si radila u slobodno vrijeme - kako je došlo do zaokreta? 

Zaokret je došao spontano te sam morala u nekom trenutku napravit iskorak i iskušat se u ovom poslu. Posao primalje je predivan i nastavila sam svoje obrazovanje i u tom smjeru, ali odlučila sam se u ovom periodu života posvetit slastičarstvu.  

10. Koliko ti društvene mreže pomažu u poslovanju? 

S obzirom na to da su do sad društvene mreže bile moj jedini prodajni kanal, mogu reći da mi apsolutno pomažu jer bez njih ne bi ostvarila toliki doseg ljudi. Svakome tko se dvoumi oko pokretanja poslovnog profila na društvenim mrežama preporučam da krene u to jer nikada ne znate kada će video otići viralno ili koji će vas klijenti pronaći tako da - bez straha i samo naprijed!

Moda je izašla iz mode: Sada luksuzni brendovi posjeduju sve, od sapuna do restorana i filmskog studija
Dior i Armani u problemima: Procurilo koliko zaista košta izrada jedne torbice koja se prodaje za 2800 dolara
Frizura koje Francuskinje obožavaju tijekom ljetnih dana jer je pravi spas od vrućina

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".