Udaljene najviše 5 sati vožnje od Zagreba, ove su lokacije savršene i za aktivan vikend-odmor za obitelj ili društvo

Osim skijanja, sve više odmarališta nudi i brojne druge outdoor aktivnosti, kao što je sanjkanje za fanove adrenalinskih aktivnosti
Vidi originalni članak

Nedaleko od Hrvatske nalazi se nekoliko izvrsnih skijališta koja su idealna za obitelji s djecom, ali i one koji po cijele dane žele samo skijati. Nadalje, tu su i apres-ski mjesta, u kojima možete uživati s ekipom, taman za četiri do tjedan dana.

Turracher Höhe i 3 Zinnen Dolomites oduševit će svakog tko voli snijeg, outdoor sportove i općenito boravak na svježem zraku. Skijalište Turracher Höhe ima 14 žičara i 42 kilometra staza, koje se nalaze na visini od oko 2000 metara. Jedna od novosti je grijana šesterosedežnica, što jako dobro dođe za hladnih dana. Ako baš puše vjetar, što se zna dogoditi na vrhu, na tu istu šesterosedežnicu možete spustiti – veliku plastičnu kupolu. Nama to nije trebalo, doduše, pratilo nas je na tih dana samo sunce.

Tamo se puno ulaže i to se vidi, sedežnice su brze, tako da nema čekanja. Staze su uglavnom plave i crvene, široke i dobro održavane, tako da nema problema, mislim da ih većina klasičnih skijaša može uredno proći i pritom uživati. Na dnu Turrachera jedna je zanimljivost koje nema nigdje drugdje. Naime, kako je skijalište na sve strane, oko doline, pri dnu se nalazi jezero preko kojega se ide i sa skijama. Naravno, kad je zaleđeno. To je jedna od opcija prelaska s jedne na drugu stranu. Naime, tu je jedno veliko vozilo koje ima konstrukciju za koju se skijaši prime i onda ih ono vuče (stane desetak ljudi). Ovo je jedan od zabavnih doživljaja jer je neobičan, skijaši to vole, a na tome se mogu voziti i djeca.

Vožnja traje nekoliko minuta. Inače, ondje sezona traje od studenog pa čak do svibnja. U blizini skijališta velika je borova šuma, koja djeluje poput mjesta iz bajke. Šećete se puteljcima koji se kriju među visokim borovima, a na kraju dođete do – muzeja. Pred vama usred šume najednom nikne Mythos Edelstein, obitelji Kranzelbinder. Za sve one koje zanimaju kristali, to je savršeno mjesto – izloženo je na tisuće primjeraka iz čitavog svijeta. Naravno, dobar dio toga je i na prodaju, od nakita do raznih ukrasa za dom. Taj vikend smjestili smo se u hotel Turracher Höhe (4 zvjezdice), koji je smješten taman u dolini, iz njega se lako dođe do staze, sa skijama. Ima klasičnu ponudu skijaških planinskih hotela – bazen, sauna i soba za skije, odnosno svu opremu.

Hotel ima jednu fora ponudu, a to je usluga batlera na stazi. Ime mu je Christian i povest će vas po skijalištu, možete ga pratiti, njegova je uloga otkriti gostima kako da se snađu i gdje da idu. Naime, to je super barem za prvi dan, ako ne poznate skijalište. Kod jedne sedežnice dijeli se pjenušavo vino, a klincima slatkiši. Ovo je također jedna od fora usluga, nazdraviti na samoj stazi, uvijek se tamo netko muva, ljudi se druže i vesele. Osim navedenog, Turracher nudi još jednu atrakciju, no ova je samo za one koji znaju voziti. Motorne sanjke će vam u sat vremena omogućiti neku novu vizuru skijališta i šume. Naime, pratit ćete vodiča i voziti sanjke, na koje stane još jedna osoba, iza vozača. Princip vožnje sličan je kao na motoru, osoba iza mora se naginjati, a onda i vozač, i to mogu reći dosta više radi snježne podloge.

Točno se osjeti, pri vožnji, nestabilnost podloge, u odnosu na asfalt te prije zavoja valja dobro usporiti. Za sve to pobrinut će se trener, odnosno vodič koji će vam sve objasniti prije samog starta. Samo kormilarenje motornim sanjkama nije komplicirano, posebno napravljena staza vodi kroz šumu, to je predivan adrenalinski doživljaj. Impresivno iskustvo, jedno od onih za dugo pamćenje. Za vožnju treba odjenuti skijaško odijelo, buce i – skijašku kacigu. Inače, ovo je jedina legalna opcija motoriziranih sanjki u Austriji, tako su nam rekli.

Turracher je osim za skijaše, pravo mjesto i za snowboard. Čekaju vas i krplje, ondje je to regularni način zabave, jer ima dosta dijelova sa superdubokim snijegom. Punktovi za zabavu Kidsslope, Snowpark, Funslope i Funcross pobrinut će se za posebne doživljaje i aktivno provedeno vrijeme.

Vikend nakon Turrachera naša se mala ekipa uputila u 3 Zinnen, u Dolomitima. Ovo je jedinstveno mjesto na kojemu s jedne strane gledate Dolomite, s druge Alpe. Te veličanstvene kamene stijene štiti UNESCO, a samo skijalište zapravo se sastoji od njih pet i broji 115 kilometara staza. Ima 31 modernu žičaru, nedavno su stavili novu gondolu za 10 putnika Helmjet Sexten, u koju se ulazi zajedno sa skijama, a u podu su rupe u koje se lako smjeste (umjesto metalnih kutija s vanjske strane gondole). Inače, ondje je svaka fotografija ludo impresivna, jer Južni Tirol ima čak 300 dana sunca u godini. Tako da, vrlo je mala vjerojatnost da dođete tamo po lošem vremenu. Za sve oni koji vole noćno skijanje, tu je odlična staza Monte Baranci, otvorena za ovu atrakciju svakog utorka i petka do 22 sata.

Inače, lokalno stanovništvo iz preslatkog gradića San Candido, koji se nalazi na dnu staze, petkom tako ide van – odu na skijanje, a onda na vrhu staze (gore stižu četverosedežnicom) večeraju, na koncu se spuste na skijama u dolinu. Savršeni izlazak, ako mene pitate.

Naravno, problem zna biti – alkohol.

Na stazama su prisutne kontrole, baš kao i na cesti, stoga nije pametno previše popiti. Na toj lokaciji je i još jedna avantura – staza kroz šumu broji dva kilometra te je napravljena isključivo za sanjkanje. Unajmite metalne sanjke, u koje stane jedna osoba, eventualno još dijete te se spuštate po uređenom putu. Ludo iskustvo, sanjke su dosta brze, treba kormilariti i kočiti nogama. Lokalna ekipa također voli ovu aktivnost, ali i brojni roditelji s djecom te mi odrasli – koji se osjećamo kao dijete.

Za sve one koji rado isprobaju crne staze, u 3 Zinnenu se nalazi najstrmija staza u Italiji, nagib je čak 71 stupanj. Kroz mjesto prolazi i supermoderan vlak, Ski Pustertal Expressu, koji vas vodi na druga skijališta. Naime, njime možete posjetiti i još jedno veliko ski područje – Plan de Corones/Kronplatz, pa tako dobivate ukupno 200 kilometara staza. Za one koji vole Cortinu d’Ampezzo, treba znati da je udaljena samo 30 minuta vožnje. Uglavnom, ovo je lokacija s koje se može pristupiti brojnim skijalištima koja imaju dugu turističku tradiciju, uređena su i uvijek spremna za ovaj sportski užitak na otvorenom. Ako ste dovoljno strpljivi, možda ugledate i – sobove.

Naime, nekoliko kilometara od San Candida, na mjestu Croda Rossi, možete posjetiti stado tih čudesnih životinja. U 3 Zinnenu smo imali predivan hotel s 4 zvjezdice, Sporthotel Tyrol. Osim bazena, saune i ski podruma, tu je i taj klasičan austrijski štih u drvu. Inače, hotel je privatan, članovi više generacija obitelji također svako malo borave u njemu, tipična uspješna obiteljska priča. Nedaleko od ovog hotela nalazi se Botanic Wachtler Café Bistro, u kojemu se krije – muzej. Naime, Muzej Dolomita osnovao je Mihael Wachtler, koji vas može osobno provesti kroz prostorije, smještene u podrumu bistroa. To je kao restoran, no sve okolo su proizvodi, ukrasi za dom i slične sitnice, koje je moguće kupiti. Imaju i odličnu ponudu vina i ekohrane.

No, gospodin Wachtler je priča za sebe – otkrio je na tom području kostur pretka zmija i guštera te postao poznat, da bi danas bio vlasnik jednog od top prirodoslovnih muzeja tog područja.

Osim toga, pronašao je i grumene zlata, što mu je omogućilo da pokrene ovaj biznis, otvori muzej te predstavi javnosti posebnosti lokaliteta. Inače, gradić San Candido nosi i ime Innichen te se nalazi na samoj granici s Austrijom.

Oba austrijska skijališta – Turracher i 3 Zinnen – prekrasna su za vikende, idealna za obitelji, ali i ekipu koja želi apres-ski zabave. Ima niz kafića i restorana po stazama, nude sve obroke, razne menije, koktele te lokalne specijalitete.

Vrijeme je na tim skijalištima uglavnom lijepo, sunčano i vedro, nebo na fotografijama izgleda poput onoga na omiljenoj pozadini, i to tijekom čitave godine, no ako vam se dogodi koji dan da ne skijate, tu su razni drugi načini zabave, a i svi hoteli imaju wellness.

Na stazama je moguće posuditi i opremu, od skija i štapova do kacige – što je zapravo najpraktičnije i ekonomično za djecu koja brzo rastu, nema smisla kupovati novo svake godine dok ne dođu do neke finalne visine. A onda su već postali tinejdžeri, svatko će tada na skijalištu imati svoj vlastiti program, ovisno o ukusima i preferencijama outdoor uživancije.

 

Zaslužila je sve pohvale za stil: Sa samo tri komada do odjevne kombinacije koja nikad ne izlazi iz mode

Ni stilist i društveni kroničar nije odolio it čizmama sezone: 'Kupujem online i na rasprodaji jer povoljno nađem stvari koje nitko ne želi'

Najljepši street style prizori sa zagrebačkih ulica u kojem glavnu riječ imaju ljubavni parovi ❤️️

Ona modno nikad ne griješi: Mia i u dnevnom izdanju izgleda kao da je sišla s naslovnice magazina

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".