U vrtu učiteljice Sanje nalazi se ruža iz 1939.: Zasadila ju je njezina baka, a preživjela je ratove, potrese, poplave...

"Baka je voljela cvijeće, imali smo i hortenzije, oleandre u teglama i još jednu ružu koja je mirisala predivno, no više je nema. Ova se ruža nalazi točno ispod mog prozora, a baka ju je jako voljela."
Vidi originalni članak

U Facebook grupi Retroteka uvijek nađemo zanimljive priče koje nas nostalgično vrate u prošlost, a učiteljica Sanja Žagmeštar podijelila je jednu zbilja posebnu, o ruži koja živi od 1939. godine. Zasadila ju je njezina baka, a kako Sanja kaže, "preživjela je potrese, poplave, ratove, reforme, prelazila iz države u državu i danas je još tu". 

- Moja je baka došla iz Marije Gorice i udala se za djeda koji je bio mesar i živio u Zagrebu. Baka je bila krojačica ili, kako mi kažemo, šnajderica. Prodala je veliku šumu u Mariji Gorici i za te novce su ona i djed počeli graditi kuću u Javorskoj ulici. To je bila treća kuća u ulici, uz nju je bila još jedna dimnjačareva i velika katnica na čošku, a sve ostalo su bile livade i polja kukuruza. Moja se baka zvala Ljuba Žagmeštar, a djevojački Ljuba pl. Pušić, što znači da je bila plemenitašica, kaže nam Sanja uz smijeh i dodaje da je ruža zasađena 1939. godine kad je kuća građena. 

Na gornjoj se fotografiji nalazi Sanjina baka Ljuba koja je posadila ružu, dok je na donjoj fotografiji baka Ljuba na prvi dan vjenčanja.

- Baka je voljela cvijeće, imali smo i hortenzije, oleandre u teglama i još jednu ružu koja je mirisala predivno, no više je nema. Ova se ruža nalazi točno ispod mog prozora, a baka ju je jako voljela. Ne znam od koga ju je kupila ili dobila, a ne mogu je ni pitati jer je umrla 2000., kad je imala 94 godine - priča nam Sanja. 

- Ruža je bila u velikoj opasnost kad su moji roditelji krenuli 1966. godine graditi kat. Mama mi upravo priča da je tata inzistirao da se na kući napravi pojačanje pa moja kuća jedina ima tri stupa koja drže kuću. Potres nam ne može ništa, tata je bio mudar. Kad se gradila kuća, sve je okolo bilo puno materijala i zakrčeno, gazilo se po tom dijelu vrta i pravo je čudo da je ruža opstala - priča Sanja.

Dodaje da baka nije dala da je nitko dira pa je, nekim čudom, i danas tu.

- Preživjela je čak i dvije poplave, potok Kustošak se razlio po cijelom kvartu, ulica je bila rijeka. Ali ruža je tu. Bili su i ratovi, Svjetski i Domovinski, i potresi te, kako ja kažem, reforme. Ruža je bila u opasnosti jer ju je moja mama, bakina snaha, isto htjela posjeći jer je bila velika "pikava", smetala je, nije puno cvala.. No, opstala je. Otkad sam je ja preuzela u nasljeđe, nisam dala na nju niti riječi! Dođe mi taman do prozora i svako je jutro mogu dotaknuti. Budući da sam članica grupe Retroteka, jasno je da sam čuvarica starih stvari i svega što je retro - zaključila je Sanja. 

*Članak je izvorno objavljen 18. svibnja 2020. 

Studentica ekonomije običnoj bijeloj košulji dala je sasvim novi izgled; nosi i tenisice koje svi obožavaju
Agentica za nekretnine odličnog stila gradom je prošetala u natikačama kakve na špici još nismo vidjeli
Treba li dvaput šamponirati kosu prilikom pranja? Evo što kažu stručnjaci

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".