U prolazu: Cahun

Klobučarska radnja koja uspješno radi već punih osam desetljeća...
Vidi originalni članak

U jednoj od najstarijih i najljepših zagrebačkih ulica, Pod zidom, podno katedrale, smjestio se legendarni klobučarski obrt Cahun gdje se i dan danas, iako mu je 75. i formalno je u mirovini, sve ručno radi pod budnim okom gospodina Zlatka Cahuna. 

-Ljudi cijene ovakva mjesta, iako ti stari zanati pomalo odumiru, ali ih cijene zato jer su ona bazirana na ručnom radu. Na kvaliteti, na posebnosti, dakle na ekskluzivnosti na neki način. Dakle, kad kupujete tvorničke stvari koje se uglavnom rade u velikim serijama, pa i u našoj branši, onda je to uvijek ponavljanje istoga, dok mi imamo tu mogućnost, s obzirom da radimo ručno, možemo se igrati, da tako pod navodnicima kažem, s formama, s idejama i da dajemo nešto posebno – kaže gospodin Zlatko koji je svoje znanje i ljubav prema ovom zanatu prenio i na svoju djecu, posebno na kćer Josipu koja je počela raditi s roditeljima još kao djevojčica. 

Tu su zajedno radili, dogovarali, pregovarali, planirali, pa čak i zajedno objedovali jer put jednog šešira od ideje do glave ponosnog vlasnika, nije nimalo jednostavan. 
-Ima puno faza i tu zahvaljujem dragom bogu da je moj tata još uvijek živ i da je u snazi i da mi može pomoći jer ima dosta faza koje su jako teške fizički jer je to sve ručni rad, mi nemamo nikakve preše, nemamo nikakvu modernu tehnologiju. Mogli bi ju imati, ali onda to nije ručni rad i to se sasvim drugačije tretira. Mi se i dalje držimo onoga kako je radio moj deda, pa onda moj tata, pa sad ja. I velim, ima dosta faza i puno je tu stvari gdje se mora, on jednu fazu, pa doda na drugi dio radione, pa mu ona opet vrati njemu – otkrila nam je Josipa te dodala kako u njihvoj radioni tako stvari funkcioniraju već punih 80 godina!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".