U lovu na Harryja Winstona

Nakit newyorške draguljarnice House of Harry Wilson neizostavan je na crvenom tepihu. U priči o njezinu osnivaču čvrsto su isprepleteni ljubav i poštovanje prema dragom kamenju kao i prema slavnim ženama koje su ga nosile. Najposebnije komade namijenio je onima koje su ih znale cijeniti.
Vidi originalni članak

Harry Winston, osnivač cijenjene američke draguljarske kuće, nosi mnogo zasluga na svojim leđima. Otkako je draguljarnica House of Harry Winston 1932. otvorena u New Yorku, Winston je postao jedan pionira tog zanata s druge strane Atlantika. Izbrusivši vlastoručno 726 karatni Jonker upisao se u povijest – bio je to prvi tako velik dijamant obrađen u Americi. Mušterije su mu bile hollywoodske zvijezde poput Katherine Hepburn i Liz Taylor, a komadi nastali u toj draguljarskoj kući obavezni su na crvenim tepisima i danas. Jedna je od najvjernijih mušterija i Nicole Kidman. O njegovu se talentu nadaleko čulo tako da su mu klijenti – pripadnici kraljevskih obitelji počeli pristizati i iz Europe, a javio bi se i pokoji maharadža.

U možda najskromniju zaslugu pripisati se može i američki izraz “chasing Harry Winston”, odnosno “u lovu na prsten”, tj. muža pa je tako jedan svoj roman nazvala i Lauren Weisberger (“Vrag nosi Pradu”). Ipak, Harry Winston najpoznatiji će ostati po strasti pre-94-karatne Zvijezde Istoka. Draguljar je bio toliko opčinjen njezinom zbirkom nakita da je, nakon što je McLean preminula, otkupio sve što je posjedovala, što znači kolekciju od čak sedamdeset tri komada nakita. No i prije nego što je postao vlasnikom Hopea i Zvijezde Istoka, Winston je i sam već imao zavidnu zbirku. 1947. kupio je Inquisition Necklace, ogrlicu od smaragda i dijamanata iz 17. stoljeća koja je bila u posjedu španjolske kraljevske obitelji, francuskog dvora i indijskog maharadže. Ogrlica je uvrštena u slavnu Winstonovu izložbu “The Court of Jewels” s kojom je proputovao Sjedinjene Dr-žave skupljajući novac u dobrotvorne svrhe. Prijatelj i draguljar mnogih zvijezda imao je i njihovu pomoć pa je tako Katherine Hepburn pozirala s njegovim nakitom na promotivnim

Prvi važan veliki dijamant izbrušen u americi 30-ih godina Potpisuje baš Harry Wilsonma rijetkom i jedinstvenom dragom kamenju od kojeg je stvarao unikatan nakit, no samo za žene koje su ga znale cijeniti jednako kao i on.  Strastvenog kolekcionara najljepšeg dragog kamenja na svijetu od početka je intrigiralo ono jedinstveno i posebno odnosno kamenje koje je iza sebe imalo priču, zanimljivu povijest, što uglavnom i jest slučaj s legendarnim komadima.  Najljepše i rijetke dragulje uglavnom su nosile najobožavanije, najljepše ili barem najznačajnije žene.

House od Harry Winston osnovao je 1932. godine, a drago kamenje i ekskluzivni nakit idućih je godina na obostrano zadovoljstvo prodavao okrunjenim glavama, filmskim zvijezdama ili prvim damama posebno talentiranima za stil poput Jackie Kennedy. Podjednako su ga opčinjavale priče koje su se vezale uz dijamante, kao i umjetnost brušenja, a isto se moglo ustvrditi i za njegove klijent(ic)e. Zapravo, reputaciju je dobrim dijelom izgradio na tome što može ući u trag i nabaviti najposebnije primjerke dragog kamenja. Gotovo jednako divljenje je Winston osjećao prema spektakularnim komadima koji su milovali vratove slavnih dama kao i prema njima samima. Nekima je postao prijatelj, s nekima bio neraskidivo povezan preko nakita. Poštovanje, to je osjećao dok su mu u rukama bile naušnice Marije Antoinette koje je prilagodio željama nove vlasnice Marjorie Merriweather Post, osnivačice “General Foodsa” i vrlo važne društvene figure američkog društva prve polovine 20. stoljeća. Naušnice u jednom času najbogatije Amerikanke danas su, kao poklon Harryja Winstona, izložene Smithsonian Instituteu u Washingtonu. Vjerojatno su mu oči jednako zasjale i kad je došao u posjed dva jedinstvena dijamanta Evalyn Walsh McLean.

Evalyn, nasljednica rudarskog carstva, dijelila je s Winstonom strast prema rijetkom dragom kamenju. Osim po bogatstvu, bila je poznata i kao posljednja vlasnica poznatog plavog dijamanta Hope, jednako kao i 94-karatne Zvijezde Istoka. Draguljar je bio toliko opčinjen njezinom zbirkom nakita da je, nakon što je McLean preminula, otkupio sve što je posjedovala, što znači kolekciju od čak sedamdeset tri komada nakita. No i prije nego što je postao vlasnikom Hopea i Zvijezde Istoka, Winston je i sam već imao zavidnu zbirku. 1947. kupio je Inquisition Necklace, ogrlicu od smaragda i dijamanata iz 17. stoljeća koja je bila u posjedu španjolske kraljevske obitelji, francuskog dvora i indijskog maharadže. Ogrlica je uvrštena u slavnu Winstonovu izložbu “The Court of Jewels” s kojom je proputovao Sjedinjene Države skupljajući novac u dobrotvorne svrhe.

Prijatelj i draguljar mnogih zvijezda imao je i njihovu pomoć pa je tako Katherine Hepburn pozirala s njegovim nakitom na promotivnim fotografijama. Slavu je, međutim, priskrbio već desetljeće prije nego što je kupio Inquisition Necklace. 1935. došao je u posjed sirovog, 726 karata teškog dijamanta Jonker. Proveo je četrnaest mjeseci razrezujući ga i bruseći kako bi na kraju dobio dvanaest manjih dijamanata. Najveći od njih, 125 karata težak, bio je prvi važni dijamant koji je vlastoručno izbrusio i prvi tako veliki dijamant obrađen u Americi. Izazvao je toliko ushićenje u Hollywoodu da se dječja mega zvijezda Shirley Temple slikala držeći Jonker u ruci. 

Draguljar je nastavio nabavljati impresivno velike dijamante čija je namjena bila da završe na ruci ili oko vrata filmskih zvijezda. Tako je 1960. od 241-karatnog sirovog dijamanta napravio predivan, u obliku suze brušen 69,42 karata težak dijamant – naručio ga je Richard Burton za Liz Taylor koja je bila poznata strastvena ljubiteljica nakita. Iste se godine Winston hrabro odvažio da njegovo brušenje ogromnog, 601-karatnog dijamanta pronađenog nekoliko godina prije u južnoafričkom Lesotu snimaju televizijske kamere. Izbrusio ga je u osamnaest manjih dijamanata. Najpoznatiji, Lesotho III završio je na prstenjaku Jackie Kennedy kad se zaručila za Aristotela Onasissa.

Osim filmskih zvijezda te kćeri i supruga američkih industrijalaca, Harry Winston jednakom je snagom privlačio i pripadnike kraljevskih obitelji. Između 1946. i 1966. vojvotkinja od Windsora kupila je od njega petnaest komada nakita među kojima i poznati dijamant McLean koji mu je u posjed došao 1949. kad je otkupio nakit Evalyn Walsh McLean. Drago kamenje učinilo ga jednim od najpoznatijih Amerikanaca svog avremena, no vjerojatno njegova sreća nije ležala u tome. Radio je posao koji je obožavao, ostavši do smrti, a bilo je to 1978., posvećen slavnim dijamantima koje su nosile jednako slavne žene. Najdragocjenije komade Winston je dijelio, hajdemo to tako reći, sa ženama koje su prema njima osjećale jednaku ljubav, strast i štovanje.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".