Iako obilan božićni ručak ostavlja malo prostora za desert, vjerujemo da za tortu baš uvijek ima mjesta! Također, ona može poslužiti i kao odličan dar u zadnji čas.
S obzirom na to je Instagram odlično mjesto za pronalazak inspiracije, prisjetili smo se recepta Anastazije Makjanić koja stoji iza profila @stazisweets. Otkrila nam je recept za božićnu tortu koja iziskuje malo vremena, a razveselit će sve. U slast!
Sastojci
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 1 bourbon vanilija šećer
- 100 g oštrog brašna
- 80 g griza
- 1 prašak za pecivo
- 80 g omekšalog margarina
- cimet i anis po želji
- 2 ribane jabuke
- 100 g sjeckanih orašastih plodova
- 60 g sušenih grožđica i brusnica
- 100 g sjeckane tamne čokolade
Sastojci za glazuru
- 70 g šećera u prahu
- sok od jednog limuna
- dekoracija po želji
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pečenje premažite margarinom. Jaja i šećer pjenasto umutite pa postupno dodajte prosijano brašno, griz i prašak za pecivo (cimet i anis po želji).
Zatim umiješajte omekšali margarin, ribane jabuke, orašaste plodove i sušeno voće. Čokoladu isjeckajte na sitne komadiće pa lagano umiješajte u smjesu.
Pecite 50-ak minuta (svakako provjerite čačkalicom prije nego što izvadite). Pustite da se skroz ohladi pa ukrasite po želji!