Top ideje za izlet u Hrvatskoj: Posjetite mirisna i bajkovita polja lavande

Ova ljekovita biljka koristi se u proizvodnji esencijalnih ulja, kozmetičkih proizvoda, parfema, sapuna i drugih proizvoda za njegu tijela.
Vidi originalni članak

Hrvatska, zemlja bogata prirodnim ljepotama, skriva jedan poseban dragulj - polja lavande. Ova mirisna i očaravajuća biljka svojom ljepotom i aromom osvaja srca posjetitelja diljem svijeta. Uz Mediteransku klimu i pogodne tla, Hrvatska se ističe kao jedna od najvažnijih destinacija za uzgoj lavande, posebno u regijama poput Dalmacije, Istre i otoka Hvara.

Lavanda, poznata po svojim ljekovitim svojstvima i opuštajućem mirisu, ima dugu povijest u Hrvatskoj. Polja lavande su očaravajući prizor koji mami posjetitelje da se prošetaju među rijekama ljubičastih cvjetova i uživaju u jedinstvenom mirisu koji lebdi u zraku. Ovi mirisni vrtovi pružaju oazu mira i opuštanja, idealnu za bijeg od užurbanosti svakodnevnog života.

Hrvatska lavanda je posebno cijenjena zbog visoke kvalitete svojih eteričnih ulja. Mnogi lokalni uzgajivači pridržavaju se tradicionalnih metoda berbe i destilacije lavande kako bi zadržali njezinu izvornu snagu i ljekovita svojstva. Ova ljekovita biljka koristi se u proizvodnji esencijalnih ulja, kozmetičkih proizvoda, parfema, sapuna i drugih proizvoda za njegu tijela.

Postoje različite vrste lavande, a sve vrste rastu u ljetnoj sezoni između svibnja i srpnja. Biljka je porijeklom s Mediterana pa najbolje uspijeva u vrućim, suhim ljetima i vlažnim, hladnim zimama. Ako želite uživati u mirisima i ljepotama ove biljke, donosimo vam nekoliko prijedloga za najbolje destinacije s lavandom u Hrvatskoj.

Polja lavande u Istri
Obitelj Oklen
prva je počela s uzgojem lavande u Istri, i to 2000. godine. Oklenovi su počeli sa pet tisuća grmova lavande, a danas, uz uloženi golemi napor i stalno usavršavanje proizvodnje, ta je brojka narasla na 26 tisuća grmova i 1200 stabala masline. 

Od uzgojene lavande proizvode mirišljave vrećice s cvijetom lavande i eterično ulje. Njihova polja lavande nalaze se u Vrbanima, a što  sve nude, možete pogledati na njihovom Instagram profilu.

U selu Pekici u Općini Svetvinčenat nalazi se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Izletište Pekici” okruženo lavandom. Do polja vode prirodni puteljci, a bajkovitu sliku polja lavande dodatno upotpunjuje prekrasan kažun, jedan od simbola Istre. 

U sezoni cvatnje lavande, Izletište stvara prizore koji nalikuju na francusku Provansu. Prošetajte poljima lavande, duboko udahnite i prepustite se čaroliji prirode koja vas okružuje. Nakon toga, kušajte istarsku maneštru, sir ili štrudl, a svakako nemojte propustiti ručno rađenu domaću istarsku tjesteninu: pljukanci i ravioli punjeni sirom s raznim kombinacijama umaka, od gulaša, divljači, šumskih gljiva ili divljih šparoga.

Velo Grablje, otok Hvar
Proizvodnja lavande na Hvaru važan je dio poljoprivredne proizvodnje. Maleno mjesto Velo Grablje svojom arhitekturom vratit će vas u prošlost svojom jedinstvenošću. Ako ove godine ljetujete na Hvaru, svakako svratite do ovog malog naselja i uživajte u prirodi. Grablje je bilo najveći proizvođač lavandinog ulja u Dalmaciji. Mještani na otoku Hvaru prvi su započeli uzgoj lavande i proizvodnju ulja od lavandina.

U Velom Grablju svaku godinu odvija se i jednistveni Festival lavande sa edukativno – zabavnim karakterom svojim održavanjem potiče uzgoj lavande i proizvodnju ulja i ostalih proizvoda od lavande na otoku Hvaru.

Blizu Medvednice
Ako ne idete u Dalmaciju ili Istru ove godine, svejedno možete posjetiti jedno mediteransko mjesto. Na putu do Donje Bistre nalazi se jedno obiteljsko imanje i obrt za poljoprivredu i proizvodnju eteričnih ulja.

Na obroncima Zagrebačke gore obitelj Špoljar iz Donje Bistre uzgaja pravu lavandu, lavandin i smilje ali i i drugo ukrasno i ljekovito (začinsko) bilje. Blagotvornu lavandu najviše prodaju na jadranskoj obali a za kontinentalce na svojem imanju organiziraju i Dane lavande.

Kod Karlovca
Nekoliko kilometara od središta Karlovca, na području Turnja i Vukmanićkog Cerovca, prostiru se polja lavande u vlasništvu supružnika Poturice. OPG Poturica bavi se uzgojem lavande već godinama. Osim uzgoja lavande, proizvode i lavandin hidrolat, ulje, sapun te jastučiće.

Mini haljinu savršeno spaja sa combat čizmama: 'Ovo je moj ljetno - bajkerski outfit'
Dio jednog od najpoznatijeg stajlinga princeze Diane odlazi u prodaju, a procijenjena vrijednost mu je oko 600 eura
Stručnjakinja iz popularnog zagrebačkog salona otkriva koja je boja najveći hit ovog ljeta

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".