Top 5 savjeta zbog kojih će klasici svakog ormara izdržati test vremena

Sve počinje s prvim pranjem, a najvažnije je odabrati odgovarajuću temperaturu i prikladan deterdžent ovisno o vrsti tkanine koju perete.
Vidi originalni članak

U svijetu brze mode i prolaznih trendova, postoji nešto nepobitno posebno u onih nekoliko ključnih, kvalitetnih bezvremenskih komada. Osnovni komadi poput omiljenog sakoa, male crne haljine, najudobnijih traperica i savršeno skrojene bijele košulje nadilaze sezonske trendove te su početna točka za izgradnju osobnog stila. Kako biste osigurali da ovi klasici budu u besprijekornom stanju iz godine u godinu, potrebno im je posvetiti posebnu pozornost. Ključni dio osiguravanja dugovječnosti odjeće je način na koji brinemo o njoj, a to je posebno važno kada je riječ o pranju. Jaki deterdženti, često pranje i nepravilno čuvanje mogu uzrokovati blijeđenje boje, prerano trošenje tkanina i gubitak oblika omiljenih odjevnih predmeta. Upravo zato, pitali smo stručnjake kako očuvati kvalitetu odjeće kroz godine nošenja.  

Perite štedljivo 
Pretjerano pranje može uzrokovati brže blijeđenje i trganje tkanina. Zato, odjevne predmete perite samo kada je to potrebno, a neplanske mrlje očistite na licu mjesta. Kako biste održali svježinu i dugotrajan, sofisticirani miris odaberite kvalitetan tekući deterdžent.   

Koristite hladnu vodu 
Pranje u hladnoj vodi nježnije je za tkanine i pomaže u očuvanju boje i oblika vaše odjeće. Također, prilikom odabira deterdženta obratite pozornost na formulaciju s “anti-ageing” učinkom koji sprječava nastanak znakova starenja na odjeći te čuva živost boja, smanjuje nakupljanje rubova i održava tkanine novima dulje vrijeme.  

“Nila sadrži enzime koji pomažu u sprječavanju oštećenja zaglađujući površinu tkanine te uklanjanju malih oštećenja vlakana, uzrokovanih mehaničkim opterećenjem nošenja i pranja. Jedan od tih enzima je i celulaza, koja zaglađuje tekstil i pruža njegu boja i bjelinu odjeće te sprječava oštećivanje vlakana odjeće. Enzimi aktivni pri niskim temperaturama dodatno pomažu u uklanjanju mrlja već pri temperaturama pranja od samo 20 ili 30 °C” – naglasila je Maja Aničić, Dr.sc. kemijskog inženjerstva i tehnologije, Voditeljica R&D tekućih deterdženata, Saponia d.d..  

Sušite na zraku  
Kada je to moguće preskočite sušilicu kako biste izbjegli skupljanje i trošenje tkanina. Sušenje na zraku je nježnije i pomaže odjeći zadržati izvorni oblik.  

Pravilno čuvajte odjeću
Kako biste izbjegli istezanje na ramenima uložite u kvalitetne vješalice za sakoe i kapute, a pleteninu presavijte kako ne bi izgubila oblik. Tkanine je potrebno zaštiti i od statičkog elektriciteta jer upravo on najčešće uništava eleganciju klasičnih komada. Kvalitetni deterdženti poput Nile bore se protiv prianjanja statičkog elektriciteta i čine odjeću mekom na dodir, pomažući zadržati njezin luksuzan dojam.  

Rotirajte svoje komade 
Prečesto nošenje istog odjevnog predmeta može ubrzati trošenje tkanina. Izmjenjujući klasične komade s odabranim statement komadima sezone, osigurat će dugovječnost odjeće. Osim toga, važno je odabrati i deterdžente čije formule pomažu u zaštiti osjetljivih vlakana od habanja i osiguravaju zadržavanje izvornog oblika odjeće.   

Kombinirajući ove jednostavne savjete s upotrebom pravog saveznika poput Nila My Pink Love deterdženta, ne samo da ćete sačuvati klasike vaše garderobe, već ćete osigurati da sofisticirano mirišu i ostanu nosivi u godinama koje dolaze. 

“Formulacija Nile koncipirana je tako da pomaže ukloniti olabavljena vlakna te zaglađuje razlomljena vlakna – za blistave površine i optimalni lom svjetlosti. Nila pomaže da naša odjeća duže ostaje kao nova i popravlja oštećenja na odjeći nastala s vremenom – dodala je Maja Aničić, Dr.sc. kemijskog inženjerstva i tehnologije, Voditelj R&D tekućih deterdženata, Saponia d.d..  

Ormar ispunjen bezvremenskim, klasičnim komadima ulaganje je u osobni stil, a uz pravilnu njegu možete osigurati da ovi komadi ostanu jednako lijepi i elegantni kao onog dana kada ste ih prvi put odjenuli. 

Izdvojili smo 10 najboljih parfema s jantarom za pravi jesenski ugođaj
Omiljenu dizajnericu na zagrebačkoj špici uhvatili smo i 2012.: Evo što je tada nosila divna Irena Šekez Sestrić
Bordo od glave do pete: Zgodna Angela pokazala kako monokromatske kombinacije ne moraju biti monotone

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".