Tko je za sočne krafne? Domaći blogger i arhitekt podijelio nam je recept za one punjene pistacijom i višnjama

Krafne punjene kremom od pistacije i džemom od višanja pun su pogodak za prvi vikend u veljači
Vidi originalni članak

Ivan Lončar, mladi arhitekt koji živi i radi u Berlinu, osvojio je naša srca na društvenim mrežama svojim estetskim videima, ukusnim receptima prožetim emocijama i izborom glazbe koji nas vraća u prošla vremena. Poznatiji pod imenom @ivo_zinee na Instagramu, podijelio je s nama recept za ukusne krafne od pistacija i džemom od višanja. Idealne su za fašničko doba i početak veljače, a ovaj vikend uživamo u njima cijeli dan!

Sastojci za tijesto:

1 suhi kvasac (7 grama)
50 g šećera
250 ml mlakog mlijeka
malo ekstrakta vanilije
600 g brašna (Ivan je koristio tip 550)
1 žličica soli
2 cijela jaja i 1 žumanjak
2 čepa ruma
korica jednog limuna
korica pola naranče
50 g maslaca, sobne temperature
ulje za prženje
kristal šećer i cimet

Objavu dijeli IVAN LONČAR (@ivo_zinee)

Sastojci za džem od višanja:

300g smrznutih višanja
žlica meda ili šećera
žlica soka limuna
2 žličice gustina

Sastojci za punjenje od pistacije:

450g mlijeka
1 mahuna vanilije (ili malo ekstrakta)
115g šećera
40g škroba
4 žumanjka
30g maslaca
150g namaza od pistacija

Postupak:

Aktivirati kvasac u 100 ml mlijeka i šećeru, a za to vrijeme razdvojiti žumanjke te u posudi pomiješati brašno i sol. Kada se kvasac pokrenuo dodati u brašno i mokre sastojke (jaja, kvasac, ostatak mlijeka, ekstrakt vanilije, ruma) te koricu naranče i limuna. 

Umijesiti u stolnom mikseru u ljepljivo tijesto (5 minuta) te postepeno, u trećinama dodavati maslac. Ne dodavati novi maslac dok se prethodni nije u potpunosti ukomponirao u tijesto. Tijesto je spremno kada je žitko, ljepljivo, ali ne previše, odvaja se od posude i drži za mikser.

Prebacite tijesto u čistu posudu, pokrite prozirnom folijom i stavite da se diže na toplom. Ivan tu koristi pećnicu u kojoj upali svjetlo i stavim posudu s toplom vodom kako bi imao konstantnu temperaturu od 25 stupnjeva.

Nakon sat/sat i pol vremena uduplano tijesto izvaditi na radnu površinu, blago premijesiti da se oblikuje te odvajati pojedinačne krafne. Svaka neka bude 60-65g. Prvo ih ispresavijati, a onda i valjati rukom dok se ne oblikuje savršena kugla bez vidljivih šavova od presavijanja. (nemojte pobrašniti podlogu jer se tijesto mora malo lijepiti kako bi se oblikovalo, u protivnom će bježati po stolu.)

Tako oblikovane kuglice stavljati na izrezani pek-papir, malo pouljiti i prekriti prozirnom folijom te ostaviti da se udvostruče. Za to vrijeme višnje s šećerom ili medom kuhati i zgnječiti, u malo vode dodati škrob i dobro umutiti, dodati i dobro izmiješati. Pustiti da dođe do željene gustoće i ostaviti da se prohladi.

Za slastičarsku kremu - lagano pjenjačom umutiti jaja, škrob i šećer, dok se mlijeko s vanilijom ugrije. Zatim postepeno i polako dodavati vruće mlijeko u jaja, miješajući konstantno. 

Kad ste temperirali jaja, sve vratiti na vatru i pustiti da se zgusne, neprestano miješajući. Skinuti s vatre i dodati maslac dok krema ne postane glatka i sjajna. Ostaviti, pokriveno prozirnom folijom, da se ohladi. Zatim izmiksati, dodati kremu od pistacija i ponovno miksati.

Ulje zagrijati ulje na 160 C (ulja mora biti dosta da krafne plivaju i ne dodiruju dno!) te dodavati krafne. Poklopiti i pržiti 2 minute, zatim okrenuti, pržiti još 2 minute te vaditi na papirnate ubruse. 

Napunite kremom od pistacija i džemom, ukrasite višnjama i uživajte!

Cool studentica kao odlična inspiracija: Nosi kombinaciju koja je hit svake zime i nikada ne dosadi
Tako jednostavna, a tako divna! Dama sa špice nosi čizme koje baš nikad ne izlaze iz mode
Imate termin u salonu, a nemate ideje? Donosimo super inspiraciju za najljepše manikure

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".