Anamarija Habuš nalazi se iza Instagram profila i bloga Mrvice sa stola na koje uvijek rado zavirimo kad smo u potrazi za savršenim receptima, što slatkim, što slanim. Nedavno smo isprobali njezin recept za čokoladnu salamu koji je bio apsolutni hit, a danas je s nama podijelila recept za božićne keksiće koji svoje mjesto uvijek nađu na blagdanskom stolu.
Riječ je o čokoladnim raspucancima, jednostavnoj slastici koja će razveseliti i male i velike. Anamarijin recept prenosimo u nastavku.
- 200 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 200 g oštrog brašna
- pola čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- pola čajne žličice cimeta
- šećer u prahu
Priprema
Čokoladu nasjeckajte nožem na manje komadiće pa zajedno sa maslacem otopite na pari i ostavite da se prohladi. Jaja i šećer u posebnoj posudi pjenasto umutite mikserom. Umućenoj smjesi jaja i šećera dodajte prohlađenu čokoladu i sjedinite u jednoličnu smjesu.
Na kraju dodajte suhe sastojke koje ste prosijali, pa sve zajedno sjedinite. Dobivena smjesa biti će prilično mekana i zato je zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak minimalno 3-4 sata, a može i preko noći.
Prije formiranja kuglica smjesu izvadite iz hladnjaka otprilike pola sata, a nakon toga dlanove namočite vodom, oblikujte jednu po jednu kuglicu i obilno ih uvaljajte u šećer u prahu.
Dobivene kuglice slažite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i između svake ostavite dovoljno mjesta jer će se pečenjem proširiti.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 10 do 12 minuta. Pečeni raspucanci će na dodir biti mekani, ali će hlađenjem postati čvrsti izvana i mekani iznutra.
Na kioscima potražite Divu Style, glossy izdanje na 180 stranica! Zvijezda naslovnice je Barbara Kolar, a dolazi u kompletu s Borboleta narukvicom za 49,90 kn