Tko je ekipa koja vlada domaćim podcastima? Sad je pravo vrijeme da upoznate najpopularnije!

Jesi li čula novi podcast? – otprilike tako počinje svaki radni dan na ulicama Londona, Pariza ili New Yorka. Doslovno, u razvikanim svjetskim metropolama slušanje podcasta smatra se kao pranje zubi. Čista obveza!
Vidi originalni članak

Blogeri, poduzetnici, estradnjaci – imaju ga svi. Vrlo vjerojatno zato što ga je prilično jednostavno pokrenuti. Sve što trebate za jedan podcast je malo mudrosti i mikrofon koji će to sve snimiti. Samo ove godine jedan poznati glazbeni servis planira potrošiti “sitnih” 500 milijuna dolara na kupnju i razvijanje raznih podcasta koje će uvrstiti u svoju ponudu. O. K., odakle sad ovo sve?

Pa, zapravo ništa nije došlo preko noći. Podcasti postoje više od desetljeća, no unazad nekoliko godina o njima se počelo govoriti i izvan mreža. Sada već davne 2005. godine Steve Jobs objavio je da podcast stiže na iTunes. U to vrijeme ta tzv. radiotelevizija djelovala je kao svojevrsni fenomen vaših najdražih emisija na koje se možete “subscribeati” i koje su i dalje bile potpuno besplatne. Danas su podcasti sasvim normalna pojava, a s godinama su dobili i svoje videoizdanje.

Dolaskom neograničenih gigabajta na pametnim telefonima, vaše najdraže emisije ili pak teme koje vas najviše zanimaju dospjele su ravno u vaše ruke. Samo prošle godine prihod američkih podcasta iznosio je više od pola milijarde dolara. Naravno, na tom popisu našao se i podcast kraljice talk showa Oprah Winfrey koja na njemu ugošćuje zvijezde poput Jay Z-a i Jane Fonde. Čak i kultni lifestyle časopis Vogue ima svoj kanal, točnije podcast koji vodi ekspert modnog novinarstva Andre Leon Talley. I nemojte misliti da je ovdje riječ samo o modi, naravno, razgovara se i o životu i odnosima.

Jeftini u izvedbi, s malim ulogom – a mogućnosti je mali milijun. Da, sve je to podcast. Plus, tko ne voli najviše slušati samog sebe? Očigledno ta politika dobro prolazi i u Lijepoj Našoj jer, kako stvari stoje, za nekoliko godina, ne budeš li imao vlastiti podcast, smatrat ćeš se manje cool. To definitivno ne vrijedi za Marka, Ratka, Fila, Sinišu, Mašu, Ninu, Filipa, Sašu i Ivana. Čak i ako niste upoznati s njihovim radom, budite sigurni da će vas zainteresirati! A tko su oni zapravo, najbolje da pročitate sami!
 

Podcast Inkubator
Podcast Inkubator prvi je hrvatski podcast i prva platforma za podcasting u regiji. Postoji dvije i pol godine, a do sada je na toj platformi sudjelovalo pet autora. Trenutačno “podcastiraju” poznati hrvatski rap-glazbenik i radiovoditelj Fil Tilen, novinar, voditelj i pisac Ratko Martinović i novinar, komentator i urednik Marko Petrak, a sve to pod palicom snimatelja i producenta Siniše Pašića. Obrađuju razne teme, od sporta, glazbe, kulture, znanosti pa sve do politike. Danas Podcast Inkubator ima više od 100 tisuća pretplatnika i više od pet milijuna pregleda mjesečno što ih svakako čini važnim faktorom na hrvatskoj medijskoj sceni. – Teorije zavjere izuzetno su vruća tematika. Sve što na neki način nije “mainstream”, zapravo je vrlo poželjno i ljudima zanimljivo. Pokušali smo i s politikom, ali shvatili smo da je to nešto što Hrvate uopće ne zanima. Barem ne one kojima se mi obraćamo – ističe Marko Petrak koji svim podcast-početnicima savjetuje samo da ne odustaju. I, naravno, da budu svoji što njima itekako dobro ide. To dokazuje i arhiva od oko 1500 videa i 320 podcasta jer ovi momci se ne boje rada. Mjesečno izbacuju i do 15 novih epizoda koje se emitiraju uživo na njihovu YouTube-kanalu.

nemoj me.
Zamišljen kao mali radijski, televizijski i YouTube-show u jednom, “nemoj me” je podcast bez opterećenja strogim formatom i konceptom. Vode ga dugogodišnji najbolji prijatelji – Maša Zibar, Nina Remenar i Filip Jančik. Obrađuju “adulting” teme o kojima svakodnevno razgovaramo s prijateljima na kavi. Ideja je došla nakon što su shvatili da u Hrvatskoj jednostavno nedostaje razgovora o „odraslosti“. “Do imena smo došli na jednom druženju na kojem smo razgovarali o tome da smo odrasli ljudi i da ima tih trenutaka u životu kada kažeš ‘e, daj, nemoj me’. To su oni trenuci kada je prazan bus, a netko sjedne baš pokraj tebe. Kada izgledaš full loše taj dan i naleti bivši – sa smiješkom navodi jedna od najpoznatijih hrvatskih youtuberica Maša Zibar na čijem YouTube-kanalu Mashin’theBeauty svake subote možete slušati ovu zabavnu ekipu! Zamislite samo ispijanje kave s najbližim prijateljima koje potraje nekoliko sati uz mnogo tema, suza i smijeha. Točno to je podcast „nemoj me“. Ako tražite njihov savjet, evo i njega! „Energija prema ljudima je najbitnija. Nemojte se opterećivati brojkama, a ni zaradom. To je ključ svakog uspješnog projekta“ – zaključuju u simpatičnom i uvodnom tekstu.

Surove strasti
U podcastu Surove strasti upoznajemo ljude koji su strastveni u onom što rade. Voditelje i autore Sašu Tenodija i Ivana Vorasa najviše zanima što čini stanje uma osobe koja gura dalje i više, točnije otkrivaju nam što pokreće uspješne, motivirane ljude te kako su se našli i pronašli u toj situaciji. Njihovim riječima, ovo je svojevrsni podcast za preživljavanje u surovoj stvarnosti! Ideja o pokretanju došla je spontano. Dugo su slušali podcaste, ponajviše Tima Ferrisa, The Art of Charm, Malcoma Gladwella i Joea Rogana i u jednom trenutku zaključili da i kod nas ima dovoljno zanimljivih tema, kao i osoba za razgovor. Sve se to dogodilo prije otprilike dvije godine. „Najbolje prolaze sadržaji osoba koje imaju jedinstvene vještine, koji su postigli nešto veliko u domaćem okruženju, zbog čega mogu biti uzori slušateljima ali i rasadnici ideja. Većina naših epizoda puna je ideja o tome kako postići nešto i kako se educirati u raznim temama“, navodi Saša Tenodi. “Surove strasti” su audiopodcast i broje 150 epizoda koje se mogu naći na velikom broju aplikacija i platformi. Početnicima u podcastu poručuju – snimati što više, što češće i manje se brinuti o tehničkim detaljima, a više o sadržaju.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".