Tjelesne aktivnosti za svako razdoblje majčinstva

Ne morate ići u teretanu ili na satove vježbanja da biste bili u formi, donosimo vam nekoliko prijedloga za aktivnosti kojima se možete baviti čim se beba rodi
Vidi originalni članak

Biti mama nije lagan posao, zapravo možemo reći da je to najodgovornije i najkreativnije zaposlenje, koje traje od prvog trenutka kada žena dozna da je trudna pa do kraja života, i to 24 sata dnevno dok djeca ne postanu odrasle osobe.

Prve godine majčinstva posebno su zahtjevne fizički i psihički jer dijete potpuno ovisi o mami, u kasnijoj dobi mame su opet tu za zadaće, izvanškolske aktivnosti, ali i za probleme s prijateljima i nesretne ljubavi.

Uz posao i kućanske obveze, naravno, žena-mama nema previše vremena koje bi odvojila za sebe. No da biste bili zdravi i pokretni te se općenito osjećali bolje, svi znamo da je važno da u ovakav ludi raspored majčinstva treba “uglaviti” barem tri sata tjedno neke tjelesne aktivnosti. U idealnim uvjetima i uz idealnu organizaciju, dobrodošle su teretane i fitnes centri, ali najčešće takvi uvjeti majkama su samo utopija o kojoj sanjaju da će se jednoga dana, kada djeca budu veća, i ostvariti.

No ne mora se čekati trenutak u kojem za svoje sportske aktivnosti morate odvojiti posebno vrijeme. Bolje je bilo kakav trening nego nikakav, samo da je redovit i da postane dio vaših životnih navika. Ako za teretanu i treninge u fitnes centrima nemate vremena, postoje tjelesne aktivnosti kojima se možete baviti na otvorenome, a i malena djeca mogu s vama, bez obzira na to u kojoj su životnoj dobi.

Brzo hodanje, džoging ili rolanje s bebom u kolicima

Već nakon babinja, a to je 40 dana nakon poroda i prvoga ginekološkog pregleda (naravno, ako vam liječnik odobri tjelesnu aktivnost), možete početi s hodanjem. Bebu možete lijepo ušuškati u kolica, uzeti sve što vam je potrebno, i krenuti doslovno “kamo vas noge nose”.

Hodanje nije samo dobar način za postizanje i održavanje kondicije, već i odlično utječe na psihičko i emocionalno stanje. Samo tri sata brzog hodanja tjedno smanjuje rizik od srčanog infarkta za čak 30 do 40 posto, a uz to jačate mišiće kojima treba oporavak nakon devet mjeseci trudnoće.

Ako ste i prije trudnoće bavili sportom i hodanje vam je prespora aktivnost, uz dobra dječja kolica, možete trčati ili čak rolati. Dakako, varijanta kolica uz koje možete trčati malo je skuplja po trgovinama s dječjom opremom, ali na Njuškalu imate širok izbor sportskih kolica koja su u odličnom stanju.

I trčanje i rolanje odlična su tjelovježba za mamu u oporavku, naravno, nemojte “ludovati”, krenite postupno, kako bi vam se tijelo moglo prilagoditi na intenzivniju tjelesnu aktivnost. Trčanje, osim što će utjecati na vašu kondiciju, dobro je i kao prevencija postporođajne depresije jer se tijekom ove aktivnosti u mozgu oslobađa serotonin, hormone sreće.

Rolanje pak jača muskulaturu zdjelice i trbuha, koji su tijekom trudnoće i poroda oslabili. Vi ćete tako “raditi” na sebi, a vaša će bebica uživati u svježem zraku. Idealno, zar ne?

Nosiljke za planinarenje
Kada beba već počne čvrsto držati glavu i dobije mobilnost gornjeg dijela tijela, a to je u dobi od šest mjeseci, idealna aktivnost je planinarenje. Ne moraju to biti neki zahtjevni usponi, super je i obična šetnja šumom. Boravak na svježem zraku bebi čini dobro, a vi ćete imati odličnu tjelovježbu. Čak i uspon na manje brdo povećat će broj otkucaja srca i sagorjeti ekstra kalorije, a ako je beba na leđima, u nosiljci, dodatno ćete osnažiti leđa i cijeli gornji dio tijela.

Bicikliranje s vrtićkom djecom
Čim dijete svlada prve korake, stabilno sjedi i samostalno stoji na nogama, otvara vam se još jedna mogućnost aktivnosti na otvorenome – bicikliranje. I ne morate dijete voziti samo u sjedalici za bicikle, postoje i prikolice, u koje vam stane i dvoje djece, pa cijela obitelj može krenuti na biciklističku turu.

Važno je da dijete ima sigurnosnu kacigu i da birate bicilističke staze ili vozite po rekreacijskim parkovima kako biste smanjili rizik od nesmotrenih vozača automobila.

Iako za biciklističku opremu za cijelu obitelj u trgovinama trebate izdvojiti pozamašnu svotu, na Njuškalu možete pronaći sve što vam treba – bicikle, sjedalice, prikolice…

Vožnja bicikla uvelike će pomoći kod jačanja, učvršćivanja i oblikovanja mišića, a odličan je način da se riješite stresa.

Rekviziti za vježbanje kod kuće
Ako je vrijeme ružno i ne možete s djecom na svježi zrak, za laganu tjelovježbu možete iskoristiti vrijeme dok se ona odmaraju ili se bave nekom samostalnom aktivnošću. Samo 20-ak minuta dnevno lagane tjelovježbe donosi vašem organizmu višestruku korist. Osim što radite na svojoj gipkosti, potičete metabilizam, jačate mišiće i kosti, i opuštate od stresa. Od rekvizita dovoljne su vam samo gume i male bućice, a YouTube je pun svakakvih programa za vježbanje koje mogu izvoditi i početnici. Jedino je važno osluškivati svoje tijelo i ne prelaziti granice vlastite izdržljivosti.

Pametni satovi za mudre mame
I na kraju, za bolju motivaciju na zdraviji život ili kao podsjetnik na to kako je važno kretati se, piti dovoljno vode i dovoljno spavati, za mame je idealan gadget – pametan sportski sat. Jer, osim što pokazuju koliko je sati, ovi će vam satovi pomoći da organizirate vrijeme (kojeg ionako imate premalo) i bolje vodite računa o svome zdravlju.

Opcija je mnogo – s nekima možete pratiti otkucaje srca, prijeđene korake i druge fitnes informacije. Ako idete planinariti, dobro je odabrati onaj s GPS-om, a takvi satovi koristit će vam i nevezano uz bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću. Znamo da je mamama sigurnost važna u svim područjima života, pa tako i kada je online kupnja u pitanju. Uz Njuškalovu Uslugu plaćanja PayProtect koja omogućava brzo, jednostavno i sigurno trgovanje diljem cijele Hrvatske, mame, ali i svi drugi kupci, mogu uistinu sigurno i bezbrižno uživati u kupnji na ovom najvećem digitalnom oglasniku u zemlji. Trenutačno je u tijeku akcija na cijenu dostave, koja sada iznosi 1,67 euro za pakete do 10 kg te 1,97 euro za one teže od 11 kg.

Kada napokon dobijete vrijeme za odlazak u teretanu, na njega vam može doći poruka partnera, koji je ostao s djetetom, ili bejbisiterice, dok se znojite “pumpajući” svoje mišiće.

*Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Zablistala u izdanju koje nikad ne dosadi: 'Sviđaju mi se ti kompleti s prslucima, mislim da ću ih nabaviti još'

Završio je Tjedan mode u New Yorku, a evo što su poznati nosili za ovaj događaj

Evo kako se riješiti suhe kože na nogama, prema savjetima stručnjaka

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".