Tehnološke značajke, dizajn i potpuno novo iskustvo: Ovako izgleda budućnost vožnje

Influencerica Matea Frajsberger, poznata po svom zalaganju za očuvanje okoliša, dobila je priliku doživjeti ekološku avanturu na četiri kotača vozeći se Toyotom BZ4X, električnim automobilom. Tijekom tjedan dana koristila je ovaj inovativni automobil, a jedna od destinacija bila je prekrasan Dvor Velikog Tabora.
Vidi originalni članak

Malo je onih koji se istinski trude uskladiti svoj život s odgovornošću prema sebi, drugima i okolišu, ali zagrebačka influencerica Matea Frajsberger ulazi u kategoriju onih koji su promijenili svoj životni pristup u skladu s načelima održivosti. Njezina prisutnost na društvenim mrežama, pod imenom Click4Chic, započela je prije više od desetljeća, počevši s temama poput mode, ljepote i svakodnevnog života. No tijekom posljednje četiri godine Matea je preusmjerila svoj fokus na poticanje svijesti o održivosti, ekologiji, zelenijem načinu života i zelenim alternativama. I upravo to je dovelo do njezina nevjerojatnog iskustva s električnim Toyota BZ4X automobilom.

Iskustvo vožnje u Dvoru Velikom Taboru

U srcu Hrvatskog Zagorja, među zelenim brežuljcima i šumama, leži predivni srednjovjekovni dvorac – Dvor Veliki Tabor, iza kojeg stoji bogata povijest, a posjetitelje oduševljava i izvanrednom ljepotom. Dvor Veliki Tabor nije samo građevina, to je vremeplov koji nas vraća u prošla stoljeća. No oni koji ga posjete, uspijevaju na ovome mjestu pronaći mir i odmor od užurbane svakodnevice. Upravo zato i Matea se odlučila uputiti onamo.

Imala je priliku upoznati ovu povijesnu ljepoticu na najbolji mogući način – upravljajući električnim automobilom Toyota BZ4X.

Na početku je, kako kaže, bila malo nesigurna jer nikad dosad nije vozila tako velik automobil s automatskim mjenjačem. No već nakon prvih nekoliko stotina metara, osjećaj samopouzdanja se vratio, a strah nestao, auto kao da je klizio po cesti, prizori su bili nevjerojatni. Toyota BZ4X privukla je mnoge poglede svojim vanjskim dizajnom i tehničkim inovacijama, što je jasno jer apsolutno nema osobe na ulici, cesti, parkiralištu koja nije stala i gledala u auto, čak je nekoliko ljudi i prišlo postavljati pitanja, priča Matea.

Toyota BZ4X donijela je Matei potpuno novo iskustvo vožnje. Kako sama kaže, "Ova Toyota BZ4X je avion, moj auto su tačke naspram njega". Razlika u performansama vozila, uključujući ubrzanje, upravljivost i udobnost vožnje, bila je očita.

– Jednostavno nemjerljivo i ne znam kako ću nakon ovakvog automobila voziti išta drugo -  govori Matea.

Tehnološke značajke unutar automobila, poput infotainment sustava i asistencije u vožnji, također su zadovoljile Mateine potrebe. Iako su joj trebali dani da istraži sve značajke, svakodnevno je otkrivala nešto novo i uživala u tom procesu.

Ističe kako je punjenje baterije automobila, iako na prvu može zvučati komplicirano, za nju ipak bilo najzanimljivije iskustvo jer se do sada nije susrela s tim.

– Uopće nisam imala problema, dapače, jedva sam čekala novo punjenje jer je proces toliko zabavan. U mojoj gradskoj četvrti ne fali punjača, pogotovo onih besplatnih, tako da sam za vrijeme punjenja otišla na kavu, pričekala i auto je već bio spreman – ispričala nam je Matea.

A velika prednost ovoga automobila u odnosu na onaj konvencionalni jest znatno manji trošak, što je i sama primijetila. Mogućnost besplatnog punjenja, bez plaćanja goriva, dodatno je probudila u njoj želju da i sama prijeđe na električni automobil.

Matea se nije mogla dovoljno nadiviti udobnosti sjedala u Toyota BZ4X. Kako je opisala, automobil nudi mnogo različitih pozicija za podešavanje sjedala, prostor za noge je impresivan, a prtljažnik prostoran. Kada planirate duže vožnje, udobnost je ključna, a Toyota BZ4X pruža upravo to.

Osim udobnosti, ovaj električni SUV također nudi dovoljno skladišnog prostora za sve potrebe. Matea je bila posebno impresionirana sustavom za parkiranje i asistencijom pri parkiranju. Čak i tako velikim vozilom, parkiranje je postalo lagano iskustvo.

– Moram priznati da nikad nisam imala toliko samopouzdanja, pogotovo što se parkiranja tiče. Iako je auto velik, sustav vam omogućuje da ga uparkirate vrlo glatko i bez puno muke –  ističe Matea.

Nadodaje kako sustav upozorenja na sudar i slične funkcije dodatno pridonose sigurnosti na cesti jer je i sama jednom prilikom bila u poziciji da je na parkiralištu automobil samostalno zakočio kako se nalazila preblizu drugom vozilu. Upravo zahvaljujući tim funkcijama i sustavu, možete izbjeći nepotrebna grebanja automobila i manje sudare, objašnjava Matea.

Iako je većinu vremena vozila po gradu, Matea je napomenula da je vožnja autocestom do Velikog Tabora potpuno drugačije iskustvo. Automobil klizi po cesti, ubrzanje je toliko dobro i definitivno ga preporučujem osobama koje puno putuju i voze po brzim cestama.

Kada je riječ o ženskoj publici, Matea je bila jasna – estetika i dizajn ovog automobila privlače. Sve su njezine potrebe, kao žene vozačice, ispunjene, od sigurnosti i udobnosti do praktičnih značajki, poput grijanog volana, ladice za punjenje mobitela i solarnog krova.

Jedan od aspekata koji ju je posebno impresionirao bio je tihi doživljaj vožnje. Električni pogon čini ovaj automobil gotovo bešumnim, što odgovara onima poput nje, koji vole mir i tišinu tijekom vožnje.

Nakon tjedan dana vožnje Toyota BZ4X automobilom, influencerica ne može dovoljno nahvaliti ovo iskustvo. Od udobnosti, preko sigurnosti, tehnoloških inovacija pa do ekoloških benefita, ovaj automobil je zadovoljio sve njezine potrebe i preferencije. Napominje da je već neko vrijeme planirala kupnju novog automobila i posvetila posebnu pažnju onim električnima. Nakon ovog iskustva, odluka je donesena – budućnost vožnje za nju je ekološka i održiva.

Za sve one koji traže ekološki prihvatljivu alternativu, Matea preporučuje ovaj električni SUV. Iako je ovo bilo samo tjedan dana vožnje, Toyota BZ4X je ostavila snažan utisak i postala dio Mateine održive budućnosti na kotačima.

Sadržaj donosimo u suradnji s Toyotom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".