Talijanski arhitekt Fabio Rimbaldo uredio je kuću na Krku te je pretvorio u pravu ljetnu oazu za opuštanje

Strast koju osjeća prema svojoj profesiji vidi se u svakom detalju i načinu na koji promišlja interijer, od onih velikih, do malih kao što je njegova kuća na Krku
Vidi originalni članak

Talijanski arhitekt Fabio Rimbaldo u svojoj je kući na Krku zaista pokazao kako interijer savršeno može funkcionirati u samo 40 kvadrata. U maloj kući u centru starog grada, okruženoj visokim zidinama, iskoristio je svaki centimetar i osmislio prostor za odmor iz snova.

Kuća se prostire na dvije etaže po 20 kvadrata koje su maksimalno iskorištene za uživanje: u prizemlju se nalaze dnevni boravak i kuhinja, a na katu spavaće sobe s kupaonicama. Obitelj i gosti osobito uživaju u vrtnom prostoru, gdje se ispod pergole nalazi vanjski dnevni boravak, blagovaonica, roštilj i tuš, te garderoba.

– Kad se članovi obitelji i prijatelji vrate s plaže, čini se kao invazija, ali uspijemo pospremiti sve ručnike i igračke u trenu, svaka stvar “nestane” u spremištu pa vrt začas izgleda besprijekorno – objašnjava Fabio kojem je uređenje ovog malog, ali zanimljivog prostora bio izazov, ali i užitak.

– Uređenje interijera je moj posao u Trstu i drugdje već više od 35 godina. Posao koji i danas volim sve više i više. Ono što želim svima je ono što se meni događa svaki dan – da se ujutro mogu probuditi s radošću ići raditi ono što volim. Stvaranje ovog malog “utočišta” za mene je bio izazov ne samo u smislu dizajna, kao što se često događa, nego i u smislu logistike – govori Fabio Rimbaldo koji iza sebe ima bogato iskustvo dizajna interijera, prije svega u uređenju privatnih domova, ali i barova, trgovina poput Rolex-Bastiani u Trstu te hotela Miramare na koje je osobito ponosan.

– Miramare je bio vrlo zahtjevan projekt. Trebalo je pomiriti eksterijer s modernim interijerom te napraviti novi restoran i bar. Koristio sam smjele boje i materijale, bijeli hrast, polirani čelik, antracit sive tapete, no kombinirajući ih sa svevremenskim komadima namještaja Le Corbusiera, Inga Maurera i Bellinija – otkriva Rimbaldo.

A strast koju osjeća prema svojoj profesiji vidi se u svakom detalju i načinu na koji promišlja interijer, od onih velikih, do malih kao što je njegova kuća na Krku. “Nalazimo se na otoku pa sam želio tu okruženost morem prenijeti i u interijer plavim i bijelim tonovima, ali i materijalima: antikviteti, školjke i uspomene koje smo sakupili u tisuću dana plovidbe oko vaših prekrasnih otoka.”

U prostoru se ističu crveni “šlauf”, svijećnjaci u obliku kupača, vaza-školjka, zavjese s motivom koralja, te posebni i Fabiju važni predmeti umjetnika i obrtnika iz Apulije i sa Sicilije, te sa samog otoka Krka.

Posvećenost svakom detalju vidi se i u odabiru različitih tekstura, pa umjesto trenutačno uobičajenih pločica, u spavaćim sobama ovog morskog interijera mogu se vidjeti tapisoni od kokosova vlakna i vune.

– Želio sam taj osjećaj ugode od trenutka kad se probudim i izlazim iz kreveta – jednostavan je odgovor arhitekta koji smatra da je potrebno samo malo hrabrosti da izađemo iz uobičajenih, već viđenih šablona i stvorimo jedinstveni prostor. Onaj tko voli svoj dom, bio on dug 30 ili 300 metara, mora znati da on može biti dragocjeni dragulj kada se nađe u dobrim rukama. Vjerujem da manijakalna potraga za detaljima kojih je danas jako puno nije dovoljna ili izbor nekih kultnih komada viđenih na nekim naslovnicama ili čak praćenje trendova – govori.

Rimbaldijeva je filozofija jednostavna: “Ljepota interijera rađa se iz harmonije svega što se u njemu nalazi. Moramo shvatiti što se postiže uređivanjem, a ne pukim opremanjem namještajem: prvo strpljivi rad na dizajnu, a zatim istraživanje tkanina, materijala, boja, antikviteta i novih predmeta koji se moraju uklopiti kako bi stvorili prostor, moderan ili klasičan, koji će ‘zvučati’ poput Mozartova nokturna.” Upravo to vidi se i u ovom predivnom morskom interijeru u koji se lako zaljubiti na prvi pogled.

A pred Fabijem je još puno posla.

– Upravo sam dostavio nacrte vile na moru za iduću godinu, a uskoro otvaram i gradilište za devet apartmana s pet zvjezdica u centru grada koji će biti gotovi do proljeća 2024. – kaže te dodaje kako je hrvatska arhitektura na Jadranu ponešto slična talijanskoj. Najbolje dolazi do izražaja, kaže arhitekt, kada se djelomično ili potpuno uklope prirodni materijali poput kamena i drva s jednostavnim i klasičnim formama iz prošlosti.

– Mislim da su neki vješti zahvati sanacije starih građevina na moru, u Istri i Dalmaciji, pravi dragulji Mediterana koji se nemaju čega postidjeti pred sličnim u Grčkoj ili Španjolskoj i samoj Italiji – zaključuje arhitekt.

Jedan je dobar razlog zašto ne biste trebali preskakati noćnu kremu, a stručnjaci otkrivaju koji
Lijepa dama blista u outfitu kojeg cure u ljetnim danima obožavaju: 'Jako volim marame, baš su odličan modni dodatak'
Minijaturni topić, otkačene hlače i trendi sandale: Naša it djevojka zna kako blistati u ljetnim kombinacijama

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".