Tajanstvena Ligurija

FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: getty/guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver
Ligurska obala jedno je od najslikovitijih područja Mediterana. Prizori hrane dušu, a divna hrana tijelo.
Vidi originalni članak

CINQUE TERRE

U doslovnom prijevodu “pet zemalja”, naziv je to za pet gradića na ligurskoj obali: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Obala, pet sela i okolna brda koja se spuštaju strmo do mora dio su Nacionalnog parka Cinque Terre koji je dio UNESCO-ve baštine i među najslikovitijim su sredozemnim odredištima. Pitoreskni gradići strmih ulica koje se spuštaju u lučicu nastali su u srednjem vijeku, a specifičnost je da do njih ne možete autom. 

KOLUMBOVA GENOVA

Ligurija je treća najmanja talijanska pokrajina, no na tom malom prostoru, kad se zbroji, dvanaest je prirodnih rezervata, parkova prirode i nacionalni park. To se može zahvaliti impozantnom lancu brda koji omeđuje obalu i čiji vrhovi dosežu i do 2000 metara. Idealno za sve koji uz razgledanje romantičnih gradića žele otići u prirodu. S druge strane, Genova, užurbana luka i glavni grad Ligurije jedno je od najnaseljenijih područja Italije. Grad u punom smislu te riječi... Ako niste znali, Kristofor Kolumbo je iz Genove. 

DOMOVINA PESTA

Ovdje vlada morski meni, a ovdje je nastao i jedan od najpoznatijih umaka talijanske kuhinje, pesto. Baza mu je bosiljak, a bosiljak je omiljen ligurijski začin, nacionalni ponos. Štogod naručili u restoranu, vjerojatno će povrh svega biti šaka bosiljka. Inače Ligurija je najpoznatija po proizvodnji cvijeća, vina i maslinova ulja.

SAN REMO, PORTOFINO

Spomenuti treba i mondeni Portofino, odavno poznat kao ljetovalište aristokracije i slavnih, i San Remo u kojem se slavni festival talijanske kancone održava od 1951. i u kojem je živio i umro Alfred Nobel. Treba reći da su ligurske plaže, kad se odmaknemo od ponirućih brda pješčane, a stari hoteli i vile podsjećaju na one opatijske. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".