Sushi je u Japanu industrija teška 14 milijardi dolara godišnje, a postoji toliko mnogo vrsta sushija da je malo vjerojatno da baš ni jedan neće pogoditi nečiji ukus – s povrćem, sirovom ribom, kuhanom ribom, mesom.
Sake nigiri, kappa maki, hamachi, ebi nigiri, ikura gukan, futomaki... neki su od najpopularnijih među njima. Japanska kuhinja sve se više udomaćuje i kod nas, a nekoliko pluseva u toj je misiji zaradio i bar Ginger u zagrebačkoj Masarykovoj ulici.
Uz dostavu, nudi i da svoj sushi pojedete na zgodnoj terasi (zbog čega nas topli dani još više vesele), a okus će zadovoljiti i znalce i one koji se s japanskim rolicama od riže, algi i raznih vrsta ribe tek upoznaju.
O umijeću sushija govori Anto Gašpar koji je zanat izučio od sushi majstora Marija Starmana.
Tajna dobrog sushija jest...
Zapravo u riži i vrhunskom rižinom octu. Taj dio treba temeljito i dobro odraditi, bez toga ne možete napraviti vrhunski sushi. Naravno, važna je i riba. Imamo dobre dobavljače, dio ribe nabavljamo iz Hrvatske, dio iz Japana, Njemačke.
Riža ne smije biti ni previše ljepljiva, ni raspadati se, no kako je s “mot-anjem” sushija? To kod kuće rijetko ispadne dobro.
Treba, naravno, malo prakse, no to je zapravo najlakši dio. Mnogo je teži dio obrada npr. lososa, rezanje ribe. Ako je riba loše narezana, raspadat će se. Nama stvar olakšavaju posebni strojevi za rezanje.
Jesu li recepture kojima se koristite tradicionalne japanske ili ima i originalnih Ginger recepata?
Koristimo i jedne i druge. Na primjer, Ginger je jedan od najpopularnijih izbora ovdje. Sastoji se od četiri klasična nigirija – s lososom, tunom, brancinom i kozicama te sake makija s lososom. Neke svoje ideje prezentirali smo u tempuri, a Threesome meni isto nosi naš pečat.
Zastupljen je i western style sushi. Nudite i California rolls koje su, zanimljivo, postale jedan od popularnijih sushija i u Japanu.
Western style sushi često podrazumijeva sushi s pečenom piletinom ili ribom, dimljen-im lososom... Sve više ljudi voli pravi, japanski sushi, ali katkad treba okuse prilagoditi onome na što su gosti navikli. Zato radimo neku vrstu fusiona, što je vrlo zahvalno. Kalifornijski meni je također jedan od najtraženijih.