Klaudio Jurčić, višestruki zlatni somelijer Hrvatske, sudionik brojnih natjecanja, somelijer i autor vinske karte u restoranu Bevanda u Opatiji te kolumnist maga- zina Slano&Slatko baš prigodno priča o šampanjcima.
Kako odabrati marku šampanjaca i kako se orijentirati među cijenama?
Odabrati šampanjac, bez pretjerivanja, zadatak je koji iziskuje ponešto znanja i iskustva. Šampanjaca je na tržištu poprilično, različitih razina kvalitete, stil- istika, većih i manjih brendova, a dolaze iz više područja unutar jedne jedine francuske regije, Champagne. Kako se ne bismo zbunili i izgubili u odabiru, pojed- nostavimo stvari. Prvo pogledajte vinske karte poznatijih hrvatskih restorana, neka vam one budu prvi orijentir kod cijene i izbora. Želite li ambicioznije pristu- piti kupnji, potražite web-stranicu Toma Stevensona ili Richarda Juhlina i prepustite se njihovoj preporuci.
Koji su šampanjci siguran odabir?
Odabir šampanjaca je uvijek subjektivan ako je riječ o stilis- tici i tu trebamo malo “trenirati” nepce. Međutim, važno je obratiti pozornost na to gdje kupujemo šampanjce je su vrlo kvarljiva roba, posebno ako su loše kladišteni. A ako k tome nisu jeftini, eto štete. Specijalizirane vinoteke siguran su izbor, posebno one koje drže do kupaca i u kojima će vam rado dati savjet pa i ponuditi čašicu na degustaciju prije odluke o kupnji.
Za koju prigodu birati šampanjce?
Šampanjac možemo piti u svako doba dana i u svakoj prigodi. Ako ste sjetni, podići će raspoloženje, ako ste dobre volje nazdravite. Šampanjac ne poznaje godišnje doba, baš kao ni spol. Piju ga žene i muškarci.
Kako ga poslužiti?
Šampanjac otvorite tako da oprezno skinete zaštitnu foliju i sigurnosnu aluminijsku krunicu. Lijevom rukom čvrsto stisnite čep, a desnom uhvatite za dno te okrećite bocu u smjeru kazaljke na satu da biste izvukli čep. Bocu ne tresite jer se stvara dodatni pritisak koji može naglo izbaciti čep. Za šampanjac obično koristimo flute čaše jer njihov uski i duboki oblik intenzivira perlažu te upotpunjuje doživljaj uživanja. Šampanjac se poslužuje na nižoj temperaturi od 5-7°C jer naglašenije kiseline su puno ugodnije na nižim temperaturama i postojanost mjehurića je trajnija.