U kulinarskom svijetu, nema boljeg vjesnika proljeća od - šparoga! Mogu se kombinirati na različite načine, a mi danas donosimo preukusnu ideju za ručak koju je s nama podijelila Nina Stojanov s bloga Dalmatian Thing With Nina. Riječ je o jednom od Ninih dražih recepata sa šparogama, a velik je plus što su jako zdrave i bogate vitaminima.
- pileći file od prsiju sa kostima ( kosti ćete koristiti za temeljac)
- 150 g šparoga
- 1 dcl bijelog vina
- 1 mrkva
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- 40 g maslaca
- šalica riže
- vegete po želji
- kosti od pilećeg filea
- komadić korijena celera ( može i njegov list)
- komadić korijena pastrnjaka ( ako imate)
- 1 krumpir
- 1 mrkva
- 1 rajčica
Još će vam trebati...
- Parmezan, ako volite.
Navedene sastojke za temeljac stavite kuhati. Ulijte vode toliko da pokrije sve povrće i kosti od piletine.
U wok tavu ulijte malo maslinova ulja.
Luk isjeckajte na sitno i dodajte ga ulju te pržite dok ne poprimi boju. Možete uvijek malo dodati tekućine iz temeljca kako vam ne bi izgorilo.
Češnjak nasjeckajte na sitno, a mrkvu naribajte na ribež. Dodajte ga luku i sve skupa pirjajte jedno vrijeme.
Šparoge očistite na način da donji tvrdi, drveni dio – bacajte. Kada ih presavinete, one same pucaju na najmekšem dijelu koji je upotrebljiv. Taj meki dio, zajedno sa glavama dodajte u tavu, i nekoliko minuta pirjajte sa ostalim sastojcima.
Piletinu izrežite na manje kocke te je dodajte šparogama. Začinite sve sa prstohvatom soli i papra, te dodajte vegetu ako volite.
Zalijte sve s temeljcem od povrća i neka se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta.
Dodajte vino te kuhajte sve dok ne ispari tekućina.
Kada su piletina i šparoge omekšale, dodajte rižu. Na jednu šalicu riže trebate uliti 2 – 3 šalice temeljca ili vode.
Miješajući kuhajte dok riža ne bude gotova.
Na samom kraju, umiješajte maslac koji će dati kremoznost vašem rižotu!
Ako volite, pospite svoj rižoto sa parmezanom!