Sudbine ljubavnica

Vidi originalni članak

Izvanbračna veza s muškarcem na moćnom položaju ženi uglavnom ne donosi ništa dobra, kako je nedavno pokazala sudbina bivše ljubavnice sjevernokorejskog diktatora. Pjevačica Hyon Song-wol strijeljana je potkraj kolovoza zajedno sa 11 članova svojeg orkestra; nije joj pomoglo ni to što je pjevala domoljubne pjesme kao što su “Volim Pyongyang” i “Mi smo partijski odred” ni što je bila u vezi s ocem nacije, kako se Kim Jong-un voli nazivati, bila kratko, i to prije desetak godina. Smaknuta je navodno zato što je snimila pornofilm, ali vjerojatnije zato da se zataška postojanje takozvane Pete divizije, harema mladih žena koje pružaju seksualne usluge partijskoj eliti, ili u sklopu šire političke čistke. A možda i samo zato što Kim Jung-unova supruga, također pjevačica, nije mogla otrpjeti da joj Hyon bude suparnica i u bračnoj postelji i na pozornici. Po tko zna koji put, ljubavnica je u nadmetanju sa strukturama moći, ali i sa zakonitom ženom, izvukla kraći kraj – kao, uostalom, i prva poznata ljubavnica u povijesti, egipatska robinja Hagara koju je u krevet Abrahamu podvela njegova jalova supruga Sara. Hagara je rodila Abrahamu sina nasljednika, ali onda je i Sara rodila sina i smjesta zatražila od muža da konkubinu najuri.

Da je položaj ljubavnice nesiguran, jasno je, ali moć je snažan afrodizijak: Benito Mussolini bio je jedva 150 centimetar visok i nije se previše prao, a opet je ženama bio neodoljiv toliko da su mu se same nudile. Clara Petacci devet mu je godina bila ljubavnica unatoč tome što je Il Duce, oženjeni otac petero djece i stariji od nje 29 godina, opsesivno tražio seksualni užitak sa stotinama drugih žena, osobito starijih i punijih. Ali kad moći nestane, posljedice su strašne: kad je Clara na kraju rata pokušala s Mussolinijem pobjeći iz Italije, partizani su ih uhvatili i strijeljali, a njihova tijela objesili za noge na trgu u Milanu, dok je Mussolinijeva zakonita žena Rachele Guidi mirno poslije rata vodila špageteriju u Predappiju.

Možda Clara nije sanjala o političkoj moći, ali Kleopatra jest. Na prijestolje je sjela kad je Egipat već polako tonuo, a Rim se širio do granica Egipta i dalje. Da učvrsti vlast, zavela je prvo Julija Cezara, a nakon njegove smrti osvojila je Marka Antonija senzualnim trikovima kao što su opojni mirisi i pod prekriven laticama ruža. Završilo je tragično: svrgnuti Marko Antonije morao se ubiti, nakon njega život si je oduzela Kleopatra, a Egipat je postao rimska provincija te je samostalnost povratio tek u 20. stoljeću.  Čak ni onaj malo izgledni scenarij – da muškarac ostavi suprugu i oženi se ljubavnicom – ne jamči ništa. Ana Boleyn je vjerojatno bila uvjerena da na svijetu nema moćnije žene od nje kad je engleski kralj Henrik VIII. otkazao poslušnost papi i stvorio vlastitu crkvu samo zato da se može oženiti njome. Ali nije prošlo dugo, a kralj je u nezasitnoj gladi za ženama i potomcima opet našao drugu – potvrđujući tako izreku da, kad muškarac ostavi suprugu i vjenča se ljubavnicom, samo otvara novo radno mjesto za novu ljubavnicu – a sirotoj Ani dao je odrubiti glavu.

Dok je bila priležnica francuskog kralja Luja XV., koji ju je obasipao darovima, Madame du Barry imala je i silan utjecaj, kojim se koristila da pomogne mnogima u nevolji, i novac što  ga je nemilice trošila – samo je kod krojačice Rose Bertin 1780-ih ostavila gotovo milijun današnjih eura. No, nakon kraljeve smrti protjerana je s dvora, a onda je u jeku Francuske revolucije završila na giljotini upravo zbog veza s najvišim dvorskim krugovima. “Ozlijedit ćete me? Pa zašto?”, zdvojno je pitala na putu do stratišta ne shvaćajući da plaća cijenu za ljubovanje s moćnikom.

Ljubavnice američkih predsjednika možda nisu završile pod giljotinom, ali nisu se baš sjajno provele. JF Kennedyju seks je služio kao sredstvo protiv stresa, dok emocijama u tome nije pridavao preveliku važnost. Nesretna Marilyn Monroe u svojoj drogama zamućenoj slici svijeta to nije shvaćala pa je u praktički nepostojeći odnos s predsjednikom upisala mnogo više nego što joj je serijski preljubnik bio spreman pružiti. Činjenica je da je glumica u ožujku 1962. provela jedan vikend s Kennedyjem u kući Binga Crosbyja u Palm Springsu i gotovo je sigurno da su tad imali seksualne odnose, ali na tome je, izgleda, i završilo. Ponovno su se vidjeli u svibnju na proslavi Kennedyjeva rođendana u Madison Square Gardenu gdje mu je Marilyn, doslovno ušivena u tijesnu prozirnu haljinu sa štrasom ispod koje nije nosila ništa, senzualno otpjevala “Sretan rođendan”. Navodno je kasnije te noći u hotelu Carlyle Marilyn spavala s JFKom, koji ju je potom proslijedio bratu Bobbyju.

Nesigurna i psihički nestabilna, Marylin je sve češće posezala za amfetaminima i barbituratima, koje je gutala kao bombone i zalijevala alkoholom, sve dok se u kolovozu 1962. nije predozirala. Malo je vjerojatno da je Kennedy baš naručio njezino ubojstvo, kako tvrde pristaše teorije zavjere, ali je sigurno da je znatno pridonio njezinoj tragičnoj i samotnoj smrti. Sama i napuštena, bila je u trenutku smrti i Lola Montez, temperamentna ljubavnica bavarskog kralja Ludviga koja se isticala bujnim poprsjem i sklonosti da onog tko je naljuti oplete bičem – kombinacija koja je muškarcima očito neodoljiva. Kad je kralj zbog nje izgubio prijestolje, Lola, inače očajna plesačica, koja je iza egzotičnog imena skrivala priprosto irsko podrijetlo, pobjegla je u Ameriku i tamo vodila saloon, kovala sumanute planove o preuzimanju vlasti u Kaliforniji, koju je mislila nazvati Lolaland, no umrla je u bijedi.

Dok su neke slavne ljubavnice sanjale o političkoj moći, druge kao da su iz svojih muškaraca crpile kreativnu snagu, a onda svenule kad bi veza, neizbježno, puknula. Nadarena kiparica Camille Claudel tako se nije nikad oporavila od raskida s učiteljem i ljubavnikom Augusteom Rodinom te posljednjih 30 godina života provela u umobolnici, francuska šansonijerka Edith Piaf pala je u duboku depresiju kad je njezin ljubavnik, boksač Marcel Cerdan 1949. poginuo u padu aviona, a operna pjevačica Maria Callas ostala je bez glasa kad se njezin dugogodišnji ljubavnik Aristotel Onassis iznenada 1968. vjenčao s Jackie Kennedy. Grčki brodovlasnik umro je 1975. u bolnici, a Callas je rekla: “Sad sam udovica” i umrla slomljena srca dvije godine poslije. Moć je djelovala i na Virginiju Hill, ljubavnicu mnogih mafijaša, najdulje zloglasnog Bugsyja Siegela. Južnjačka ljepotica, koja je od oca alkoholičara i obiteljskog nasilja pobjegla sa 17 godina u Chicago, brzo se snašla u mafijaškim krugovima te je i sam namještala kladionice i sudjelovala u reketarenju. Organizirani kriminal donio joj je golemu zaradu pa je Virginia posjedovala nakit vrijedan 100 tisuća dolara i bunde za 60 tisuća, a na provod u noćnom klubu znala je spiskati i po 5000 dolara. Kamo god bi išla, dijelila je napojnice u novčanicama od 100 dolara. Hodala je s gangsterima Joeom Epsteinom i Joeyem Adonisom, a u Siegela je, kako se čini, bila istinski zaljubljena. Ipak, čudnim spletom okolnosti, Virginia je bila u Parizu kad je mafija 1947. smaknula Siegela u njezinu domu na Beverly Hillsu. Virginia je pred Kongresom svjedočila kako nemapojma ni o čemu i da je bila popularna među gangsterima jer je vješta u oralnom seksu. Poslije se preselila u Austriju, a onda 1966., u mjestašcu Koppl pokraj Salzburga, popila šaku tableta za spavanje i legla u snijeg. Život više ionako nije imao smisla bez moći na koju se bila naviknula. Sretnog završetka u pričama o ljubavnicama uglavnom nema, ali hoće li to spriječiti žene da padaju na oženjene muškarce, pogotovo one na položaju koji imponira? Vjerojatno ne jer, kako tvrdi britanska književnica Victoria Griffin u svojoj knjizi “Ljubavnice”, dok je braka, bit će i ljubavnica.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".