Stroge ili zaigrane - prugice

Smiješno je pričati o povratku prugica jer svako su ljeto ovdje, no ove sezone nevjerojatno su jaki trend koji prodire, izgleda, u sve segmente dizajna.
Vidi originalni članak

MODA

Premda nam se vraćaju svakoga ljeta, ove sezone šarene prugice u prvom su planu. Potvrdili dizajneri.

Brojne filmske scene koje pamtimo obilježile su upravo filmske dive u prugastim kreacijama. Iako su prisutne svakoga ljeta, ove su sezone šarenije no ikad, a podjednako ih obožavaju strani dizajneri poput Diora, ali i domaći, u što smo se uvjerili na posljednjim revijama Zorana Aragovića i Aman koji su ovaj trend interpretirali na svoj način.

UMJETNOST

Suvremeni slikari svoje najfantastičnije zamisli često su prenosili jednostavnim – crtama. I jedna je dovoljna!

Bilo da je riječ o monokromatskim površinama koje se pretapaju, kao što je to činio iznimno cijenjeni američki slikar Mark Rothko sredinom prošlog stoljeća ili pak mobilnim grafikama koje optičko pretvaraju u taktilno, kao što je to radio jedan od najvećih hrvatskih slikara Miroslav Šutej koji se služio reljefnim papirom kako bi istakao volumen i zaobljenost, pruge su vječno nadahnuće koje u svojoj jednostavnosti govore mnogo.

ARHITEKTURA

Pruge u arhitekturi čine sjajnu optičku varku, pa je teško golim okom steći pravi dojam veličine prostora. Razigrat će i najdosadniju fasadu!

Vodoravne i okomite linije alat su kojim se arhitektura samouvjereno služi, posebno ona suvremena. Pruge čine optičku varku kojom se vizualno može mijenjati visina i veličina nekog prostora, mogu zbuniti promatrača i kad je riječ o broju katova. Razbijaju monotoniju zidova, izgledaju iznimno atraktivno, a kad su od stakla i propuštaju svjetlost, to je još naglašenije jer stvaraju igru svjetlosti koja se mijenja tijekom dana.

DIZAJN

Produkt dizajn doživljava renesansu, a jednostavne i čiste linije bez boje i topline polako padaju u drugi plan.

Vesele prugice dokazuju da je minimalizam na odlasku Kad je riječ o produkt dizajnu, posebno o uređenju doma, više ne vrijedi pravilo “manje je više”. Boje su se vratile na velika vrata i to ne samo da bi kao detalj akcentirale monokromatski prostor već naglasile baš sve – i to odjednom. Tako su inače etablirane modne kuće Paul Smith te Missoni dodatno proširile svoj asortiman dodataka za dom, poput posuđa, zidnih tapeta, tepiha, ali i konkretnih komada namještaja, poput naslonjača, stolaca, rasvjetnih tijela, pa čak i potpuno opremljenih kuhinja.

ASESOARI

Razigrani modni dodaci i najjednostavnijoj modnoj kreaciji osigurat će dozu kreativnosti i izdvojiti vas iz uniformirane mase.

Sandale s vrtoglavo visokim potpeticama, tenisice, pa čak i natikače? Da, da i da, dokle god na sebi imaju prugasti uzorak. Mornarske prugice ovog su se proljeća vratile jače nego ikada - prekrile su cijeli asesoar, a boje su još živahnije. Ne želite li kao grlom u jagode navaliti na prugice, diskretniji izbor za svakodnevne kombi- nacije je torba kakvu je u svojoj posljedn- joj kolekciji predstavila etablirana modna kuća Balenciaga i to u kombinaciji bijele i crne, u nebojama koje pristaju baš uz sve. S druge strane, dugine boje na raznim modnim dodacima, poput marama ili nakita, te damski šeširi velikog mekog oboda rezervirani za one koje vole da se za njima na ulici okreću.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".