Što više odgađate donošenje odluke, samo pogoršavate stvari

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. U ovoj se kolumni bavi zlatnim pravilima za zadovoljstvo
Vidi originalni članak

Dok sam još mislila da je sve u životu linearno, smatrala sam da ono što naučim na poslu ne mogu kombinirati u privatnom životu. Danas znam da je to jedna od većih gluposti koju sam dugo smatrala svojom istinom. Jer - ruku na srce – istina je istina bez obzira na okruženje, a ono što naučite možete uvijek koristiti u svim živim situacijama. 

Kad razmišljamo o donošenju odluka, prvo se trebamo pripremiti na opasnosti u tijeku odlučivanja. Kod svakoga one vrebaju iz drugačijih kutova, ali moje su uvijek dosadno iste:

Neodlučnost – Što više odgađate donošenje odluke bez obzira da li se radi o poslovnom potezu ili osobnoj sferi – samo pogoršavate stvari. Vrijeme je da sebi priznate da nikad dodatno vrijeme nije generalno promijenilo odluku. Samo ju je učvrstilo. Zato za neke stvari nemojte nikako odugovlačiti. Posavjetujte se, razmislite u miru čiste glave i odlučite.
Ovisnost – Prestanite očekivati da netko drugi donese odluku umjesto vas. To je moderni sindrom odustajanja od odgovornosti koji nikako nije dobar. Želite li biti učinkoviti nemojte bježati od odgovornosti. Upravo ta karakteristika mogla bi vas danas sutra izdvojiti iz mase i priskrbiti vam promaknuće. Nemate se čega bojati, ako vjerujete u ono što radite.

Mislite na ostale – Bez obzira koliko ste dobri ili efikasni potrudite se da ste i razumljivi. Dakle, nije dovoljno da vi razumijete vašu odluku, njezin utjecaj na ljude i posljedice. Moraju je razumjeti svi kojih se tiče. To je posebno važno u obiteljskim odnosima. Često provedba dobrih odluka pođe po zlu zbog loše komunikacije. A to je upravo ključ za uspješnu provedbu. 

Jer na kraju krajeva kada ste odlučni, odgovorni i uzimate u obzir i sve druge teško da možete pogriješiti, a to znači da zadovoljstvo nije toliko daleko koliko se čini. Nemojte komplicirati  i zapamtite da često jednostavni koraci donose najviše benefita za sve. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".