Što i kako jesti savjetuje vas nutricionistica „Života na vagi“

Novo doba primjenjenog nutricionizma možete iskušati u novootvorenom Nutrilife Centru
Vidi originalni članak

Ivana Barišić (mag.nutr.) vlasnica i osnivačica centra: « Dugogodišnje iskustvo i znanje iz svijeta korporacija pretočila sam u ideju nastanka nutricionistčkog dijagnostičkog centra Nutrilife Centar u partnerstvu s Mirelom Marić mag. nutr. , koja ima 20 –godišnje iskustvo i znanje u području primjenjenog nutricionizma koje uključuje svakodnevni rad unutar ambulante i razna sudjelovanja i predavanja na hrvatskim i međunarodno priznatim kongresima struke. Cilj nam je bio omogućiti ljudima jedan multidisciplinaran način održavanja zdravlja i kvalitete života kroz postulate novog doba nutricionizma, vodeći se svjetskim trendovima i dijagnostikom nutricionizma. Naša ekspanzija multidisciplinarnosti dogodila se u onom trenutku kada smo postali strateški partneri Biotrening cnetra, centar zdravlja i tjelesne forme i pokrenuli revoluciju u pronalaženju bolje verzije sebe za svakog pojedinca na jednom mjestu, u Plaza centru, gdje na 2000 m2 objedinjujemo zdravlje kroz Polikliniku Biotrening i tjelesnu formu kroz Fitness.»

Hrana je preventivna i terapijska kategorija, u nutritivnom ali i funkcionalnom smislu. U liječenju je važno pravilno uskladiti način prehrane za što bolju optimizaciju s farmakološkim i terapijskim pristupom.

Određena zdravstvena stanja zahtijevaju kompletna rješenja i cjeloviti pristup, posebno kada je riječ o probavnim tegobama i alergijama.Sportaši i druge specifične skupine rekreativaca također imaju potrebe za rješavanjem prehrane u sklopu svog zdravog načina života.

Upravo sinergijom medicine, farmacije i nutricionizma, postižu se najbolja rješenja , i kod preventivnog djelovanja i kod terapijske obrade.

Uloga nutricionista je da nutritivnim kriterijima i mjernim testovima optimizira izbor namirnica prilagođenih funkciji probavnog trakta, općem zdravlju i tijeku liječenja. Redovitom i detaljnom antropometrijskom analizom pratiti učinkovitost primjene prehrane . Individualnimpristupom načiniti model prehrane koji odgovara potrebama i tegobama pojedinca.

Najčešći razlozi dolaska nutricionistu:
• Debljina, metabolički sindrom
• Sportska prehrana
• Intolerancija hrane
• Refluks, žgaravica, GERD
• Digestivna disfunkcija
• Dispepsija
• Pothranjenost

• Malapsorpcija, malnutricija
• Probavne tegobe: trbušni bolovi, nadimanje, flatulencija
• Poremećaji rada žuči
• Zatvor i problemi stolice
• Kronična i akutna dijareja
• Čir na želucu i dvanaesniku
• IBS, kolitis
• Hemeroidi, rektalni problemi

Nutrigenetika na osnovi DNA uzorka iz sline i testovi intolerancije hrane iz krvi na osnovi određivanja IgG antitijela, daju nam stvarni uvid u kvalitetu prehranu pacijenta:
– Metoda je dostupna već danas, brza i praktična, jednostavna u primjeni
– Preporuka nutricionista i izbor namirnica temeljeno na egzaktnim podacima
Nutrigenetika povezuje farmaciju i prehranu:

– Dodatna dijagnostika i više informacija o pacijentu za liječnika i farmaceuta
– Dijetoterapija kroz nutritivnu genetiku kao podrška terapiji
– Eliminacijski i korektivni program prehrane koji vrijedi doživotno

Naša tijela građena su od milijuna stanica koje su programirane raditi po genetskom kodu. Svaku funkciju u tijelu kontroliraju jedan ili više gena, uključujući metabolizam hrane i lijekova. Međutim, naši geni nisu pošteđeni pogrešaka, i to već od samoga začeća. Dok neki genetički defekti uvijek uzrokuju bolest, većina ih samo povećava rizik od izbijanja bolesti.

Odabirom genetskog panela sada je testiranjem moguće odgovoriti u kojim dijelovima je zdravlje dobro zaštićeno, a gdje je izloženo genetskim rizicima i kako ih izbjeći. Analiza relevantnih genskih varijacija ključnih za farmakoterapiju omogućuju nam izbjegavanje nuspojava i bolji terapijski uspjeh, a kontrole se provode samo uz nadzor liječnika.

Zdravi način života i pravilan izbor prehrambenih namirnicasmanjit će rizik za mnoge bolesti bez obzira imate li informacije o vašim genetskim promjenama.

Multidisciplinarnost koja uključuje suradnju nutricioista, magistri farmacije i liječnika velikog broja specijalnosti je velika prednost svih nas koji djelujemo preventivno i pomažemo u liječenju pacijenata. Jednom riječju nutricionizam novog doba je sinergija medicine, farmacije i nutricionizma rađene po mjeri pojedinca koju radi nutricionist nakon uvida u kompletno zdravstveno stanje pacijenta.Vrhunska dijagnostička oprema i dugogodišnja praksa nutricionističkog iskustva na jednom mjestu omogućuju povezivanje prehrambenih rješenja u cilju cjelovitog pristupa zdravlju.

www.nutrilifecentar.hr

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".