Ovaj su kolač pripremali još u dvorištu bake Jele u Vinkovcima. Njezina kći Rosanda upijala je svaki savjet koji je mogla dobiti od nje, a slijedila ih je i unuka Jasmina, koja je, dok je čekala da se ispeče ovaj božićni klasik, crtkala u bilježnicu s receptima. Srca i misli koje je tada prenijela na papir dali su kolorit ovoj danas požutjeloj obiteljskoj kuharici, u koju je baka Jela počela bilježiti još u doba Austro-Ugarske. Zapisala je i recept za mađaricu, a unatoč tome što je postupak pripreme dobro poznat u svim dijelovima naše zemlje, svi koji ga probaju “lude” baš za onim koji još danas rade Rosanda i Jasmina.
Točnije, čine to slastičari u njihovim slastičarnicama koje su u posljednjih sedam godina osvojile mnogobrojne Zagrepčane. Mađarica i drugi tradicijski kolači koji se rade po receptima bake Jele danas su dio njihove ponude, a s njom je povezano čak i ime njihove “slatke” radnje. Odlučili su je Jasmina Bagarić i Rosanda Jelinić nazvati Magnolia, zbog drva magnolije koje je raslo u bakinu slavonskom dvorištu, a čijoj su se otpornosti i ljepoti divili svake godine. Mađarica je ujedno i jedan od sitnih slavonskih kolača koji je dio “Magnolia slatkih boxova”, paketa koji je hit među kupcima svake godine pred Božić. Koja je tajna ovog stoljetnog kolača i činjenice da ne gubi na popularnosti svih tih godina nije sasvim sigurna ni sama Jasmina, koja je danas vlasnica Magnolije, no moguće da “prste” u tome ima baka Jela.
Osim ove slastice, u božićnom paketu zna se naći i medena pita, krancli, išleri, žarbo-kocke, breskvice ili šapice, ali tražene su i orahnjače, makovnjače, rolice s cimetom... Ove godine, ističe Jasmina, zbog specifične situacije vezane uz koronavirus, počeli su primati narudžbe već početkom studenog, što je najranije otkako su 2013. otvorile svoju prvu slastičarnicu na Trešnjevci.
– Ljudi već sad znaju da neće putovati i da će Božić proslaviti u svojoj kući pa se i puno više njih odlučuje za narudžbu kolača – kaže Jasmina. A oni koji se blagdanskog ugođaja zažele i ranije, redovito navrate u jednu od njihovih tri slastičarnice, onu u Gundulićevoj, na Radničkoj cesti ili u Trakošćanskoj, koje su već krajem studenog pune šarenih kuglica, borovih grančica, ukrasnih torta omotanih svjetlucavim celofanom i drugih ukrasa, dok gotovo svatko zastane i kod njihovih izloga uređenih u skladu s duhom blagdana. Razdoblje unatrag osam mjeseci do danas, reći će Jasmina, nije bilo lako, a “lockdown” su preživjeli tako što su slastice dostavljali na kućni prag.
– U tom je desertu kombinirao yuzu, azijski citrus specifičnog okusa, limun, mentu i – bosiljak. Na prvu zvuči nespojivo, ali jako je ukusno – kaže Jasmina. Osmislio je Emilien i Pavlovu tortu u obliku maline, desert koji izgleda kao veliki kesten, a takvog je i okusa... Francuski slastičar pomogao im je, kaže vlasnica Magnolije, da naprave dodatan iskorak u svom poslovanju, no za uspjeh slastičarnice, naglašava, zaslužan je cijeli tim ljudi, u koji se Emilien odlično uklopio...
Mlađa kćer Mila (13) također pokazuje interes za slastičarstvo, a 6-godišnji Petar najviše uživa u kušanju novih slastica. Da bi se određeni kolač uopće počeo prodavati, potrebni su mjeseci i mjeseci rada na njemu. Jer ono što će ponuditi svojim gostima, kažu majka i kći, ne smije imati nijednu manu.
– Recimo, da bismo usavršili nougat tortu, trebalo je šest mjeseci. Bilo je i kolača koje nismo uspjeli plasirati. Znalo se dogoditi da mi se neki recept svidi, no njegova izrada bila je preskupa i neisplativa. U svakom slučaju, dok se svi ne usuglasimo da torta može ići u prodaju, ona ne “izlazi” – kaže Jasmina Bagarić. Osim klasičnih kolača, koji su za blagdane najtraženiji, tijekom godina postali su poznati i po tortama za svečane prigode, koje su i izgledom prava mala remek-djela pa ima i onih u stilu Harryja Pottera, Snjeguljice, Orašara, Mickyja Mousea, Ninja kornjača... Za završne finese zadužena je i gospođa Ljiljana, koja je završila Likovnu akademiju.
– Kad sam kupovala kolače, nikad nisam mogla naći onaj koji dobro izgleda, a ujedno je i fin. Uvijek je bilo ili jedno ili drugo – kaže Jasmina, koja je u Rosandinoj ideji da se otvori slastičarnica u kojoj će se posluživati kolači poput onih bake Jele vidjela dobru ideju. Godinu prije pekle su ih prijateljima za božićni poklon i kad su vidjele koliko su se oduševile, znale su, kažu majka i kći, da je to početak nečega što žele raditi. Brojne starinske obiteljske recepte odlučile su predstaviti na moderan način, što se kasnije pokazalo kao pun pogodak. U cijelu su priču krenule bez profesionalne podloge i nije im, reći će majka Rosanda, bilo lako, a svatko tko ulazi u svoj posao, dodat će, mora biti spreman da će raditi od 15 do 16 sati dnevno.
No koliko god bilo naporno, biznis s kolačima, reći će obje, vezuje se uz lijepe životne događaje, poput rođendana, krstitki, krizmi ili vjenčanja pa su se stoga s mnogim mušterijama i sprijateljile tijekom “odrastanja”. I to je, složit će se, najljepši dio ovog “slatkog” posla.
Na kioscima potražite Divu Style, glossy izdanje na 180 stranica! Zvijezda naslovnice je Barbara Kolar, a dolazi u kompletu s Borboleta narukvicom za 49,90 kn