'Starinske obiteljske recepte predstavljamo na moderan način, a za usavršavanje nougat torte trebalo nam je čak šest mjeseci!'

Mnogima omiljena slastičarnica Magnolia, koja posluje na tri adrese, u božićno je vrijeme posebno čarobna, radi se punom parom jer narudžbe konstantno pristižu. Magnolia je obiteljski posao u kojem svi imaju svoju ulogu, a vlasnice Jasmina Bagarić i Rosanda Jelenić otkrivaju koja je tajna njihova uspjeha
Vidi originalni članak

Ovaj su kolač pripremali još u dvorištu bake Jele u Vinkovcima. Njezina kći Rosanda upijala je svaki savjet koji je mogla dobiti od nje, a slijedila ih je i unuka Jasmina, koja je, dok je čekala da se ispeče ovaj božićni klasik, crtkala u bilježnicu s receptima. Srca i misli koje je tada prenijela na papir dali su kolorit ovoj danas požutjeloj obiteljskoj kuharici, u koju je baka Jela počela bilježiti još u doba Austro-Ugarske. Zapisala je i recept za mađaricu, a unatoč tome što je postupak pripreme dobro poznat u svim dijelovima naše zemlje, svi koji ga probaju “lude” baš za onim koji još danas rade Rosanda i Jasmina.

Točnije, čine to slastičari u njihovim slastičarnicama koje su u posljednjih sedam godina osvojile  mnogobrojne Zagrepčane. Mađarica i drugi tradicijski kolači koji se rade po receptima bake Jele danas su dio njihove ponude, a s njom je povezano čak i ime njihove “slatke” radnje. Odlučili su je Jasmina Bagarić i Rosanda Jelinić nazvati Magnolia, zbog drva magnolije koje je raslo u bakinu slavonskom dvorištu, a čijoj su se otpornosti i ljepoti divili svake godine. Mađarica je ujedno i jedan od sitnih slavonskih kolača koji je dio “Magnolia slatkih boxova”, paketa koji je hit među kupcima svake godine pred Božić. Koja je tajna ovog stoljetnog kolača i činjenice da ne gubi na popularnosti svih tih godina nije sasvim sigurna ni sama Jasmina, koja je danas vlasnica Magnolije, no moguće da “prste” u tome ima baka Jela.

– Iako se najviše jede baš za nadolazeće blagdane, nezaobilazan je to kolač za sve prigode. No koliko god da je svagdanji, izrada kora, a njih je najmanje šest, pa kreme, zatim filanje i na kraju rezanje oduzimaju dosta vremena. A sve to ima smisla ako se napravi fino, ujednačeno i ukusno i to je ono što čini mađaricu – kaže Jasmina.

Osim ove slastice, u božićnom paketu zna se naći i medena pita, krancli, išleri, žarbo-kocke, breskvice ili šapice, ali tražene su i orahnjače, makovnjače, rolice s cimetom... Ove godine, ističe Jasmina, zbog specifične situacije vezane uz koronavirus, počeli su primati narudžbe već početkom studenog, što je najranije otkako su 2013. otvorile svoju prvu slastičarnicu na Trešnjevci.

– Ljudi već sad znaju da neće putovati i da će Božić proslaviti u svojoj kući pa se i puno više njih odlučuje za narudžbu kolača – kaže Jasmina. A oni koji se blagdanskog ugođaja zažele i ranije, redovito navrate u jednu od njihovih tri slastičarnice, onu u Gundulićevoj, na Radničkoj cesti ili u Trakošćanskoj, koje su već krajem studenog pune šarenih kuglica, borovih grančica, ukrasnih torta omotanih svjetlucavim celofanom i drugih ukrasa, dok gotovo svatko zastane i kod njihovih izloga uređenih u skladu s duhom blagdana. Razdoblje unatrag osam mjeseci do danas, reći će Jasmina, nije bilo lako, a “lockdown” su preživjeli tako što su slastice dostavljali na kućni prag.

– Mi smo i dalje jednako pekli, narudžbe su stizale online, no olakšavajuća je činjenica i to što su s godinama stalne mušterije upoznale naš program pa su opetovano ponavljale prošlogodišnje narudžbe ili su odabrale nešto novo što su vidjeli na našim stranicama na društvenim mrežama. Razlika je u tome što se neke namirnice, naročito voće, kupuju u redovima uz distancu – kaže Jasmina i dodaje da nijednog radnika nisu otpustili. Štoviše, nedavno su jednog i zaposlili, i to mladog slastičara i čokoladara Emiliena Geslina, koji dolazi iz Châteaubrianta na sjeverozapadu Francuske, a u Hrvatsku se doselio zbog ljubavi. Široj je javnosti postao poznat nakon što je sa svojom životnom i plesnom partnericom Blankom Androšević nastupio u emisiji “Supertalent”, a s obzirom na to da se za pâtissiera i chocolatiera školovao u Francuskoj, Londonu, Barceloni i Palma de Mallorci te da je postao poznat po tome da jako dobro slaže okuse, riječ se proširila i do Rosande i Jasmine.

– Preporučili su nam ga baš u vrijeme kad smo razmišljali o “nadogradnji” i želji da svoju ponudu podignemo na višu razinu – kaže Jasmina. Ta “nadogradnja”, vidi se, dodaje, u uvođenju nekih novih slastičarskih tehnika u svoj svakodnevni rad, ali i u proširenju ponude sa slasticama francuske škole, poput kolača u obliku limuna ili naranče koji su toliko vjerni originalu da kupci znaju pitati jesu li pravi.

– U tom je desertu kombinirao yuzu, azijski citrus specifičnog okusa, limun, mentu i – bosiljak. Na prvu zvuči nespojivo, ali jako je ukusno – kaže Jasmina. Osmislio je Emilien i Pavlovu tortu u obliku maline, desert koji izgleda kao veliki kesten, a takvog je i okusa... Francuski slastičar pomogao im je, kaže vlasnica Magnolije, da naprave dodatan iskorak u svom poslovanju, no za uspjeh slastičarnice, naglašava, zaslužan je cijeli tim ljudi, u koji se Emilien odlično uklopio...

Cijela njihova priča funkcionira jer svatko ima i zna svoje zaduženje pa njihove torte, prije nego što dođu u vitrinu, prođu nekoliko ruku – dok su jedni zaduženi za pečenje biskvita, drugi ukrašavaju kolače, dio ih je zadužen za pakiranje, dio za transport... I u obitelji Bagarić i Jelinić svatko ima svoj zadatak – Jasmina je direktorica i voditeljica marketinga, Rosanda je glavna za operativu i nadzor, njen suprug Mile je logističar, a Jasminin suprug Dalibor vodi politiku i strategiju poduzeća. I Jasminina te Daliborova 17-godišnja kći Klara već pomaže u slastičarnicama, a pronalazi ona i recepte za iznimno tražene cupcakese.

Mlađa kćer Mila (13) također pokazuje interes za slastičarstvo, a 6-godišnji Petar najviše uživa u kušanju novih slastica. Da bi se određeni kolač uopće počeo prodavati, potrebni su mjeseci i mjeseci rada na njemu. Jer ono što će ponuditi svojim gostima, kažu majka i kći, ne smije imati nijednu manu.

– Recimo, da bismo usavršili nougat tortu, trebalo je šest mjeseci. Bilo je i kolača koje nismo uspjeli plasirati. Znalo se dogoditi da mi se neki recept svidi, no njegova izrada bila je preskupa i neisplativa. U svakom slučaju, dok se svi ne usuglasimo da torta može ići u prodaju, ona ne “izlazi” – kaže Jasmina Bagarić. Osim klasičnih kolača, koji su za blagdane najtraženiji, tijekom godina postali su poznati i po tortama za svečane prigode, koje su i izgledom prava mala remek-djela pa ima i onih u stilu Harryja Pottera, Snjeguljice, Orašara, Mickyja Mousea, Ninja kornjača... Za završne finese zadužena je i gospođa Ljiljana, koja je završila Likovnu akademiju.

– Ona je kiparica koja dizajnira naše torte – kaže Jasmina, koja je inače pravnica, a prvu slastičarnicu od 35 kvadrata odlučile su otvoriti kad je majka Rosanda, dugogodišnja ekonomistica koja je cijeli radni vijek provela vodeći prodavaonice sportske odjeće, otišla u mirovinu. Jasmina se netom prije toga vratila u Hrvatsku nakon gotovo 20 godina provedenih u inozemstvu, gdje je otišla za suprugom koji je profesionalno igrao košarku. U razmišljanju o pokretanju obiteljskog posla razgovor ih je doveo do kolača poteklih od bake Jele.

– Kad sam kupovala kolače, nikad nisam mogla naći onaj koji dobro izgleda, a ujedno je i fin. Uvijek je bilo ili jedno ili drugo – kaže Jasmina, koja je u Rosandinoj ideji da se otvori slastičarnica u kojoj će se posluživati kolači poput onih bake Jele vidjela dobru ideju. Godinu prije pekle su ih prijateljima za božićni poklon i kad su vidjele koliko su se oduševile, znale su, kažu majka i kći, da je to početak nečega što žele raditi. Brojne starinske obiteljske recepte odlučile su predstaviti na moderan način, što se kasnije pokazalo kao pun pogodak. U cijelu su priču krenule bez profesionalne podloge i nije im, reći će majka Rosanda, bilo lako, a svatko tko ulazi u svoj posao, dodat će, mora biti spreman da će raditi od 15 do 16 sati dnevno.

No koliko god bilo naporno, biznis s kolačima, reći će obje, vezuje se uz lijepe životne događaje, poput rođendana, krstitki, krizmi ili vjenčanja pa su se stoga s mnogim mušterijama i sprijateljile tijekom “odrastanja”. I to je, složit će se, najljepši dio ovog “slatkog” posla.

Na kioscima potražite Divu Style, glossy izdanje na 180 stranica! Zvijezda naslovnice je Barbara Kolar, a dolazi u kompletu s Borboleta narukvicom za 49,90 kn

Njih dvoje često su gosti naše street style rubrike, a pokazali su i netipične poslovne odjevne kombinacije
Najljepša božićna torta čija je priprema jednostavnija nego što se čini: Iznenadite ukućane ukusnim receptom
Kako odabrati savršenu maskaru ovisno o boji kose i očiju? Naša poznata vizažistica ima odlične savjete
Zgodne sestre s Cvjetnog: 'Ne nosimo tajice, trenirke i Uggsice, kao ni sve ostalo što ne naglašava ženstvenost'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".