St. Anton je mjesto u kojemu je zabava uvijek aktualna, bez obzira na dio dana ili doba godine

FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva FOTO: Privatna arhiva
Mjesto je poznato i po legendarnoj stazi Run of Fame koja ima čak 85 kilometara staza, a njome su prošle mnoge slavne osobe. Mnogi sunčani dani jamče super uživanciju u jednom od top skijališta u Austriji. Popularno je za društva, ali i obitelji s djecom
Vidi originalni članak

Razloga da se posjeti St. Anton am Arlberg je više, mjesto spada među top skijališta u Austriji. Ima oko 300 kilometara označenih staza te 200 off-road putova. Meka alpskog skijanja te jedno od najljepših mjesta za uživanje u snijegu smješteno je u tirolskim Alpama. Impresivna visina najviše žičare broji više od 2800 metara i zato ovo mjesto privlači brojne ljubitelje snijega i skijanja. Zbog velike nadmorske visine, nema osobite vegetacije, no zato su tu dostupne brojne staze koje idu mimo onih uređenih. Naime, dovoljan je jedan pogled naokolo, s bilo koje žičare ili gondole, da postane jasno kako je ovo super mjesto za one željne adrenalina, kojima “speglane” staze jednostavno nisu zanimljive.

Skijalište je općenito vrlo razvedeno, zahvaljujući čak 87 žičara teško da ćete upasti u gužvu. Udobne su im i terase za sunčanje, u prvoj pauzi dobro dođe kakao sa šlagom. Staze su uređene od jutra, dosta sunca obećava ugodnu vožnju i sunčanje na nekoj od terasa, a ima ih uistinu poprilično.

Ima i dosta snowboardera jer staze su jako široke, ima mjesta za ove i one – klasične skijaše i one koji vole “daskanje”. Bogata je i ponuda za šetače, označili su oko 80 kilometara staza u regiji, što znači da je ondje aktivno i u proljeće te ljeti. Iako nam je skijanje glavni razlog zašto idemo u ta mjesta, sve je popularnije i klasično sanjkanje, fora je spuštati se na sanjkama po uređenim uskim stazama kroz šumu. Ovo je super opcija za obitelji kojima klinci možda ne skijaju ili su tek početnici pa im školica završava ranije. A tu je još jedno divno zimsko veselje – klizanje je super aktivnost i nakon što se staze zatvore. Za one koji se vole okušati u raznim sportovima, tu je curling, odnosno posebno uređeno mjesto koje jamči još jednu dozu zabave. Naime, ultramoderni višenamjenski sportski centar arl.park nudi brojne aktivnosti u zatvorenom prostoru kao što su tenis, squash i odbojka, kao i zidove za penjanje i bouldering. Pripadajuća trampolin dvorana arl.park pruža još više opcija.

Ovdje je moguća i čarobna opcija – vožnja kroz snijeg s haskijima, predivnim bijelim psima posebne naravi.

Te su ture popularne među romantičnim parovima, ali i obiteljima s djecom koje žele doživjeti posebne trenutke kao iz nekog filma. St. Anton je kao skijalište poznat i po kvalitetnoj raznovrsnoj hrani visoke kvalitete, čak i u restoranima na stazi. Neki se čak nađu u prestižnom food vodiču Gault&Millau. U svakom slučaju, posvuda ćete pronaći nešto konkretnije, jednostavno, a i vrlo popularan desert kaiserschmarrn. Kao grad, St. Anton je idealan za party, super je za zabavu – u svakoj šetnji vidjet ćete masu mladih, ekipa je vani, uživaju, zabavljaju se i nakon skijanja. Ovo je mjesto napravljeno po principu ski-in ski-out, što znači da svaki hotel u podrumu ima prostor za skije i opremu. Sve skupa postaje vrlo jednostavno kad ujutro ne morate paliti automobil i voziti se negdje daleko.

A onda u popodnevnim satima slijedi zabava ili shopping – St. Anton ima dosta dobre dućane za ski modu, ali i općenito sport. Od tuluma među poznatijima je onaj u restoranu na stazi Krazy Kanguruh koji je otvoren davne 1965. godine. To je top mjesto za apres-ski, iako su meni draži oni u gradu, ipak smo sigurniji dolje. No, vesela atmosfera samog mjesta je očita, na svim visinama, što baš daje dojam lijepog života. Pronašli smo super mjesto – Murrmel bar, gdje kasnije popodne nastupa pjevač koji svira klasičnu gitaru, a poslije dođe DJ i dodatno zagrije ionako odličnu atmosferu. Lokacija je taman preko puta hotela Schwarzer Adler, jednog od najstarijih i najboljih hotela u regiji. Kao ugostiteljska lokacija, postoji već 540 godina i ima vrlo zanimljivu povijest. Sagradili su je kao gostionicu vitezovi sv. Ivana, nakon čega je postala jedna od važnih postaja putnika i trgovaca. U novije vrijeme hotel je kupio Vinzenzo Tschol, bilo je to potkraj 19. stoljeća. Kako je popularnost alpskog skijanja rasla, tako je i obitelj Tschol širila biznis. S vremenom se St. Anton pretvorio u vrhunsko sportsko odmaralište sa smislom za zabavu svake vrste. Danas hotel Schwarzer Adler vodi Klemens Tschol, peta generacija obitelji. Poznati su po wellnessu, ali i sky bazenu, smještenom na krovu.

U gradu pridaju važnost outdoor aktivnostima, pa najavljuju festival New Orleans meets Snow, koji će se posvuda po ulicama i stazama te restoranima održati od 30. ožujka do 2. travnja ove godine. Skijaška sezona u St. Antonu am Arlbergu tradicionalno završava spektakularnom utrkom jer mjesto je poznato po super ludom projektu koji se događa na stazama koje nisu uređene – off-road postaje jedina opcija. Dakle, 22. travnja 2023. legendarni spust Der weisse Rausch uključit će 555 sportaša iz cijeloga svijeta. Krenut će na legendarnoj stazi Valluga Arête te se spuštati više od 7 kilometara. Ovdje nikada nije dosadno jer sa St. Christophom, Stubenom, Lechom, Zürsom, Warthom i Schröckenom, St. Anton am Arlberg najveće je povezano skijaško područje u Austriji i ujedno peto najveće u svijetu. Austrijanci puno rade na povezivanju željeznicom, pa se može jednostavno stići iz Hamburga, Düsseldorfa, Amsterdama, Beča ili Graza, bez prometnih gužvi. To je super ako ste negdje blizu, željni malo skijanja ili nekog drugog sporta. Osim toga, oko samoga gradića u ponudi su razni smještaji, idealni za obitelji koje vole biti malo izolirane. Prijevoz do staze je jednostavan, autobusi cirkuliraju cijelog dana.

Karirano, koža, uzorci... Evo što se nosilo na zagrebačkoj špici 2007.!

FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija

U stajliš kaputu posebno nas je oduševila: 'Ovakva izdanja su mi najudobnija i najdraža - polusportski i casual'
Karirano, koža, uzorci... Evo što se nosilo na zagrebačkoj špici 2007.!
10 najupečatljivijih suknja iz Manga na rasprodaji već od 10,15 eura

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".