Splićanka Daria Matić nova je Divina zvijezda: 'U salonu moje mame isključivo smo mi, žene-barberice!'

Mlada Splićanka Daria Matić obožava svoj posao barberice, a klijente opisuje kao jednostavne i zabavne. Za Divu govori i o iskustvu na izboru za Miss Universe, planovima, modi, stilu Zagrepčanki i Splićanki...
Vidi originalni članak

Jedna si od rijetkih žena brijača u Hrvatskoj. Kako to da si se odlučila baš za to zanimanje?

– Kažu da sve potječe iz kuće, a tako je nekako krenula i moja ljubav prema tom zanimanju. Još kao djevojčica promatrala sam svaki kreativni pokret i predanosti u sav taj rad tako da je bilo neizbježno da i meni bude usađena ta ljubav od najvažnije osobe u životu – moje majke. Ona je godinama predano radila taj posao i naposljetku je otvorila i svoj vlastiti salon, u kojem posljednjih 20 godina britvu drže – isključivo barberice.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kažu da je frizerski posao jedan od fizički i mentalno najnapornijih. Mora li brijač biti i psiholog, koliko je teško raditi posao u tako neposrednom kontaktu s ljudima? Što ti najčešće pričaju, povjeravaju li ti se?

– Vjerujem da bi ga neki tako okarakterizirali, međutim, moji doživljaji tog posla upravo je suprotan. U njemu jednostavno – uživam! Zbilja, ispunjava me poprilično. Možda je i stvar u izvrsnim klijentima koji godinama pohode naš salon. Ima tu svega, od prepričavanja dogodovština do raznih šala. Kako nam dolazi isključivo muška klijentela, moram priznati da su oni izrazito zahvalni klijenti. Ležerni, zabavni, nekad „otvore dušu“, da se i pokoji savjet ako pitaju... Uvijek vlada nekakav šušur, pozitivna atmosfera i nikada nije dosadno.

Jesu li muškarci tašti kad je riječ o njihovu izgledu? Jesu li komplicirani ili jednostavni klijenti?

– Ne bih rekla da su tašti, vole biti pristojni i sređeni. No tko to ne voli? Apsolutno su jednostavni klijenti! Dogovori su uvijek brzi, s nekima nisu ni potrebni jer, ako su već dulje naši klijenti, već znamo njihov stil. S ostalima se brzo prilagođavamo njihovim traženjima. No, ponavljam, zbilja su zahvalni klijenti što je jedan od dodatnih razloga zbog kojih zbilja volim svoj posao.

Bila si i na natjecanju za Miss Universe. Kakvo je za tebe to bilo iskustvo?

– Jednom riječju – posebno! Odvažila sam se na taj korak iako ni kad prije nisam šetala pistom ni pozornicom. Dok su moji najbliži pred malim ekranima imali nevjerojatnu tremu, mene je pustila te sam odlučila jednostavno prepustiti se i iskušati svojih „5 minuta“. Na kraju je ispalo izvrsno, toliko poruka podrške i komplimenata koji su uslijedili nakon izbora zbilja nisam očekivala, a svaki mi je jako ispunio srce. Nakon izbora počele su pristizati razne poslovne ponude, a onda ih je bilo potrebno filtrirati zbog manjka vremena. Eh, zašto dan traje samo 24 sata?

Što radiš u slobodno vrijeme, kako ga najradije provodiš? Kako se opuštaš?

– Ono malo slobodnog vremena što mi preostane najviše volim provoditi sa svojim najdražima: obitelj, momak, prijatelji i psić Pupi. Isto tako trudim se zdravo živjeti i redovito vježbati, stoga ne preskačem ni treninge kako bih bila u formi.

Koja su tvoja zlatna pravila šopinga? I kako zapravo najviše voliš kupovati (online, offline...)?

– Na prvu sam htjela reći da nemam svoje zlatno pravilo, no postoji jedno na kojem još radim (ne mogu se baš pohvaliti učinkom), a to je da: u šopingu imam mjeru. Učim se još odupirati i govoriti „ne“ Zari i Asosu, ali to je tako teško! Vjerujem da me razumijete...

Što kažeš o gomilanju odjeće, je li došlo vrijeme da se svi oslobodimo te navike?

– Na ovom polju još dobro kotiram. S vremena na vrijeme pročešljam svoj ormar i izdvojim stvari koje neko vrijeme nisam nosila i one u kojima se više ne vidim. Za neke stvari sam vezana emocijom prema nekom događaju ili periodu, stoga ih se nisam spremna tako lako odreći... Međutim, za neke stvari lako sam spremna zatvoriti vrata svog ormara...

Imaš li u glavi uvijek unaprijed složenu kombinaciju za neku priliku ili to ostavljaš za zadnji čas? Imaš li favorite u ormaru koji uvijek spašavaju situaciju?

– Ovisno o situaciji, ali najčešće nemam unaprijed složenu kombinaciju. Čak mi se povremeno dogodi, ako i složim ranije kombinaciju, da se u zadnji trenutak predomislim i promijenim. Dosta toga mi ovisi o osjećaju ili raspoloženju u tom trenutku. Naravno, za neke bitnije i svečanije evente ne prepuštam ništa slučaju, već sve pripremim na vrijeme kako ne bi došlo do neželjenih iznenađenja.

Što ti je najvažnije u odijevanju: funkcionalnost, estetika, dress code... Imaš li neke omiljene brendove, koje?

– Sve nabrojeno! Ovisno o prigodi, nekad kombiniram ili se odlučujem za isključivo jednu opciju. Inače sam velika ljubiteljica haljina, decentnih i ženstvenih. Povremeno se odlučim za atraktivan izgled, no izrazito pazim da ne graniči s vulgarnim. Ženska ljepota može se istaknuti na razne druge načine... Isto tako, u slobodno vrijeme me se često može vidjeti i u udobnim trenirkama. I apsolutno se ne bunim!

I za kraj – tko ima bolji stil – Splićanke ili Zagrepčanke?

– Odlično pitanje, ali težak odgovor! Pa, kako imam više doticaja sa Splitom, čija riva se (pogotovo vikendom) pretvara u veliku pistu na otvo - renom, tako bih dala prednost Splićankama. Međutim, kad dođem u Zagreb, uočim tu neku neistraženu dozu odvažnosti i kreativnosti koju Zagrepčanke koriste u svojim outfitima, tako da bih možda ovu utakmicu ostavila neriješenom, s rezultatom 1:1? U ovoj situaciji mi djeluje da je lakše dijeliti tron nego ispravno odabrati.

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".