Snježana je s 48 godina pretrpjela prvi moždani udar: 'Može sve biti kao prije, treba vremena i truda'

Sa Snježanom Link razgovarali smo prije dvije godine, nakon prvo moždanog udara. Potom su uslijedili i drugi i treći, u razmaku od svega nekoliko mjeseci. Uspješno se oporavila, a nedavno se vratila na poao. Povodom Dana crvenih haljina, prisjetili smo se njezine hrabre ispovijesti iz siječnja 2021.
Vidi originalni članak

Prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina, na koji se javnozdravstvenom akcijom želi osvijestiti javnost o specifičnostima moždanog udara kod žena. Tim smo se povodom prisjetili razgovora sa Snježanom Link, kojeg smo vodili prije dvije godine, i njezine hrabre ispovijesti u kojoj je govorila o svojem prvom moždanom udaru i oporavku nakon njega.

Nakon prvog u rujnu 2020., Snježana je doživjela još dva moždana - u travnju i u lipnju 2021., a u rujnu iste godine imala je operaciju srca na kojoj su joj zatvorili rupicu zbog koje je dolazilo do moždanog udara jer se miješala arterijska i venska krv, javila nam je nedavno Snježana.

Rekla nam je i da se odlično oporavila te se nedavno i vratila na posao.

Povodom Dana crvenih haljina, prisjetili smo se Snježanine priče, a možete je pogledati u videu:

 

Prije moždanog udara, Snježana nije imala nikakvih simptoma, a iza nje je bilo stresno razdoblje, što privatno što poslovno. Inače, ispričala nam je tada kako se već godinama rekreativno bavi sportom, vozi bicikl, planinari, pazi što jede... Tu večer, kad se moždani udar dogodio, spremala se s prijateljicama na more i, kako sama kaže, bila je sasvim opuštena i ništa nije ukazivalo da bi se nešto loše moglo dogoditi.

Da nešto nije u redu, primijetio je suprug, a zahvaljujući njegovoj brzoj reakciji, kao i intervenciji liječnika koji su stigli za 10 minuta, Snježana se tada fizički uspješno oporavila.

– Nakon operacije, pomaknula sam lijevu ruku i lijevu nogu. Svi su bili sretni, najsretnija sam bila ja. Bila sam na Rebru i točno se osjetilo da svi dišu sa mnom. U bolnici sam bila dva tjedna, dobro sam se osjećala i imala sam osjećaj da je sve u redu. Međutim, na fotografijama koje gledam, vidim da je lijeva strana lica bila oduzeta, ali sam se dobro osjećala – prisjetila se oporavka nakon prvog moždanog udara, u razgovoru za Divu.

Dva mjeseca nakon prvog udara, otišla je pješice na Sljeme, jer je planinarenje njezina velika ljubav, a nakon tri mjeseca se vratila na posao. Za psihički oporavak rekla je kako joj je bio puno teži od fizičkog:

– Znaš što si bio prije i znaš što si sada, svjestan si svojih ograničenja. Drhti ti ruka, ne možeš brzo prijeći preko ceste pa te to pogodi... Imam veliku podršku obitelji, kolega i kolegica pa je lakše.

Snježana nam je tada rekla:

– Može sve biti kao prije. Treba vremena, treba truda, ali vjerujem da će sve biti u redu.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".