Slovenija za opuštanje i uživanje - top mjesta za punjenje baterija

Slovenija nam je pripremila elegantnu priču, kombinirajući povijest i moderno doba, s naglaskom na fine zalogaje i odlična vina
Vidi originalni članak

Putovanja od po nekoliko dana tako su praktična, ne morate nešto posebno kombinirati, a susjedna Slovenija još je jednom pokazala našoj maloj press trip grupi da uistinu ima puno toga u ponudi. Ovaj put počeli smo s Mariborom, koji je pravi rock’n’roll grad, kako su nam otkrili, tamo se sluša urbana cool glazba i pije top kava usred grada. Prva naša stanica bila je upravo to, kafić Hi Ko fi koji nudi craft kave za one koji uživaju u napitku na razne načine. Naime, kušali smo i cold brew kavu, napravljenu hladnim načinom izrade, ima pun okus, zaboravite sve one izmišljotine novog doba. Posjetili smo i najstariju lozu na svijetu – ona se nalazi upravo u Mariboru. Penje se pokraj zgrade koja je po njoj dobila ime, pa u Kući stare trte možete upoznati razne znamenitosti kraja. Za ljubitelje romantike i divnog ugođaja tu je gourmet vinoteka LeVino, koje nudi čak 70 domaćih vina te ima i vlastitu proizvodnju. Sljedeća je stanica bio top restoran, nešto sasvim drukčije. Naime, rock’n’roll kuhar i prava kulinarska zvijezda David Vračko svojom pojavom i komunikacijom otkriva kako je inovativan, duhovit, iz zvučnika trešti dobar rock. A hrana – prava ludnica, od okusa do maštovitosti pripreme i inovativnih kombinacija.

Nakon toga vrijeme je za elegantna vina – možda ste kod nas vidjeli žute etikete, to je superpopularan brend Puklavec Family Wines iz Ormoža. Vinska priča obitelji Puklavec počela je 1934. godine, kada je Martin Puklavec odlučio proizvesti izvrsna vina. Stvaraju ih u srcu vinskih položaja Ljutomer-Ormož u regiji Podravje, u sjeveroistočnom dijelu Slovenije. Idemo dalje – skočit ćemo u nešto još elegantnije i svečanije. Večera je odlična u dvorcu Jeruzalem, smještenom usred Ljutomersko-ormoških gorica. Kakav je to predivan krajolik, ovo divno zdanje mnogi zovu slovenskom Toskanom. Osim dvorca u blizini se nalazi i nešto sasvim drukčije, a to je glamping uronjen u prirodu – Bioterme u Maloj Nedelji savršene su za ljubitelje zelenila i mira. Otvorene su cijele godine, ljudi se dolaze baviti sportom, biciklizmom, hajkanjem, no tu su i oni koji jednostavno vole biti u bazenu.

Ako ste s djecom ili vas zanimaju zemaljske dubine, obavezno posjetite Vulkaniju u Goričkom. To je interaktivni muzej u kojemu smo upoznali kako je bilo nekada – prije tri milijuna godina tamo je erumpirao posljednji vulkan na području Slovenije. To je bio dobar povod za ovaj atraktivan projekt koji je istovremeno edukativan, ali i zabavan. Povijest nudi razne lijepe priče, jedna od njih je Murska Sobota, grad u secesijskom stilu. Ima i predivan gradski park, jedan je to od najljepše očuvanih parkova dvoraca u Sloveniji, a prostire se na čak 9 i pol hektara. Usred parka je Pomurski muzej, koji je 1999. dobio nagradu Europskog muzejskog foruma. U lokalnim restoranima i hotelima morate kušati prekmursku gibanicu, općenito je taj kolač tamo obavezan. Osim gibanice, ima tu i puno piva – za ljubitelje steam punk stila i crafta savršen je bar Bunker. Imaju najveći izbor piva u gradu te je atmosfera jako dramatična, apokaliptična. Od hrane popularni su im hamburgeri. No, za klasičan ručak odite u restoran Zvezda – to je prava domaća klopa, porcije su megavelike.

Idemo u futurizam, vrijeme je za posjet Expanu u Murskoj Soboti. Nekada je taj kompleks bio dio izložbe EXPO, no rastavili su ga i sada je to edukativno-zabavni centar koji nudi zanimljive eksperimente u kojima mogu sudjelovati i posjetitelji. U regiji je vrlo popularan i hotel Ajda Terme 3000, koji je sav u stilu heljde, kako mu ime govori. Tamo uživaju i ljubitelji wellnessa jer hotel je spojen s hotelima Terma, stoga se zapravo radi o velikom kompleksu, a pokraj svega je i – golf teren. Izvrstan je i Thermal Resort Lendava, nedavno preuređen, uz apartmansko naselje i kamp. Muzej Lendava ima posebno dobre izložbe, donosi radove međunarodnih umjetnika jer surađuje s brojnim umjetničkim institucijama.

Kad ste u regiji, obavezno posjetite Vidikovac Lendava, visok je oko 53 metra i ima čak 240 stepenica. Vide se još tri države – Mađarska, Hrvatska i Austrija. Pogled je fenomenalan, kao da ste u drugoj sferi. Ljubitelji pjenušca obavezno će svratiti u vrlo značajne Radgonske gorice, koje nude velik izbor bubbly pića po vrhunskim kriterijima. Postoje već više od 170 godina te su lider u regiji. Imaju i luksuznu liniju Untouched by light, odnosno proizvodnju u potpunom mraku. Taj način rada zahtijeva da imaju posebne prostorije koje koriste samo u te svrhe. Od hotela posjetili smo i Balneu, predivan art hotel koji slovi kao jedan od najugodnijih upravo zbog te specifične umjetničke, no opet vrlo elegantne atmosfere.

Za finiš prije odlaska kući zaustavili smo se u vrlo atraktivnom dvorcu Otočec, koji je poznat po fantastičnoj prirodi. Smješten je usred rijeke Krke, na otočiću. No, nije to jedini dvorac, tu je i predivan Rajhenburg, u kojemu se nalazi ozbiljan muzej i još ozbiljniji restoran s inovativnom hranom, ime mu je A3. Za sam kraj tu je tržnica Evrosad, na koju možete svratiti na putu kući, ponuda je odlična, sve je domaće i od lokalnih proizvođača. Osim voća, nude se rakije i pekmezi. Impresivna paleta mjesta dopušta da odaberete – najbolje.

Agentica za nekretnine nosi popularne tenisice koje se mnogima ne sviđaju, ali njoj baš dobro pristaju
Maskara na koju vrijedi obratiti pozornost: Produljuje trepavice, a ne razmazuje se i ne stvara grudice
Dama od koje možemo učiti o stilu: 'Mislila sam da više neću nositi tu suknju, a ni dugo nisam nosila privjesak maćuhice'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".