Sladak i fin, kao Medenko

Sladoledi neobičnih okusa i jedinstvenih receptura kakve nudi slastičarnica Medenko dobar su razlog za izlet do Samobora.
Vidi originalni članak

“Samobor je odavno poznat po kremšnitama. Zato, kad smo razmišljali o otvaranju slastičarnice, nismo željeli nuditi opet isto. Sjetili smo se da bismo mogli raditi sladoled i danas sam sretna jer Samobor je sada poznat i po sladoledu”, priča Ivana Baković, vlasnica samoborske slastičarnice Medenko koja je i uz sjajne kolače koje nudi ipak postala najpoznatija po sladoledima. Do Samobora se isplati potegnuti zbog tih okusa... A smišlja ih Ivana.

U Medenku je uvijek dvadesetak vrsta u ponudi, ona varira iz dana u dan i uvelike ovisi i o sezoni. Mi smo pohlepno isprobali zeleni čaj, lipu s prženim suncokretom, smeđi šećer s đumbir karamelom, mak, cogito coffee s prženim lješnjacima, tonku, mrkvu s domaćim keksom, jagodu, kamilicu, limun, med i mak... I još ponešto.

Koliko ste okusa sladoleda do sada kreirali?

Sigurno stotinjak, a u prodaji je bilo otprilike osamdeset. Sve su to autorski recepti, a inspiraciju crpim s različitih strana. I same namirnice su inspiracija. Na primjer prekrasni, veliki slavonski lješnjaci. Mnogo sam ponosnija što imamo sladoled od njih nego recimo da se hvalim s lješnjacima iz Piemonta. Orah radim s bakinim orasima sa Žumberka, inspiracija su i tipični okusi poput onih Božićnih...

Okusi se mijenjaju po sezonama?

Ujesen radimo sladolede s dunjom, šljivama, grožđem izabelom, bučom. Zimski su okusi paprenjaci, marcipan, kolač stolen, borove iglice; proljeće donosi jagode, bazgu, jagode, ljeto mentu, timijan, bosiljak.

Nudite i veganske sladolede.

Radimo ih na bazi od bademova i rižina mlijeka i za sada je u ponudi osam okusa. Osim veganske, stiže i premium linija koja će zbog skupoće namirnica stajati nešto više. To je sladoled od šumskih jagoda, castelo blue od plavog sira i oraha, mandulat koji se radi od bijele čokolade, meda i badema itd.   

Zagrepčani će sad Medenkov sladoled moći kupiti i u Zagrebu?

Zahvaljujući Veronika delikatesama, od čijeg je mlijeka i vrhnja je sladoled i izrađen počela je prodaja našeg sladoleda u (novom) pakiranju od 500 grama.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".