“Samobor je odavno poznat po kremšnitama. Zato, kad smo razmišljali o otvaranju slastičarnice, nismo željeli nuditi opet isto. Sjetili smo se da bismo mogli raditi sladoled i danas sam sretna jer Samobor je sada poznat i po sladoledu”, priča Ivana Baković, vlasnica samoborske slastičarnice Medenko koja je i uz sjajne kolače koje nudi ipak postala najpoznatija po sladoledima. Do Samobora se isplati potegnuti zbog tih okusa... A smišlja ih Ivana.
U Medenku je uvijek dvadesetak vrsta u ponudi, ona varira iz dana u dan i uvelike ovisi i o sezoni. Mi smo pohlepno isprobali zeleni čaj, lipu s prženim suncokretom, smeđi šećer s đumbir karamelom, mak, cogito coffee s prženim lješnjacima, tonku, mrkvu s domaćim keksom, jagodu, kamilicu, limun, med i mak... I još ponešto.
Koliko ste okusa sladoleda do sada kreirali?
Sigurno stotinjak, a u prodaji je bilo otprilike osamdeset. Sve su to autorski recepti, a inspiraciju crpim s različitih strana. I same namirnice su inspiracija. Na primjer prekrasni, veliki slavonski lješnjaci. Mnogo sam ponosnija što imamo sladoled od njih nego recimo da se hvalim s lješnjacima iz Piemonta. Orah radim s bakinim orasima sa Žumberka, inspiracija su i tipični okusi poput onih Božićnih...
Okusi se mijenjaju po sezonama?
Ujesen radimo sladolede s dunjom, šljivama, grožđem izabelom, bučom. Zimski su okusi paprenjaci, marcipan, kolač stolen, borove iglice; proljeće donosi jagode, bazgu, jagode, ljeto mentu, timijan, bosiljak.
Nudite i veganske sladolede.
Radimo ih na bazi od bademova i rižina mlijeka i za sada je u ponudi osam okusa. Osim veganske, stiže i premium linija koja će zbog skupoće namirnica stajati nešto više. To je sladoled od šumskih jagoda, castelo blue od plavog sira i oraha, mandulat koji se radi od bijele čokolade, meda i badema itd.
Zagrepčani će sad Medenkov sladoled moći kupiti i u Zagrebu?
Zahvaljujući Veronika delikatesama, od čijeg je mlijeka i vrhnja je sladoled i izrađen počela je prodaja našeg sladoleda u (novom) pakiranju od 500 grama.