Skrivena Korzika

FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: Getty/Guliver
Između Afrike i Europe, skrivena u srcu Mediterana, Korzika crpi najbolje od oba svijeta i ostaje svoja.
Vidi originalni članak

Planina u moru

Iako obrubljena lijepim plažama, Korzika je možda privlačnija zbog impozantnih planina u unutrašnjosti.

Njezin najviši vrh uzdiže se na više od 2700 metara nadmorske visine i mnogi posjetitelji ne dolaze zbog sunčanja, kupanja i ronjenja već zbog trekinga i planinarenja – GR 20 najteža je europska hodačka ruta i jedna od najljepših.

Dijagonalno siječe Korziku i 17 dana je potrebno da je prijeđete. Izniman je doživljaj i proputovati otok vlakom. Izazovan krajolik i izoliranost donekle su Korziku spasili od agresivnog turizma pa je ostala “biser Mediterana”.

A kad se ogladni...

U kuhinji se osjeća utjecaj Italije i Francuske, no mnoga su jela jedinstvena. Kesten je od davnina ovdašnja tipična namirnica pa se s njim spravljaju mnoga jela, ne samo slastice.

Također, ovdje se uzgajaju poludivlje svinje čije je meso posebna okusa. Treba kušati lonzu, coppu, šunku, figatellu. Canistrelli su tipična tjestenina različitih okusa, a na Korzici se proizvodi i posebno maslinovo ulje od zrelih plodova sakupljenih ispod stabla koje je drukčijeg okusa.

Proizvode i pivo: “Colomba”, “Pietra” ili “Bière Torre”, a i svoju Colu, pa kad naručite Coca Colu, pitat će vas želite li američku ili korzikansku.

Francuski, a svoji

Otok od 1768. pripada Francuskoj, no i danas ima veću konstitutivnu slobodu od ostalih regija. 

Unatoč jakom administrativnom pritisku, dio stanovnika govori corsu, korzikanski koji sliči srednjovjekovnom toskanskom.

Glavni je grad Ajaccio, važni su još Bastia, Calvi, Bonifacio, no na mjestu gdje 322 tisuće ljudi živi na više od 8600 km mudrije je uživati u prirodi nego u gradskim znamenitostima.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".