Škotska prva izglasala zakon kojim će svim ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Ova odluka parlamenta koštat će Škotsku 31,2 milijuna dolara na godinu, a higijenski proizvodi bit će dostupni na javnim mjestima, kao što su ljekarne, omladinski klubovi i zajednice.
Vidi originalni članak

Škotska je prva izglasala odluku o besplatnim ulošcima i tamponima, a zakon je usvojen tri godine nakon što je nacrt prijedloga iznijela zastupnica Monica Lennon. Ova odluka parlamenta koštat će Škotsku 31,2 milijuna dolara na godinu, a higijenski proizvodi bit će dostupni na javnim mjestima, kao što su ljekarne, omladinski klubovi i zajednice. 

Monica Lennon zastupala je nacrt prijedloga prema kojem nitko u Škotskoj ne bi trebao ostati uskraćen za higijenske proizvode jer oni nisu luskuz, već neophodan proizvod potreban svakoj ženi. 

- Izglasavanje ovog zakona u Parlamentu je prekretnica kojom se 'normalizira' menstruacija i kojom se šalje poruka koliko parlament ozbiljno shvaća ravnopravnost spolova, rekla je Lennon, a prenosi Washington Post. Prijedlog zakona o besplatnim ulošcima i tamponima usvojen je sa 112 glasova zastupnika 'za', jedan je ostao suzdržan, dok nitko nije bio protiv zakona. 

Pogledajte što je Ivana Antunović Jović rekla o svojem životu s vitiligom:

Ovo nije prvi ovakav potez u Škotskoj jer je, i prije dvije godine, škotska vlada objavila plan prema kojem će se studenticama i učenicama u školama i na fakultetima omogućiti besplatni higijenski proizvodi. Kako je tad pisao Guardian, svake godine tisuće studentica u svijetu "preskače" nastavu jer nemaju pristup ulošcima i tamponima, a prema istraživanju Alwaysa, petina studentica i učenica u dobi od 16. do 24. godine ode iz škole ranije ili uopće ne dođe na predavanje zbog nemogućnosti kupnje higijenskih proizvoda. Izrazito je potresan podatak istraživanja koje je provela organizacija Women for Independence, čiji rezultati govore da jedna od pet žena u Škotskoj nema mogućnosti priuštiti si potrebne proizvode, a umjesto uložaka i tampona koriste čarape, staru odjeću, toaletni papir ili novine, što može dovesti do fizičkih zdravstvenih problema, ali i psihičkih poput depresije i anksioznosti. 

Osim što su željeli omogućiti proizvode dostupne svima, takvim su planom željeli i maknuti "stigmu" vezanu za menstrualne tegobe. 

Lennon je dodala da ovim potezom mijenjaju kulturu i da je uistinu uzbudljivo što druge zemlje širom svijeta pozorno promatraju što rade. Diljem svijeta izražava se nezadovoljstvo jer žene moraju plaćati visoke poreze za potreptšine na koje se ne gleda kao na neophodne. 2016. godine, Ujedinjeno se Kraljevstvo obvezalo da će ukinuri 5 posto poreza na tampone i na uloške, ali je promjena zakona odgođena zbog nesigurnosti vezanih za Brexit i zbog poreznih propisa Europske unije. Ipak, Škotska je zaobišla to pitanje, i umjesto smanjivanja poreza, uloške i tampone učinila - besplatnim. Europska unija obezala se ukloniti sve zahtjeve za porez na higijenske proizvode s početkom 2022. godine, a tim će potezom svaka zemlja članica moći odrediti koliki će biti porez na proizvode. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".