Sjetni Lisabon

Smatraju ga jednim od najromantičnijih gradova Europe; strasti bude fado, ljudi, burna prošlost..
Vidi originalni članak

VELIKA PUTOVANJA

Portugal je zemlja neustrašivih moreplovaca i istraživača iz koje su kretale neke od najvažnijih ekspedicija u povijesti zapadnog svijeta; Portugal je zaslužan za mnoga prekomorska otkrića (i pokoravanje novih zemalja). Lisabon slavi tu prošlost, a njezini su tragovi na svakom koraku.

Torre de Belém, tvrđava u rijeci Tejo, bila je polazišna točka s koje su se brodovi otiskivali u istraživanje novih trgovačkih ruta. U četvrti Belém je i Monument otkrića, pomorski muzej, grandiozni mozaik karte svijeta, a na starim dokovima danas su najbolji klubovi.

SAUDADE

Teško je generalizirati, ali Portugalce ne bi na prvu opisali kao vesele, opuštene i otvorene (kao Španjolce s kojima dijele poluotok). Dojam potkopava već i tugaljivi fado za koji je jasno i kada ne znate ni riječi portugalskog, da je pun boli. Pjeva o tuzi i čežnji – ovdje se koriste riječju “saudade” koja ima dvostruko značenje. Čežnja za onim što je izgubljeno i čežnja zbog onog što se nikad nije dogodilo. Da se pjeva na Balkanu, čaše bi se lomile.

BAKALAR I SRDELE

Bakalar je glavni specijalitet i priprema se na mnogo načina. Uz njega je nezaobilazna namirnica svježi korijander. Njegove listove i jak okus osjetit ćete u mnogim jelima. Prigrlite ga, borba je uzaludna. Kao i u svakom gradu u kojem ste novajlija, najbolje je jesti tamo gdje jedu domaći. Nađite običnu gostionicu punu Portugalaca – nagrada će biti svježa riba iz Atlantika pripremljena ne jednostavan način npr. divovske srdele, bačene na gril potpuno neočišćene. 

ROMANTIČARSKI RAJ

Uske uličice, starinski žuti tramvaji, fado...Kao da to nije dovoljno, romantične legende i tragične ljubavni potka su portugalske povijesti. Jedna je vezana i za Lisabon koji je prema legendi osnovao Odisej. Kad je otišao, slomio je srce nimfi Kalipso. Pretvorila se u zmiju od čijeg je zavojitog tijela nastalo sedam lisabonskih brežuljaka.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".