Sjećate li se čudesnog drveta u centru Zagreba koje raste iz asfalta? Sad je procvjetalo i izgleda prekrasno

Hibiskus je sad u punom cvatu, a upravo je u ovo vrijeme najdraži stanovnicima obližnjih zgrada koji ga opisuju kao čudesnog i veličanstvenog
Vidi originalni članak

Prije nešto više od dva mjeseca, pisali smo o čudesnom drvetu u centru Zagreba koje raste iz asfalta, na kutu Palmotićeve i Đorđićeve ulice. Palmotićeva je ulica specifična po tome što u njoj nema niti jedne travke, a drvo hibiskusa sada je u punom cvatu i izaziva pozornost prolaznika. I tako već godinama, desetljećima... Prije stotinjak godina zasadio ga je Petar Šarić, a cijelu nam je priču tad ispričala njegova praunuka Željka Hofer.

Čudesno drvo u centru Zagreba raste iz asfalta, otkrili smo tko ga je prije 100 godina zasadio

 - Ne znam točno kada je to moglo biti, no stablo je zasadio moj pradjed Petar Šarić početkom 20. stoljeća, pretpostavljam oko 1907. godine, kada je rođena moja baka. Danas nitko više nije živ koga bih mogla pitati za točnu godinu. Djed je bio ugostitelj, imao je Kavanu Šarić, koju je kasnije prokockao - priča nam Zagrepčanka Željka Hofer, stanovnica centra grada, rođena i odrasla u Boškovićevoj. Željka nastavlja kako je pradjed Petar, hibiskus zasadio u blizini kavane kao svojevrsni signal, znak raspoznavanja. 

Danas čudesno drvo cvate u prekrasnim ljubičastim cvjetovima, a predmet je i komentara na društvenim mrežama o Zagrebu jer se svi dive njegovoj ljepoti. O hibiskusu danas brinu djelatnici salona namještaja Themelia koji su jako ponosni na njega i brinu da dobije sve što mu je potrebno. Stanovnici iz obližnjih zgrada opisuju ga kao čudesnog i veličanstvenog, a posebno im je drago kad je u punome cvatu, baš kao što je sad.

U vrtu učiteljice Sanje nalazi se ruža iz 1939.: Zasadila ju je njezina baka, a preživjela je ratove, potrese, poplave...
Krovopokrivač snimio čudo u zagrebačkom stubištu i razveselio stanare: "Predivno, uljepšali ste mi dan"
Kutak koji će izmamiti osmijeh na lice: U centru Zagreba osvanuo vrt na komadićima zabata i dimnjaka

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".